ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24 ώρες πριν την κάλπη

Του Χαράλαμπου Πάσχου, υποψηφίου δημοτικού συμβούλου Δήμου Ρήγα Φεραίου με τον συνδυασμό "Νέος Δήμος - Νέα Εποχή"
24 ώρες πριν την κάλπη
Φίλες και φίλοι, συνδημότισσες και συνδημότες. Φτάνοντας στην τελική ευθεία των επερχόμενων δημοτικών εκλογών σίγουρα όλοι μας έχουμε δει, έχουμε ακούσει πολλά πράγματα στη θεωρία που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε την Κυριακή τι θα ψηφίσουμε.
 
Και λέω θα, γιατί δυστυχώς μέσα από τις πρωτοφανείς καταστάσεις που έζησε ο δήμος μας με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις δύο πλημμύρες του φθινοπώρου είχαμε την ευκαιρία να δούμε την διαφορά της θεωρίας και των ευχολογίων από την ικανότητα και την πράξη.
 
Φίλες και φίλοι, στις πυρκαγιές του καλοκαιριού βρέθηκα σχεδόν σε όλα τα μέτωπα γύρω από το Βελεστίνο προσπαθώντας κι εγώ να βοηθήσω συμπολίτες να σώσουν τις περιουσίες τους. Όπου χρειάστηκε παίρνοντας προσωπικά την πρωτοβουλία με μηχανήματα ιδιωτών σώσαμε ολόκληρες γειτονιές όπως το Τσιφλίκι ένα βήμα πριν την καταστροφή. Τα μέτωπα ήταν πάρα πολλά και ο συντονισμός της δημοτικής αρχής φυσικό ήταν να μην μπορεί να τα καλύψει όλα. Σε αυτή την πρώτη δοκιμασία, είδα τον δήμαρχο να είναι παρών συντονίζοντας όσο καλύτερα γίνονταν το έργο της κατάσβεσης, είδα τους αντιδημάρχους να βρίσκονται από το ένα σημείο στο άλλο προσπαθώντας με τα μηχανήματα του Δήμου να ανταπεξέλθουν στις αλλεπάλληλες κλήσεις συνδημοτών μας για βοήθεια, την ώρα που κάποιοι ήταν κλεισμένοι στο σπίτι με το αιρκοντίσιον και δεν βγαίνανε ούτε στη βεράντα του σπιτιού τους ενώ άλλοι αναρτούσαν βίντεο από τις φωτιές της Κοκκίνας τραβηγμένο από πέντε χιλιόμετρα μακριά λες και βλέπαμε ντοκιμαντέρ του national geographic, για να μας πουν ότι ήταν κάπου εκεί.
 
Φίλες και φίλοι, πριν καλά καλά συνέλθουμε από το σοκ των πυρκαγιών χτύπησαν τον δήμο μας δύο καταστροφικές πλημμύρες αρχής γενομένης αυτής της 5ης Σεπτεμβρίου οι οποίες έβαλαν ακόμη μια φορά σε δοκιμασία τους συνδημότες μας και το δημοτικό μηχανισμό. Και σε αυτό το μέτωπο ήμουν παρών παρόλο που κι εγώ χτυπήθηκα δύο φορές και στο σπίτι και στην επιχείρηση της συζύγου μου. Αυτό όμως δεν με εμπόδισε να είμαι καθημερινά στο μέτωπο των πλημμυρών στις παρακάρλιες περιοχές όπου εκεί χάθηκαν περιουσίες και κινδύνεψαν να πλημμυρίσουν Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο. Κι εκεί είδα τον δήμαρχο να είναι κοντά στους πληγέντες και να προσπαθεί να καθησυχάσει με επιτόπιες αυτοψίες και υπεύθυνες ενημερώσεις , τις εύλογες ανησυχίες των κατοίκων. Είδα τους αντιδημάρχους να έχουν μερόνυχτα να πάνε στα σπίτια τους, φυλώντας σκοπιά στην κυριολεξία, παρακολουθώντας την εξέλιξη του πλημμυρικού φαινομένου την ώρα που κάποιοι κάνανε δηλώσεις έξω από καφετέριες , κάτω από μια ομπρέλα. Και σε αυτό το μέτωπο που βρισκόμουν καθημερινά , δεν είδα ούτε έναν τοπικό υποψήφιο σύμβουλο της άλλης πλευράς, ούτε ένα υποψήφιο ή και εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο του άλλου συνδυασμού καμία απολύτως μέρα. Αντ` αυτού, είχαμε τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πληγέντες, ζητώντας την άμεση δήθεν σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα των πλημμυρών την ώρα που ακόμη και σήμερα, φτυαρίζουμετη λάσπη μέσα από τις αυλές των σπιτιών μας. Ένα αίτημα καθαρά προσχηματικό αφενός μεν γιατί ο δήμος μας είχε ήδη μπει από 5 Σεπτεμβρίου με ΦΕΚ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφετέρου δε ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος ήξερε ως παλιός πρόεδρος το δημοτικού συμβουλίου ότι με το ένα τρίτο των δημοτικών συμβούλων, ήτοι 9 σύμβουλοι τους οποίους μαζί με τον επικεφαλή της ελάσσονος μειοψηφίας θα είχε, μπορούσε να συγκαλέσει ανά πάσα στιγμή το δημοτικό συμβούλιο. Απλά κρύφτηκε πίσω από τέτοιου τύπου ανακοινώσεις προσπαθώντας να κρύψει την ανυπαρξία της παράταξής του τις κρίσιμες μέρες που δοκιμάζονταν οι συνδημότες μας.
 
