ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθανάσιος Οικονόμου: «Εάν είχε γίνει αυτό το έργο δεν θα πλημμυρίζαμε …»

Έχοντας ασχοληθεί με το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και με την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, ο βιολόγος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουρέτα, Αθανάσιος Οικονόμου, φιλοξενήθηκε στο Ράδιο Ένα 102,5, αναφερόμενος στο θέμα των πλημμυρών και της σημασίας του ρόλου της Κάρλας, τονίζοντας ότι είναι πολλά πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν ειδικά μετά τα κύματα της θεομηνίας, έχοντας κι αυτός πληγεί από τις πλημμύρες.
Αθανάσιος Οικονόμου: «Εάν είχε γίνει αυτό το έργο δεν θα πλημμυρίζαμε …»

Μιλώντας στον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι στους όρους που ο ίδιος είχε βγάλει για τη λίμνη Κάρλα, συμπεριλαμβάνονται και αντιπλημμυρικά έργα που απαιτεί και το έργο της ανασύστασης και η περιοχή.

«Δεν είναι μία γούρνα με νερό»… 

«Δεν είναι μία γούρνα με νερό για να ποτίζουν οι αγρότες. Βαρέθηκα να παρακαλώ για έργα και να μου χτυπάνε την πλάτη και να λένε ναι οι υπεύθυνοι. Κάνοντας την Κάρλα, αποδείξαμε ότι ήταν ζωντανή και είδαμε τη φύση να ανταποκρίνεται. Αποξηραίνοντας την το 1962, χαλάσαμε τον κύκλο του νερού, έχοντας μειωμένες βροχοπτώσεις στον κάμπο. Πετύχαμε από εκεί και πέρα την επανεμφάνιση της ορνιθοπανίδας, που παίζει ρόλο και στη Γεωργία. Η Κάρλα βρίσκεται στον κεντρικό ανατολικό άξονα μετανάστευσης των πτηνών. Δεν έχουμε καταλάβει τον πλούτο της λίμνης» ανέφερε.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια επισημαίνει ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα μη σωστής διαχείρισης της Κάρλας και έριχναν τα βάρη στους αγρότες οι υπεύθυνοι, χωρίς να κάνουν έλεγχο αν κλέβουν νερό οι αγρότες.«Και αν δεν δίνουν νερό στους παραγωγούς θα τους αναγκάσουν τελικά να κλέψουν νερό. Άρα πρέπει να έχουμε τους όρους αλλά και να είμαστε συνεπείς προς αυτούς».

Δεν έγινε ποτέ αυτό το έργο

Για τη ζημιά που έγινε, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι σ’ αυτά που προβλέπονταν στους όρους ήταν και αναβαθμοί (σκαλοπάτια) και μικροδεξαμενές, από τον Άγιο Γεώργιο μέχρι και το Νέο Περιβόλι, και ότι είχε γίνει μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση. «Είχε προβλέψει το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ συγκεκριμένα έργα και τεχνική κατασκευή και είχε υπογραμμιστεί με κόκκινο το κάθε έργο ξεχωριστά.

Δεν έγινε ποτέ αυτό το έργο, αλλιώς δεν θα πλημμυρίζαμε» ανέφερε.

Σε τι θα χρησίμευαν αυτά τα έργα; Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναβαθμοί κρατούν τα φερτά υλικά, μειώνουν την ταχύτητα του νερού και τροφοδοτούν τον υδροφορέα, με τη λειτουργία του υδραυλικού συστήματος στην περιοχή που βρίσκεται το νερό.

Οι μικροδεξαμενές από την άλλη, εκτός από τη χρησιμότητα για τους γεωργούς, σε περίπτωση μίας πλημμύρας λειτουργούν και σαν φράγματα. «Η σήραγγα που έρχεται προς τον Παγασητικό ανοίγει μόνο όταν έχουμε πλημμύρα. Πρέπει ν’ ανοίγει όμως όχι μόνο για 3-4 μέρες, αλλά σε μικρή κλίμακα για να διοχετεύονται σε μικρές ποσότητες ποσότητες νερού, και σε συνδυασμό με την κατάσταση του Ξηριά» τόνισε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται συντονισμός για όλα αυτά…

Απόδοση σε κείμενο: Χρυσόστομος Τρίμμης - magnesianews.gr