Χρύσα Τσαγανού : «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη»
Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Δημήτρη Κουρέτα μιλά για την επόμενη μέρα στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία
Η περιφερειακή σύμβουλος Μαγνησίας και εκ νέου υποψήφια Χρύσα Τσαγανού, με τον συνδυασμό του Δημήτρη Κουρέτα «Πρωτοβουλία» μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και την Βάσω Κυριαζή για την επόμενη μέσα στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία.
Κυρία Τσαγανού, οι προσεχείς περιφερειακές εκλογές γίνονται σε μία συγκυρία διαφορετική. Οι πρόσφατες πλημμύρες και οι καταστροφές που σημειώθηκαν έχουν αλλάξει την ατζέντα.
«Είναι έτσι ακριβώς όπως το λέτε. Οτιδήποτε και να προέβλεπε το πρόγραμμά μας σχετικά με τη Θεσσαλία, που είναι ένας «γίγαντας που κοιμάται» και όπως λέμε πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγροδιατροφικό τομέα και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πλέον διαφοροποιείται και είναι αναμενόμενο.
Πλέον η Θεσσαλία είναι ο «γίγαντας που πέθανε» και πρέπει να αναστηθεί. Και το φιλί της ζωής καλούμαστε να το δώσουμε εμείς και θα είναι δύσκολο, όχι όμως ανέφικτο».
Εννοείται ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη…
«Ακριβώς. Η ανασυγκρότηση δεν είναι μία απλή υπόθεση. Η επόμενη μέρα θεωρώ θα είναι δύσκολη, είναι όμως ταυτόχρονα και μία μεγάλη πρόκληση.
Την πρόκληση της δυσκολίας προσωπικά δεν τη φοβάμαι Αυτό που πάντα έμαθα στη ζωή μου είναι να αντιμετωπίζω τα δύσκολα. Με πολύ δουλειά, με γνώση και πλέον μετά από τόσα χρόνια και με εμπειρία. Δεν έχω άγνοια κινδύνου, απλά ξέρω πολύ καλά ότι η διαδικασία της επανόρθωσης θα είναι δύσκολη. Οι ζωές των ανθρώπων της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας έχουν καταστραφεί. Χάθηκαν άνθρωποι, καταστράφηκαν περιουσίες, ο μόχθος αγροτών και κτηνοτρόφων βυθίστηκε στις λάσπες. Ολα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν ξανά από την αρχή με ένα μαγικό ραβδάκι. Οποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο σίγουρα δεν έχει υπόψιν του την πραγματική διάσταση του προβλήματος».
Εκτιμάτε ότι υποτιμήθηκε η ένταση του φαινομένου ή στον τομέα της πρόληψης η Θεσσαλία ήταν «γυμνή»;
«Ηταν πραγματικά πρωτοφανές το φαινόμενο, όμως δεν είμασταν έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Δεν είχαμε προετοιμαστεί για την κλιματική αλλαγή. Και θα έπρεπε, διότι είδαμε τις επιπτώσεις της με τον Ιανό, αλλά και άλλες κακοκαιρίες που ακολούθησαν, μέχρι που ήρθε ο Ντάνιελ. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα από εδώ και πέρα θα είναι συχνότερα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μία διαφορετική προσέγγιση και θεώρηση για τα έργα υποδομής.
Προσωπικά, είμαι υπέρ της συστημικής αντίληψης των πραγμάτων. Στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ο καθηγητής μας ο κ. Δεκλερής, πρώην στέλεχος του ΣτΕ, μας μύησε στη συστημική προσέγγιση των πραγμάτων. Για παράδειγμα, αν δεν κάνεις μικρής κλίμακας έργα, όπως μικρά φράγματα για να μπορέσεις να συγκεντρώσεις τα νερά και να τα διοχετεύσεις στην άρδευση και επενδύεις μόνο σε μεγάλα φαραωνικά έργα τα οποία δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα, το σύστημα αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει. Η φέρουσα ικανότητα των έργων είναι συγκεκριμένη, αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά την επόμενη φορά».
Σε ποιο πλαίσιο μπορεί να γίνει αυτό;
«Ο σχεδιασμός των έργων πλέον πρέπει να προκύπτει μετά από διαβούλευση με όλους τους επιστημονικούς φορείς. Η περιφέρεια πριν αποφασίσει τα έργα που θα δρομολογήσει οφείλει να συνεργάζεται με το Τεχνικό Επιμελητήριο και τους άλλους αρμόδιους φορείς, να συζητάει τα έργα με την τοπική κοινωνία. Με αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο, γνωρίζουν τις ανάγκες της κάθε περιοχής και μπορούν να υποδείξουν που χωλαίνει».
Με λίγα λόγια η σημερινή περιφερειακή αρχή είναι ανέτοιμη και στον τομέα της πρόληψης αλλά και στα έργα που κατασκευάστηκαν;
«Νομίζω ότι στην περίπτωση της Μαγνησίας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας, δεν υπήρχε από την περιφερειακή αρχή κανένας σχεδιασμός σε επίπεδο πρόληψης, ούτε φυσικά στη διαχείριση. Τα έργα που κατασκευάστηκαν αυτή τη χρόνια για την αντιπλημμυρική θωράκιση φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν ήταν στοχευμένα, γι’ αυτό άλλωστε και ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα.