Φίλες και φίλοι, φτάσαμε μια μέρα πριν από την κάλπη και θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε και ποιόν θέλουμε να έχουμε ως δημοτική αρχή για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θά πρέπει νά επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που έχουν δώσει δείγματα γραφής.
 
Εγώ είμαι αυτός που έκανα κριτική και μάλιστα μερικές φορές σκληρή κριτική στον Δημήτρη το Νασίκα. Πάντοτε για την καλύτερη λειτουργία του δήμου. Κι εγώ είμαι αυτός που λέω ότι τους τελευταίους μήνες , είδα έναν άνθρωπο που στη διαχείριση των κρίσεων ήταν σχεδόν άψογος προσπαθώντας ακούραστα να βοηθήσει τους πληγέντες συνδημότες μας. Από την άλλη πλευρά, είχαμε μόνο ευχολόγια. Και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς, γιατί τρία χρόνια ο έτερος συνδιεκδικητής του δήμου, αφού όπως λέει δεν συμφωνούσε με την πολιτική του κ. Νασίκα, δεν κατέθεσε ούτε μια δική του πρόταση ή πρωτοβουλία για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο; Ούτε μια; Ποιος τον εμπόδισε; Ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είχε την ευχέρεια να βάλει στην ημερήσια διάταξη όποιο θέμα ήθελε; Θά πρέπει επίσης να επιλέξουμε και ανάμεσα σε δύο συνδυασμούς. Από την μια ο συνδυασμός του νυν δημάρχου, ένας πλήρης κατά το μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νομοθέτης συνδυασμός με πρόσωπα δοκιμασμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και νέους και νέες που έχουν μεγάλη διάθεση προσφοράς στον τόπο που μεγάλωσαν και διαμένουν ΜΟΝΙΜΑ, κι από την άλλη ένας συνδυασμός ημιτελής, παρόλες τις δέκα περίπου μεταδημοτεύσεις "αλεξιπτωτιστών".
 
Φίλες και φίλοι, τίς τελευταίες μέρες ακούσαμε πολλά. Για ρουσφετολογικες προσλήψεις υποψηφίων, για απευθείας αναθέσεις ακόμη ακόμη και για κακοδιαχείριση των οικονομικών. "Δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε κύριοι" που έλεγε κάποιος παλιός πολιτικός.
 
Όταν με την πρώτη ευκαιρία , σπεύσατε να "τρουπώξετε" σε θέσεις του δήμου (λέγε με ΚΔΑΠ) και κάποιοι άλλοι "ελαφροχέρηδες" αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του συνδυασμού σας. Και σας το λέω ΕΓΩ αυτό που τριάντα χρόνια στο δήμο δεν τόλμησα ούτε να σκεφτώ να "βολέψω" κάποιον, έστω και μακρινό συγγενή μου στον δήμο, παρόλο που πέρασα απ` όλες τις θέσεις ευθύνης και οι είχα όλη την ευχέρεια. Και σας το λέω ΕΓΩ αυτό που ακόμη και τους λογαριασμούς της ύδρευσης τους πληρώνω με διακανονισμό στην ΔΕΥΑΡΦ γιατί δεν "γεννηθήκαμε όλοι μέρα πασχαλιά". Και ξέρετε γιατί; Γιατί θέλω να περπατάω στον πεζόδρομο του Βελεστίνου και να κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια, κι όχι να με δείχνουν με το δάχτυλο πίσω από την πλάτη μου. Ξεκάθαρες κουβέντες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί...
 
Η απόφαση συμπολίτες μου θα είναι αποκλειστικά δική σας και θα είναι απολύτως σεβαστή.
 
Σας ευχαριστώ.