ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όταν ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης δεν έχει σταματημό

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας με τις διεκδικήσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους μετά τις καταστροφές
Όταν ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης δεν έχει σταματημό

Πάνω από ενάμιση μήνας έχει περάσει από τις πλημμύρες που έπληξαν τον Νομό μας και άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές. 

Από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία, οι Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ανέδειξαν τα μεγάλα προβλήματα που υπέστησαν σε ζωικό, παραγωγικό κεφάλαιο αλλά και σε αγροτικές εγκαταστάσεις, χωράφια, μαντριά, μηχανήματα και σπίτια.
 
Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σαν κερασάκι στην τούρτα για τους βιοπαλαιστές αγρότες που καλλιέργησαν σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής ήταν πολύ υψηλό όπως και οι τροφές κλπ εφόδια για τους κτηνοτρόφους. Επίσης στις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγο της έντονης εναλλαγής του καιρού υπήρξε μεγάλη υποβάθμιση προϊόντος πρόβλημα το οποίο είχαν αναδείξει οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Πηλίου με μαχητική κοινοποίηση το καλοκαίρι. Από την μεριά της κυβέρνησης δεν υπήρξε κανένα μέτρο ανακούφισης για αυτό το πρόβλημα.
 
Τεράστιο ζήτημα έχουν και οι κτηνοτρόφοι που είδαν κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται μετά το πέρας της καταστροφικής πυρκαγιάς, και των δύο κατά σειρά πλημμυρών. Και σε αυτή την περίπτωση πέρα από ευχολόγια δεν υπήρξε αποζημίωση, αποκατάσταση των Κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και βέβαια κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης.
 
Οι αγρότες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τον Νομό μας. Χωράφια πλημμύρισαν ολοσχερώς με τεράστια καταστροφή να έχουν υποστεί βαμβάκι, καλαμπόκι, οπωροκηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κλπ. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Πηλίου πραγματοποίησαν δύο μεγαλειώδεις κοινοποίησεις στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς, μια παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Ζαγοράς Μουρεσίου και συμμετείχαν στην Μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου μαζί με τους υπόλοιπους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Μαγνησίας.
 
Η κυβέρνηση πέρα από ανακοινώσεις δεν έχει υλοποιήσει ούτε ένα αίτημα των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων αλλά από ότι φαίνεται δεν έχει και σκοπό. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας να μην έχουν καμία αναμονή σε νέους οι παλιούς σωτήρες να είναι σε ετοιμότητα για μαχητικές, μαζικές κινητοποιήσεις. Η υπομονή τελειώνει. Όλη η οργή και η αγανάκτηση να γίνει οργανωμένος αγώνας γιατί μόνο έτσι έχουμε κατακτήσει και στο παρελθόν κάποια αιτήματα και έτσι θα καταφέρουμε να ξανά κερδίσουμε, με τον αγώνα μας και τον συντονισμό πανελλαδικά μέσω των Αγροτικών, Κτηνοτροφικών Συλλόγων την Ομοσπονδία του Νομού και την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
 
Διεκδικούμε:
 
ΑΜΕΣΕΣ αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.
 
ΛΗΨΗ άμεσων μέτρων αναπλήρωσης με 1000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα, αχλάδια και κεράσια στο σύνολο των αγροτών.
 
Ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 250 ευρώ/στρ., συν το ενοίκιο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες η αποζημίωση να υπολογιστεί με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή ανά παραγωγό, χωρίς τους κόφτες του ΕΛΓΑ.
 
ΝΑ εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά μας. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.
 
ΝΑ δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
 
ΝΑ απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
 
ΝΑ παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
 
ΝΑ γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή μας στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά μας, τα σπίτια μας, τα χωράφια μας και τις εγκαταστάσεις μας.
 
Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το Καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το Φθινόπωρο, να εγκλωβιζόμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές μας αναλώσιμες και κόστος. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας και διεκδίκηση.
 
Όλα κατακτήθηκαν με αγώνες, τίποτα δεν χαρίστηκε.