Υπάρχουν επίσης έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν ξεκίνησαν. Μελέτες που έμειναν στα συρτάρια. Για παράδειγμα στην τάφρο της Αγίας Αικατερίνης στον Βόλο, απαλλοτριώθηκαν οι ιδιώτες για τις εκτάσεις τους, προβλεπόταν βάση μελέτης να γίνουν συγκεκριμένα έργα, τα οποία όμως δεν έγιναν μολονότι ήταν εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτό είναι εγκληματική αμέλεια κατά τη γνώμη μου. Εχουν γίνει λάθη και παραλείψεις που τελικά κόστισαν…»
Ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια όμως…
«Πράγματι ισχύει αυτό και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα για να ενημερωθούμε όλοι πως αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια και αν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Με σεβασμό προς τη Δικαιοσύνη, θα περιμένουμε το πόρισμα των ερευνών και φυσικά μετά θα τοποθετηθούμε εφ’ όλης της ύλης».
Η διαχείριση της κρίσης μετά τις πλημμύρες σας ικανοποίησε; Ποιο κλίμα εισπράττετε από τις περιοδείες που κάνετε;
Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Είναι μόνος του, δεν έχει νιώσει τη μέριμνα και το ουσιαστικό ενδιαφέρον της περιφέρειας.
Δυστυχώς οι άνθρωποι της περιφέρειας αποδείχτηκαν μοιραίοι. Την ώρα της κρίσης καταδείχτηκε ότι δεν είχαν καν σχέδιο εκκένωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που προέκυψαν. Για παράδειγμα, έκαναν μία στρατηγική επιλογή για να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός τη Λάρισα να «οδηγήσουν» τον κύριο όγκο των νερών στην Κάρλα, αδιαφορώντας για το μεγάλο πρόβλημα που θα προκαλούσε αυτό. Οι παρακάρλιες κοινότητες δοκιμάστηκαν και οι τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την περιοχή.
Ακόμη και τρείς εβδομάδες μετά αυτό που παρατηρώ δυστυχώς με μεγάλη λύπη είναι ότι ακόμη και η αποκατάσταση ζημιών γίνεται με άναρχο τρόπο, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και αυτό επιτείνει προβλήματα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί. Εμείς λέμε ότι θα είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη, όχι για να του λύσουμε σε ατομικό επίπεδο το πρόβλημά του, αλλά για να λύσουμε τα προβλήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, ώστε ο κάθε πολίτης να μην έρθει ξανά αντιμέτωπος με παρόμοια προβλήματα».
Διαθέτετε την τεχνογνωσία ως παράταξη για να μπορέσετε την επόμενη μέρα να εγγυηθείτε την ανόρθωση της Θεσσαλίας με ασφάλεια;
«Κοιτάξτε να δείτε, ζούμε μία ιστορική συγκυρία που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Είναι σα να έχουμε περάσει από έναν πόλεμο και βρισκόμαστε τώρα στην επόμενη μέρα, που πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά από την αρχή τη ζωή μας.
Πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν για να φτιάξουμε σωστές υποδομές που θα μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό σαφώς έχουμε ήδη έτοιμο ένα στρατηγικό πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθούμε. Συναισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης και αν με ρωτάτε θα σας πω με ειλικρίνεια, ότι αυτό που εισπράττω από τον κόσμο είναι ότι θα μας δώσει την ευκαιρία να διοικήσουμε την περιφέρεια Θεσσαλίας. Οχι μόνο επειδή έχει πειστεί ότι μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, αλλά διότι επιθυμεί ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης της περιφέρειας, δίχως αυταρχισμό και αλαζονεία, δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματά του.
Δεν θέλουμε να επενδύσουμε πάνω στον πόνο των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Διεκδικούμε τη θετική ψήφο και, πιστέψτε με, ο κόσμος το έχει συνειδητοποιήσει αυτό και έρχεται κοντά μας. Αυτό αποτελεί κατά την εκτίμησή μου και την πιο σημαντική ένδειξη ότι είμαστε κοντά να πετύχουμε τον στόχο και η περιφέρεια Θεσσαλίας στις 8 Οκτωβρίου να αλλάξει σελίδα. Εχουμε όραμα, πιστεύουμε σε μία περιφέρεια με ανοιχτές πόρτες, σ’ όλους τους πολίτες, στις συλλογικότητες και σε όποιον μοιράζεται μαζί μας κοινές αγωνίες και ανησυχίες. Η αλλαγή στο μοντέλο της διακυβέρνησης της περιφέρειας Θεσσαλίας εκτιμώ ότι πλέον είναι μονόδρομος και αυτό θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες στις 8 Οκτωβρίου.
Σε προσωπικό επίπεδο αν με ρωτάτε, αυτό που μπορώ να εγγυηθώ στους πολίτες είναι, πως θα αγωνιστώ μαζί τους, ώστε να μην ξαναζήσουμε τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που τώρα βιώνουμε».