ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόβα τζενεράλε για τις εκλογές – Διπλό δοκιμαστικό στο σύστημα αναμετάδοσης

Πρόβα τζενεράλε για τις εκλογές – Διπλό δοκιμαστικό στο σύστημα αναμετάδοσης

Εως τις 10:30 αύριο το βράδυ, ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος – Διευρυμένο ωράριο σε υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των εκλογέων

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργούν ήδη από την περασμένη Πέμπτη οι υπηρεσίες στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και στον Δήμο Βόλου, αλλά και το Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο, στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής 8 Οκτωβρίου. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στο σύνολο των 385 εκλογικών τμημάτων που θα λειτουργήσουν στο σύνολο του νομού, ενώ ολοκληρώθηκε και το διπλό δοκιμαστικό στο σύστημα αναμετάδοσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συνεργεία των κατά τόπους δήμων παρέλαβαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, τους σάκους με το εκλογικό υλικό, το οποίο μετέφεραν στα δημαρχεία απ’ όπου από χθες ξεκίνησαν να παραλαμβάνουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και να μεταφέρουν στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στα σχολεία.

Παράλληλα συνεργεία των δήμων ξεκίνησαν καθαρισμούς και διαμορφώσεις στις σχολικές αίθουσες όπου θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα. Παρά τις καταστροφικές πλημμύρες που επηρέασαν και σχολικές μονάδες, δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση στη λειτουργία των εκλογικών τμημάτων σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, με εξαίρεση την περίπτωση της Τσαγκαράδας. Εκεί οι εκλογείς θα διεξαχθούν στο πρώην Δημαρχείο Τσαγκαράδας, αντί για το δημοτικό σχολείο, λόγω προβλήματος πρόσβασης στον δρόμο που οδηγεί προς τη σχολική μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία παρέμειναν χθες κλειστά όπως κλειστά θα παραμείνουν και την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Σημειώνεται επίσης ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας ενόψει των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών, ανεστάλησαν τα μαθήματα και οι εξετάσεις σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόσο χθες Παρασκευή, όσο και τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, αλλά και από Παρασκευή 13 Οκτωβρίου έως και Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, με απόφαση του αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Διοικητικών Υποθέσεων, Ι. Αναγνωστόπουλου.

Αύριο, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα,προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται πού ψηφίζουν. Στη διάθεση των πολιτών έχει δοθεί η τηλεφωνική γραμμή, 2421352633 στην οποία μπορούν να καλούν και να ενημερώνονται για το τμήμα στο οποίο θα ασκήσουν την Κυριακή το εκλογικό τους δικαίωμα.

Επίσης οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα και μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις 2023».

Ανοιχτά νυχθημερόν θα είναι επίσης το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο Βόλου για την εξυπηρέτηση των εκλογέων. Συγκεκριμένα, το Δημοτολόγιο θα λειτουργήσει σήμερα, Σάββατο, από τις 7 το πρωί έως τα μεσάνυκτα και αύριο, Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ανήμερα των εκλογών από τις 6 το πρωί και μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Αντίστοιχα το Ληξιαρχείο Βόλου θα λειτουργήσει σήμερα, Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυκτα και την Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

 

Παρουσιάζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Στη Μαγνησία θα λειτουργήσουν συνολικά 385 εκλογικά τμήματα εκ των οποίω τα 28 τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα στηθούν διπλές κάλπες και παραβάν, για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αντίστοιχα.

Στις κάλπες που θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις επτά το απόγευμα, καλούνται τα προσέλθουν συνολικά 173.317 εκλογείς στη Μαγνησία.

Οι πολίτες καλούνται να προσέρχονται στις κάλπες με την αστυνομική τους ταυτότητα.

Πίσω από το παραβάν θα επιλέγουν ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο μπορούν να βάζουν:

-Για τις περιφερειακές εκλογές έως και τρεις σταυρούς στη χερσαία Μαγνησία και έως έναν σταυρό στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

-Για τις δημοτικές εκλογές μπαίνουν έως τέσσερις σταυροί στο κεντρικό ψηφοδέλτιο στους Δήμους Βόλου και Αλμυρού. Εως τρεις σταυροί μπαίνουν σε όλους τους υπόλοιπους δήμους.

Εως δύο σταυροί στα ψηφοδέλτια των δημοτικών κοινοτήτων.

Εως ένας σταυρός μπαίνει στις μονοεδρικές δημοτικές κοινότητες, δηλαδή: Σταγιάτες και Γλαφυρές στον Δήμο Βόλου, Ανθότοπος, Κοκκωτοί, Κωφοί, Φυλάκη, Αγ. Ιωνάννης, Αγία Τριάδα και Δρυμώνα στον Δήμο Αλμυρού,Κερασιά στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, Πρόπαν, Λαμπινού, Ξυνόβρυση και Μετόχι στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, Ξουρίχτι στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου.

31 ψηφοδέλτια

Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 31 συνδυασμοί, πέντε σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας και 26 σε επίπεδο Δήμων εκ των οποίων τρεις στον Δήμο Βόλου, τέσσερις στον Δήμο Αλμυρού, τρεις στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, πέντε στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, τρεις στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου, τρεις στον Δήμο Σκιάθου, τρεις στον Δήμο Σκοπέλου και δύο στον Δήμο Αλοννήσου.

Μέσω τάμπλετ η αναμετάδοση των αποτελεσμάτων

Με το κλείσιμο της κάλπης, στις επτά το απόγευμα, θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Τα αποτελέσματα θα αναμεταδίδονται τόσο μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ολοκλήρωση τη διπλή πρόβα λειτουργίας του συστήματος.

Εκτιμάται δε, ότι τις 10:30 το βράδυ, τρεισήμισι ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, κι αναλόγως από τους ρυθμούς της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχει εικόνα για το αποτέλεσμα των εκλογών στις Περιφέρειες.

πηγή: taxydromos.gr