ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεράστια έρευνα για τις διπλές πλημμύρες – Προς όλες τις κατευθύνσεις με φόντο τις καταστροφές

Στον ανοιχτό… φάκελο που έχει δημιουργηθεί με προφορική εντολή από την Εισαγγελία Βόλου, καταχωρούνται στοιχεία για κάθε μία από τις καταγγελίες που «πέφτουν βροχή». Στο μικροσκόπιο μπαίνει κάθε στοιχείο, γίνονται αυτοψίες, συλλέγονται αποδείξεις…
Τεράστια έρευνα για τις διπλές πλημμύρες – Προς όλες τις κατευθύνσεις με φόντο τις καταστροφές
Στο μικροσκόπιο έρευνας οι καθαρισμοί των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου που έπνιξαν Βόλο, Άλλη Μεριά και Νέα Δημητριάδα

 

Τεράστια έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Μαγνησία, με φόντο τις καταστροφές που προκάλεσαν οι διπλές πλημμύρες από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias». Πέραν της παραγγελίας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, μετά τις πρώτες πλημμύρες που έπληξαν στην περιοχή, η έρευνα επεκτείνεται πλέον σε κάθε κατεύθυνση. Στον ανοιχτό… φάκελο που έχει δημιουργηθεί με προφορική εντολή από την Εισαγγελία Βόλου, καταχωρούνται στοιχεία για κάθε μία από τις καταγγελίες που «πέφτουν βροχή». Στο μικροσκόπιο μπαίνει κάθε στοιχείο, γίνονται αυτοψίες, συλλέγονται αποδείξεις…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ - Ταχυδρόμος

Τέσσερις ημέρες συμπληρώνονται μετά την επανάληψη του εφιάλτη που έζησαν κάτοικοι του Βόλου, του Πηλίου και σε περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Άνθρωποι έχουν ξεσπιτωθεί, άλλοι είναι αποκομμένοι στα χωριά τους, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, ενώ ολόκληρες περιοχές έχουν μετατραπεί σε βούρκους με κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η απελπισία έγινε αγανάκτηση από κατοίκους που πάνω που πήγαν να συνέλθουν από τις πρώτες πλημμύρες, «γονάτισαν» μετά το δεύτερο χτύπημα του καιρού. Και η αγανάκτηση στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για όσα δεν έγιναν τις 20 ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι τη δεύτερη θεομηνία. «Βροχή πέφτουν» οι καταγγελίες στην Εισαγγελία Βόλου από πολίτες που έχασαν περιουσίες ολόκληρες και κινδύνευσαν οι ίδιοι από τα ορμητικά νερά χειμάρρων που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις αποκατάστασης των ζημιών σε όλα τα επίπεδα από Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμους, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεγάλη έρευνα που βάζει στο «μικροσκόπιο» κάθε καταγγελία σε αναζήτηση «τις πταίει» για τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ερευνα σε δύο φάσεις

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, περίπου δέκα ημέρες μετά τις πρώτες πλημμύρες και προς την Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να ερευνηθούν «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, όπως της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας κ.τ.λ.», είναι μόνο η πρώτη φάση.

Σε αυτή την πρώτη φάση, η έρευνα αφορά στη γέφυρα του Ξηριά στον Αλμυρό που κατέρρευσε, στη γέφυρα στις Ασπρες Πεταλούδες εξαιτίας της οποίας πλημμύρισε ο Βόλος, στη λειτουργία του αντλιοστασίου στο Παλιό Λιμεναρχείο και στη γέφυρα Μπελεγρίνο στα Καλά Νερά που επίσης κατέρρευσε.

Όμως με προφορική εντολή της Εισαγγελίας Βόλου στον ανοιχτό «φάκελο» της υπόθεσης με τις διπλές πλημμύρες, μπαίνουν στοιχεία από κάθε καταγγελία που ερευνάται πλήρως.

Καθαρισμοί σε Κραυσίδωνα και Αναυρο στο μικροσκόπιο

Η προκαταρκτική εξελίσσεται προς κάθε κατεύθυνση: γίνονται αυτοψίες, καταγράφονται μαρτυρίες και συλλέγονται στοιχεία για κάθε καταγγελία.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών φαίνεται να έχει μπει η υπόθεση του καθαρισμού του χειμάρρου Κραυσίδωνα, ο οποίος «έπνιξε» για δεύτερη φορά τον Βόλο αλλά και η υπόθεση του καθαρισμού του χειμάρρου Αναύρου, στην περιοχή της Αλλης Μεριάς.

Ερευνώνται καταγγελίες κατοίκων για τον ρυθμό των εργασιών και τον αριθμό των μηχανημάτων που επιχειρούσαν στην κοίτη του Κραυσίδωνα μετά την πρώτη θεομηνία. Παράλληλα, εξετάζονται καταγγελίες κατοίκων της Αλλης Μεριάς ότι επί 20 ημέρες μετά την πρώτη πλημμύρα, δεν είχε απομακρυνθεί από την κοίτη του η γέφυρα που είχε καταρρεύσει με αποτέλεσμα ο Αναυρος να σπάσει ξανά, να καταστρέψει υποδομές και να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια αλλά και να «πνίξει» τη συνοικία της Νέας Δημητριάδας.