ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τ. Τσιαπλές: Το έργο τους δεν κόβει πλέον εισιτήρια

"Η διαχρονική θέση του ΚΚΕ για λευκό ή άκυρο στον β’ γύρο είναι στάση πολιτική" - Γράφει ο Τσιαπλές Τάσος, επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας
Τ. Τσιαπλές: Το έργο τους δεν κόβει πλέον εισιτήρια

Τη χιλιοπαιγμένη παράσταση της από κοινού στήριξης «προοδευτικών» υποψηφίων «ανεβάζουν» ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καλώντας και το ΚΚΕ να πάρει μέρος μάλιστα μας λένε ότι  το άκυρο λευκό δεν είναι πολιτική στάση  . Μόνο που το έργο τους δεν κόβει πλέον εισιτήρια…

Σε αντίθεση με τα παζάρια και τις ευκαιριακές συγκολλήσεις, όπου πρωταγωνιστούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ απευθύνεται στον λαό με ενιαίο τρόπο, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των τοπικών – περιφερειακών εκλογών. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν στον πρώτο γύρο να αποκαλύπτει την αντιλαϊκή σύμπλευση των συνδυασμών όλων των άλλων κομμάτων στα κρίσιμα για τον λαό ζητήματα όπως και στο Περιφερικό Συμβούλιο Θεσσαλίας   και μετά να αλλάζει στάση και να τον καλεί να ψηφίσει με διαφορετικό κριτήριο;

Πώς είναι δυνατόν να καλεί τον λαό να καταψηφίσει τους υποψήφιους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και τους άλλους που κυκλοφορούν με την προβιά του ανεξάρτητου, επειδή όλοι μαζί στηρίζουν και υλοποιούν το ίδιο αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Τοπική Διοίκηση, και στον β’ γύρο να τα «γυρνάει» και να καλεί σε υπερψήφιση ορισμένων απ’ αυτούς, με ξεδοντιασμένα κριτήρια, όπως το ποιος είναι πιο …«προοδευτικός»;

Η διαχρονική θέση του ΚΚΕ για λευκό ή άκυρο στον β’ γύρο είναι στάση πολιτική, απόλυτα συνεπής με όσα έλεγε προεκλογικά. Και αυτή η συνέπεια είναι στοιχείο που εκτιμούν και αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ ευρύτερα τμήματα του λαού, «βραχυκυκλώνοντας» την προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να χαράξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και ψευτοδιλήμματα ενόψει του β’ γύρου των εκλογών.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν επίσης να φέρουν στα μέτρα τους το αυτονόητο κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ σε όλο τον λαό, ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, να εκλέξουν κομμουνιστές δημάρχους εκεί που υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πέρασαν στον β’ γύρο όπως στον Τύρναβο . «Πώς ζητάει στήριξη το ΚΚΕ, όταν το ίδιο δεν τη δίνει σε άλλους δήμους, όπου δεν έχει δικούς του υποψηφίους;», ρωτάνε τάχα αθώα.

Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι το ΚΚΕ δεν ζητάει στήριξη από άλλα κόμματα, ούτε κάνει παζάρια ή δοσοληψίες για ανταλλαγές ψήφων και «στηρίξεων». Όσο κι αν προσπαθούν να το κρύψουν, τέτοια παζάρια έγιναν και πριν τις εκλογές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη ΝΔ, αλλά δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά. Τώρα, όμως, με αποτυπωμένο τον συσχετισμό του α’ γύρου, οι συνεννοήσεις είναι ευκολότερες.

Το ΚΚΕ, αντίθετα, απευθύνεται στον λαό και του λέει πως είναι προς το συμφέρον του την επόμενη μέρα να βρίσκονται στο τιμόνι περισσότερων δήμων οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» – ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες ή ενστάσεις που μπορεί να έχει ο καθένας – απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται.

Όσο για τη συζήτηση περί «προοδευτικών υποψηφιοτήτων» που πρέπει να στηριχτούν, αυτή έχει ευρύτερες σκοπιμότητες και υπηρετεί πολλούς σχεδιασμούς. Ουσιαστικά, η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Διοίκηση λειτουργεί ως πρόκριμα για διεργασίες, παζάρια, ανταγωνισμούς και συμβιβασμούς στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που αναζωπυρώθηκαν μετά την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και την ανάδειξη Κασσελάκη στην ηγεσία του.

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει αυτές τις διεργασίες και τη στήριξη που δίνει σε υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να διασωθεί, να μετριάσει τις επιπτώσεις από το ότι προοδευτικός λαϊκός κόσμος τον εγκαταλείπει. Σε αυτή του την προσπάθεια όμως δεν πρόκειται να βρει κανένα άλλοθι στο ΚΚΕ. Θυμίζουμε άλλωστε ότι το 2019, που ήταν πιο ευνοϊκός ο συσχετισμός υπέρ του, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απέναντι σε όλους τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δεύτερο γύρο, κάτι που αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά την υποκρισία του.

Μπροστά στον β’ γύρο, λοιπόν, η πραγματική διαχωριστική γραμμή δεν μετατοπίζεται ούτε πόντο! Ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους έξι δήμους που κρίνεται αν τη Δευτέρα ο λαός θα έχει στο πλευρό του αγωνιστικές δημοτικές αρχές και όχι δημάρχους που ανεξάρτητα από «ταμπέλα» στηρίζουν σχεδιασμούς και συμφέροντα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες.

Λευκό ή άκυρο στους άλλους δήμους και τις Περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι όλων των άλλων κομμάτων διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο ξεδίπλωμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και ποιος θα παίζει για άλλη μια πενταετία τον γνώριμο ρόλο της …συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης σε Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια!