Το αυτογκόλ και οι λάθος υπολογισμοί στη Θεσσαλία
Μια πολυπαραγοντική αλυσίδα γεγονότων επέδρασε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και διαμόρφωσε το διαφοροποιημένο, αρνητικά σε σχέση με την πρώτη Κυριακή για τη Ν.Δ., εκλογικό σκηνικό.
Στις τέσσερις περιφέρειες, στις οποίες επικράτησαν οι «αντάρτες» προερχόμενοι από τη Ν.Δ. υποψήφιοι, θεωρείται ότι ήταν κρίσιμη η επίδραση της μεγάλης πολιτικοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, που προκάλεσε αντισυσπειρώσεις.
Στη Θεσσαλία, όπου η περιφέρεια άλλαξε χέρια, το αποτέλεσμα επηρεάστηκε από τις δηλώσεις Αυγενάκη αλλά και από τις τοπικές αντιδράσεις στη στήριξη της Ελευθερίας Τζανακούλη στον Κώστα Αγοραστό. Στον Δήμο Αθηναίων, τέλος, το ντιμπέιτ που έγινε έδωσε σημαντική ώθηση στον Χάρη Δούκα.
Της Δώρας Αντωνίου από το kathimerini.gr
Την περασμένη Παρασκευή στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα) οι τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονταν σε πρωτόγνωρη κινητοποίηση. Σχεδόν σαν να ήταν μια Παρασκευή πριν από εθνικές εκλογές. Οι βουλευτές βγήκαν εκείνη τη μέρα σε δρόμους και πλατείες για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους, όχι για τις δικές τους υποψηφιότητες, αλλά για την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού. Το κλίμα ήταν ενθουσιώδες: μόλις την προηγούμενη μέρα είχε εξασφαλιστεί δήλωση στήριξης προς τον κ. Αγοραστό της Ελευθερίας Τζανακούλη, η οποία, καθώς έχει προέλευση πολιτική από τη Ν.Δ., θεωρήθηκε ότι στέρησε από τον απερχόμενο, πλέον, περιφερειάρχη τη δυνατότητα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Ο κ. Αγοραστός είχε λάβει 41,37%, ο δεύτερος Δημήτρης Κουρέτας 34,11% και η κ. Τζανακούλη ήταν τέταρτη με ένα πολύτιμο 9,49%.
Ο κυρίαρχος ενθουσιασμός έδειχνε να αγνοεί τις υπόγειες διεργασίες που είχαν δρομολογηθεί και επρόκειτο να επηρεάσουν καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ενας παράγοντας, που αποδείχθηκε αστάθμητος και αυτογκόλ στην τελική ευθεία, ήταν οι αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εμφανίστηκε να συνδέει εμμέσως την επανεκλογή Αγοραστού με τη διάθεση των αποζημιώσεων για τις πρόσφατες πλημμύρες. Δήλωση που προκάλεσε θυμό και έφερε μαζική αντισυσπείρωση ψηφοφόρων απέναντι από τον απερχόμενο περιφερειάρχη.
Ο αρνητικός αντίκτυπος της παρέμβασης Αυγενάκη και η αδυναμία της κ. Τζανακούλη να φέρει ψηφοφόρους στο στρατόπεδο Αγοραστού οδήγησαν στην εκλογή Κουρέτα.
Η δεύτερη παράμετρος ήταν οι αντιδράσεις από τη μεταστροφή της κ. Τζανακούλη, η οποία με διαφορά λίγων ωρών άλλαξε τη θέση της και προσχώρησε στο στρατόπεδο Αγοραστού, αφήνοντας πίσω τις σφοδρές επικρίσεις που η ίδια διατύπωνε εναντίον του μέχρι λίγες μέρες πριν. Η παρέμβαση σε κορυφαίο επίπεδο από πλευράς Ν.Δ. έφερε τη μεταστροφή της, αλλά σε αυτή τη μεταστροφή δεν ακολούθησαν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό της την πρώτη Κυριακή. Υποβαθμίστηκε το γεγονός ότι στην ουσία ήταν ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο και όχι κομματικό και ότι κοινή συνισταμένη όσων συμμετείχαν σε αυτό ήταν το μέτωπο κατά της περιφερειακής Αρχής. Ο πρώτος σε ψήφους στη Λάρισα, Γρηγόρης Καλαγιάς, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τους ψηφοφόρους για τη μεταστροφή. Ακολούθησε η διαφοροποίηση και άλλων υποψηφίων, όπως του Δημήτρη Παπακώστα στην Καρδίτσα. Ηταν σαφές σε τοπικό επίπεδο ότι η απόφαση της κ. Τζανακούλη δεν μεταφραζόταν σε μετακίνηση των ψηφοφόρων στο «στρατόπεδο» Αγοραστού. Κάθε άλλο, καθώς η πικρία, ο θυμός και οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν διαμόρφωσαν ένα κλίμα απροσδιόριστης ανακατεύθυνσης της ψήφου.
Την ίδια στιγμή, ο παράγοντας που υποτιμήθηκε ήταν αυτός της φυσικής παρουσίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφές. Ο κ. Αγοραστός, που αμέσως μετά τις πλημμύρες ήρθε αντιμέτωπος με οργισμένες αντιδράσεις από πλημμυροπαθείς, δεν κινήθηκε τόσο πολύ σε επίπεδο βάσης, τη στιγμή που ο Δημήτρης Κουρέτας έκανε συνεχείς επισκέψεις σε πλημμυρόπληκτες περιοχές.