Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών τα κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση ονομάζει «ασφαλές» το άνοιγμα των σχολείων
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών τα κριτήρια με τα οποία η κυβέρνηση ονομάζει «ασφαλές» το άνοιγμα των σχολείων.
Αυτό αποδείχτηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ που έκανε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας, σε σχέση με την κατάσταση των σχολείων στη Θεσσαλία.
Ο Β. Μεταξάς αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν τους αγιασμούς, να προχωρήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων, με την αιτιολογία της επικείμενης κακοκαιρίας, η οποία ωστόσο είναι γνωστό εδώ και μέρες ότι θα ξεσπάσει.
Όπως είπε πρόκειται για ομολογία πως δεν έγινε κάποια προετοιμασία τόσο για την επικείμενη καταιγίδα όσο και για το άνοιγμα των σχολείων με τους όρους που απαιτούνται.
Η απόφαση της τελευταίας στιγμής για την αναστολή λειτουργίας που τίναξε στον αέρα τον προγραμματισμό για χιλιάδες και χιλιάδες οικογένειες στη Θεσσαλία, φανερώνει ότι και στα ζητήματα της εκπαίδευσης η κυβέρνηση λειτουργεί με τη λογική «πάμε κι όπου βγει».
Ταυτόχρονα, εφαρμόζει την χρεοκοπημένη μορφή της τηλεκπαίδευσης που έχει καταδικαστεί τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς, χωρίς μάλιστα να πάρει στοιχειώδη μέτρα, όπως ειδικές άδειες για τους γονείς.
Στην ομιλία της η υφυπουργός Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου, προσπάθησε να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη εικόνα, λέγοντας μάλιστα ότι τα σχολεία άνοιξαν και πως εκτός από 28 που παρουσιάζουν πρόβλημα, όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν κανονικά. Μάλιστα ανέφερε ότι έχουν γίνει όλοι οι υγειονομικοί και κτιριακοί έλεγχοι, μαζί με άλλα μέτρα που κατά την κυβέρνηση έχουν παρθεί.
Ο Β. Μεταξάς στην δευτερολογία του ανέτρεψε τους ισχυρισμούς της υφυπουργού, παρουσιάζοντας ενδεικτικά τα στοιχεία από την κατάσταση των σχολείων της Β’θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με βάση την εικόνα που υπήρχε την Παρασκευή.
Είναι χαρακτηριστικό και παρά τις διαβεβαιώσεις της υφυπουργού, στα 78 Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, δεν έχει γίνει κτιριακός έλεγχος στα 29, υγειονομικός στα 75 (!), ενώ τα 38 δηλώνουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας εξαιτίας καταστροφών στο οδικό δίκτυο.
«Προφανώς έχουμε διαφορετικά κριτήρια για το τι εννοούμε ασφαλές άνοιγμα των σχολείων», τόνισε ο Β. Μεταξάς , αναφέροντας επιπλέον ότι η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 20.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων που ανακοινώθηκε χτες από το Υπουργείο, έχουν ενταχθεί μόλις 103 από τα 1036 σχολεία της Θεσσαλίας, στοιχείο που σμπαραλιάζει τις φραστικές κορώνες της κυβέρνησης περί στήριξης των πλημμυροπαθών.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε: «Η αλήθεια είναι πως το λεγόμενο έξυπνο και ψηφιακό σχολείο σας, το σχολείο της υποχρηματοδότησης, της κατηγοριοποίησης και της υποβάθμισης, το σχολείο της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, έπεσε και αυτό θύμα της στρατηγικής του κόστους – οφέλους, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται πάρα πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων για αυτό καλούμε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να δυναμώσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους το επόμενο διάστημα».