ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποσό 5,2 εκ. ευρώ σε 1.500 πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας

Ποσό 5,2 εκ. ευρώ σε 1.500 πλημμυροπαθείς της Μαγνησίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Κλιματικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλου, συνεχίστηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα η καταβολή πρώτης αρωγής προς τους πλημμυροπαθείς του Σεπτεμβρίου, η οποία συμπεριλαμβάνει και πληγέντες από τη Μαγνησία

Ειδικότερα, κατά την προηγούμενη εβδομάδα και μέσα από τρεις καταβολές, διατέθηκαν 17,8 εκατ. ευρώ σε 4.848 φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν από την κακοκαιρία ‘Daniel’ για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στις Περιφερειακές Ενότητες της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Μαγνησίας, των Τρικάλων και της Φθιώτιδας, ενώ χορηγήθηκε και πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής, αλλά και έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. 

Συνολικά, λοιπόν, μέσα στον πρώτο μήνα μετά το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο έχουν καταβληθεί σχεδόν 65 εκατ. ευρώ σε περίπου 14.000 συμπολίτες μας, μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, σε χρόνους που δεν έχουν σχέση με το παρελθόν, όπως, φυσικά, και το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή μας.

Όσον αφορά τη Μαγνησία, αθροιστικά και μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έχουν καταβληθεί, μέσα σε περίπου ένα μήνα και μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, 5.210.605 ευρώ σε 1.502 συμπολίτες μας που επλήγησαν από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Συγκεκριμένα, το εν λόγω ποσό κατανέμεται σε 3,84 εκατ. ευρώ σε  1.071 φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη της οικοσκευής και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, 0,12 εκατ. ευρώ σε 22 φυσικά πρόσωπα για την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και 1,2 εκατ. ευρώ προς 409 επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγρότες – εκ των οποίων οι επιχειρήσεις ανέρχονται σε 321, ανάλογα με τη ροή των σχετικών στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΕΛΓΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε: «Μέσα σχεδόν στον πρώτο μήνα που ακολούθησε το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Μαγνησία και στο Βόλο – όπως και πολλές περιοχές της Θεσσαλίας – έχουν καταβληθεί περίπου 5,2 εκατ. ευρώ σε 1.500 πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας από τη Μαγνησία. Μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις, περίπου 5,2 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγρότες, ενώ συνεχίζεται η σχετική διαδικασία, ώστε να καταβληθούν περαιτέρω ενισχύσεις και αποζημιώσεις στους συμπολίτες μας από τη Μαγνησία, όπως και από όλη τη Θεσσαλία, που έχουν πληγεί. Και η διαδικασία προχωρά με ρυθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, ώστε όσο πιο γρήγορα, αλλά και δίκαια, γίνεται να φτάσει η πρώτη αρωγή της πολιτείας στους πολίτες που έχουν πληγεί από το ακραίο και πρωτόγνωρο πλημμυρικόφαινόμενο. Σε ένα φαινόμενο, για το οποίο το πλαίσιο της κρατικής αρωγής ενεργοποιήθηκε άμεσα, ώστε να χορηγηθούν οι εν λόγω ενισχύσεις. Ενισχύσεις και αποζημιώσεις που χορηγήθηκαν αφού έγιναν οι σχετικές αυτοψίες από τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, άνοιξε η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, και υπέβαλλαν οι πληττόμενοι τις αιτήσεις τους και ακολούθησε η διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων από τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Κινούμαστε με γρήγορες ταχύτητες που δεν έχουν σχέση με το παρελθόν, καθώς και η καταστροφή δεν έχει κάποια σχέση με το παρελθόν. Και θα συνεχίσουμε με αυτές, τις γρήγορες ταχύτητες, για να φτάσει η αρωγή του κράτους στους συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Για να ορθοποδήσει η Θεσσαλίας μας. Και  να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια.Η Θεσσαλία το μπορεί, το δικαιούται και θα το πετύχει.Θα το πετύχουμε όλοι μαζί».

Συνεχίζεται η διαδικασία των διασταυρώσεων των στοιχείων που έχουν υποβληθεί μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. Συνεπώς, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές. Επίσης, σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr για τη χορήγηση ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής στους πλημμυροπαθείς πολίτες, για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων και πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης από πληγείσες επιχειρήσεις, θα παραταθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Τέλος, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι το σχήμα της αποζημίωσης για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων  επισκευαστικών εργασιών που αφορούν το πλημμυρικό φαινόμενο “Elias” υλοποιείται από τους Δήμους – όπως προβλέπεται άλλωστε από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο – και όχι από την Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέσα από τη διενέργεια αυτοψιών και την υποβολή αιτήσεων στο arogi.gov.gr.

πηγή: ertnews.gr