ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία

29 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου στα χωριά της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβούνιου: Πολυθεματική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου κοινού πάνω στις επιπτώσεις των βιομηχανικών αιολικών, καθώς και στην ανάδειξη της προστασίας της γης μας και του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της περιοχής
Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία

 

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου ανακοινώνει τη συμμετοχή του στο «Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία», μια πολυθεματική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου κοινού πάνω στις επιπτώσεις των βιομηχανικών αιολικών, καθώς και στην ανάδειξη της προστασίας της γης μας και του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της περιοχής μας. Στη εν λόγω δράση μέχρι στιγμής συμμετέχουν τοπικοί και Πανελλήνιοι Φορείς, όπως είναι το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.), ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κεραμιδιωτών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βενετιωτών, η Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης "Πρωτέας", ο Ορειβατικός Φοιτητικός - Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος (Ο.Φ.Ι.Σ.), η «Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών», τα «Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά», η «Συνέλευση προστασίας των Αγράφων», καθώς και ο Σύλλογος μας. Στο «Τριήμερο Υπεράσπισης» θα υπάρξουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως προβολές, επισκέψεις σε Μουσεία, πεζοπορίες, ομιλίες ειδικών & επιστημόνων, αφηγήσεις για την ιστορία του τόπου, μουσικές βραδιές, ακόμη και συζητήσεις πάνω στο θέμα. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Προβολή του ντοκυμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου» (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. - Παρασκευή 29/9/23, ώρα 18:30),
  • Παρουσίαση – συζήτηση για τον αιολικό σταθμό στο Μαυροβούνι (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. - Παρασκευή 29/9/23, ώρα 21:00),
  • Περίπατος – ξενάγηση στην Κερασιά και στα μουσεία της (τόπος συνάντησης: πλατεία Κάτω Κερασιάς, Σάββατο 30/9/23, ώρα 9:30πμ.)
  • Μεγάλη πεζοπορία (14 χλμ, 4:30 ώρες) στην περιοχή χωροθέτησης του αιολικού σταθμού (τόπος συνάντησης: Άνω Κερασιά, μνημείο 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ - Σάββατο 30/9/23, ώρα 12:00πμ.)
  • Μικρή πεζοπορία (5,5 χλμ, 2:00 ώρες) στο δάσος της Άνω Κερασιάς (τόπος συνάντησης: Άνω Κερασιά, μνημείο 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ - Σάββατο 30/9/23, ώρα 12:30πμ.)
  • Παρουσίαση του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. - Σάββατο 30/9/23, ώρα 18:30)
  • Ομιλίες – συζήτηση (Κανάλια, ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. - Σάββατο 30/9/23, ώρα 19:00)
  • Μουσική βραδιά (πλατεία Κ. Κερασιάς - Σάββατο 30/9/23, ώρα 22:00)
  • Αφήγηση ιστορίας της Άνω Κερασιάς από τον κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, πρόεδρο του Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (πλατεία Άνω Κερασιάς – Κυριακή 1/10/23, ώρα 10:00πμ.)
  • Πεζοπορία – παράδοση ψηφίσματος (16 χλμ, 6 ώρες) στην Ι.Μ Φλαμουρίου (τόπος συνάντησης: πλατεία Άνω Κερασιάς, Κυριακή 1/10/23, ώρα 10:30πμ.)

Από το πρόγραμμα παρατηρείται ότι εκδηλώσεις στα χωριά του Κεραμιδίου και του Βενέτου δε θα γίνουν και αυτό διότι αναμένεται σε επόμενη φάση να ακολουθήσει νέα πολυθεματική εκδήλωση.

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου καλεί όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, αλλά και αυτούς που θέλουν να ενημερωθούν, να συμμετάσχουν στο «Τριήμερο υπεράσπισης του Πηλίου από την Αιολική Βιομηχανία». Προσκαλεί δε, όλους τους τοπικούς Φορείς του Πηλίου να συνταχθούν στην προσπάθεια της αποτροπής για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Πήλιο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι δε θα αργήσει η μέρα που κάποιοι θα ζητήσουν να εγκατασταθεί η αιολική βιομηχανία και σε άλλες περιοχές του Πηλίου. Ας μην περιμένουμε λοιπόν, εκείνη την ημέρα.

Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνουμε ότι για το χωριό μας η εν λόγω δράση είναι πρωτόγνωρη και μοναδική. Οι επισκέπτες έχει οριστεί να μείνουν στην περιοχή του χωριού μας και συγκεκριμένα στην Κάτω Κερασιά στα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλωσορίζει με χαρά Φορείς και επισκέπτες, τους υποδέχεται στον βοτανικό παράδεισο του Βορείου Πηλίου και τους εύχεται καλή διαμονή.