ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Πολιτική Προστασία ως ανθρωπιστική, περιβαλλοντική και οικονομική επένδυση στην Θεσσαλία

Η Πολιτική Προστασία ως ανθρωπιστική, περιβαλλοντική και οικονομική επένδυση στην Θεσσαλία

Της Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη*

Η πολιτική προστασία περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα για τη μείωση των επιπτώσεων μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ή καταστροφών και την παροχή βοήθειας σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω φυσικής ή ανθρωπογενούς καταστροφής.

Ο ορισμός είναι γνωστός στους περισσότερους. Εκείνη που είναι άγνωστη είναι η σοβαρή αξιολόγησή και η προετοιμασία των πολιτικών και των μέτρων ώστε να αποκτήσει ουσία και περιεχόμενο του ορισμού.

Ωστόσο, καλό θα είναι να γίνει κατανοητό, ότι η Πολιτική Προστασία είναι συνυφασμένη πλέον με την Κλιματική Αλλαγή, και όπου Κλιματική Αλλαγή ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε στο νου μας ακραία φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες.

Εμείς, εδώ στην Θεσσαλία, θα έπρεπε από νωρίς να έχουμε αντιληφθεί την σχέση αυτή και να την έχουμε περιλάβει στον σχεδιασμό και την κατασκευή υποδομών, αλλά και να έχουμε κατανοήσει απόλυτα, ότι, κάθε φορά, που παρουσιάζονται ακραίες καιρικές καταστάσεις ή ανθρωπογενείς καταστροφές, η Πολιτική Προστασία δοκιμάζεται και οφείλει να ανταποκρίνεται, όχι να μένει …μη προβιβάσιμη.

Μέχρι σήμερα, η εμπειρία έχει δείξει ότι η Πολιτική Προστασία είναι μία παραμελημένη επιλογή, σάμπως και κάποιος άλλος, τρίτος, να την έχει επιβάλλει, χωρίς να είναι άμεσο καθήκον των ασκούντων πολιτική.

Έχει καταντήσει ρουτίνα να μαζεύονται οι ανευθυνο-υπεύθυνοι κάθε χρόνο να μελετάνε χαρτιά κενά περιεχομένου, σχέδια ανεφάρμοστα και να ανταλλάσσουν …σοφίες και μόλις εμφανιστεί το πρώτο φαινόμενο, άλλοι κρύβονται και άλλοι ψάχνουν σε ποιους θα φορτώσουν την καταστροφή.

Η συχνότητα των φαινομένων, ο ανθρώπινος πόνος που προκαλούν, η περιβαλλοντική καταστροφή που συνεπάγονται και το οικονομικό βάρος της αποκατάστασης των ζημιών που ακολουθεί, για όσους μπορούμε υπεύθυνα να μετρήσουμε αυτό το αθροιστικό κόστος, που πληρώνουμε τόσο συχνά, βάζει την Πολιτική Προστασία ως την μακράν, σε πρώτη προτεραιότητα ανθρωπιστική, περιβαλλοντική και οικονομική επένδυση στην Θεσσαλία.

Δεν είναι δυνατόν, να πνίγονται συνάνθρωποι, να καίγονται περιουσίες και να καταστρέφονται υποδομές, επειδή το … αεράκι ήταν λίγο πιο δυνατό ή έβρεχε περισσότερο από το συνηθισμένο. Ούτε είναι δυνατόν λίγα ξερά χόρτα, μία ανύπαρκτη χαμηλή βλάστηση και μία κακοσχεδιασμένη γέφυρα να καταργούν, για πλάκα, σχέδια, υπεύθυνους και κουμανταδόρους. Όταν οι «μηχανισμοί» είναι τόσο χαλαροί, τότε η φύση ξεπερνάει με άνεση την ανύπαρκτη σοβαρότητα και την ερασιτεχνική οργάνωση.

Στην Θεσσαλία, την επόμενη μέρα ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επαγγελματίες πυροσβέστες, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους πυροφύλακες και δασοφύλακες και τις εθελοντικές ομάδες διάσωσης καθώς και την αρωγή του αρμόδιου Υπουργείου, σχεδιάζουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

  • Εντοπίζουμε υποδομές, που χρειάζονται υποστήριξη ώστε να ενισχυθεί η αντοχή τους σε πιέσεις ακραίων φυσικών φαινομένων
  • Επενδύουμε σε νέες παρεμβάσεις που εμποδίζουν την δυναμική των φαινομένων
  • Ανοίγουμε ζώνες πυροπροστασίας, δασικούς δρόμους και δημιουργούμε «φυσικές φωλιές» νερού στο δάσος
  • Αξιοποιούμε εξαντλητικά τους ενωσιακούς πόρους για την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού καταπολέμησης αλλά κυρίως πρόληψης των καταστροφών.
  • Δημιουργούμε κέντρο drones, ώστε από Μάϊο μέχρι Σεπτέμβριο να παρακολουθείται διαρκώς η περιφέρεια και σε συνεργασία με τα συνεργεία πυρόσβεσης να επιτυγχάνεται η έγκαιρη επέμβαση.
  • Καταρτίζουμε σχέδιο διασποράς συνεργείων φιλοξενίας και ιατρικής περίθαλψης σε σημεία, που θα υπολογιστούν ως κρίσιμα για τις πρώτες ώρες της καταστροφής ή/και της διάσωσης των πληγέντων
  • Μία φορά τον χρόνο, καλούνται ειδικές μονάδες από χώρες του εξωτερικού με πετυχημένες εφαρμογές Πολιτικής Προστασίας, να εκπαιδεύσουν επαγγελματικές και εθελοντικές ομάδες, που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία της Θεσσαλίας.

Ο σχεδιασμός αυτός δοκιμάζεται δύο τουλάχιστον φορές τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο), εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επικαιροποιείται.

Όταν μιλάμε για Κλιματική Αλλαγή, εννοούμε νέες, ακραίες, πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες. Για να τις αντιμετωπίσουμε χρειάζεται νέα αντίληψη, καινοτομία, οργανωτικές ικανότητες και ολοκληρωμένο σχέδιο. Φιλοδοξία μας είναι η Πολιτική Προστασία της Θεσσαλίας να αποτελέσει πλοηγό και μοντέλο για το σχέδιο διάσωσης της χώρας σε όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών με γνώμονα τον Άνθρωπο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

*Η Άννα Μαρία Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη είναι δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος Δήμου Βόλου και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Π.Ε. Μαγνησίας με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία», με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουρέτα