ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την επερχόμενη κακοκαιρία

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την επερχόμενη κακοκαιρία

Συνεδρίασε το Εκτακτο Σ.Ο.Π.Π., σήμερα, Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ενημέρωση και τον σχεδιασμό του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων, εν αναμονή εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, που προβλέπεται να πλήξουν τη Μαγνησία σύμφωνα με το από χθεσινό Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα επικείμενα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων, καταιγίδων, κλπ.

Σύμφωνα με την Π.Ε Μαγνησίας και Σποράδων, ήδη έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕΜΣ, όπου επικαιροποιήθηκε το επιχειρησιακό πλάνο ετοιμότητας και επέμβασης με τα κατάλληλα μηχανήματα και το προσωπικό της για την αντιμετώπιση κινδύνων από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί από την Π.ΕΜ.Σ. και εκτελούνται έργα αντιπλημμυρικά, οριοθέτησης και διευθέτησης χειμάρρων, καθαρισμοί ρεμάτων, τάφρων και ερεισμάτων για την ασφαλή διοχέτευση των νερών σε όλο τον Νομό καθώς και στα νησιά των Β. Σποράδων.

Η ΠΕΜΣ διαθέτει ως εργαλείο επέμβασης το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών και ήδη έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες να είναι σε ετοιμότητα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα παρέμβουν όπου κριθεί αναγκαίο τόσο στο Νομό Μαγνησίας, όσο και στα νησιά των Β. Σποράδων.

Εστάλη έγγραφο στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για την ανάγκη περιπολιών και την διακοπή της κυκλοφορίας όπου χρειασθεί και αν αυτό απαιτηθεί είτε σε ρέματα, χειμάρρους ή εκβολές ρεμάτων, είτε σε πολύ επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, καταιγίδες, ανέμους, χαλαζοπτώσεις, κλπ).

Επιπλέον, ενημερώθηκαν εγγράφως και οι Δήμοι με τα μηχανήματα έργων που διαθέτουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή, να προβούν στην ενημέρωση των πολιτών για τα επερχόμενα φαινόμενα και τις σχετικές συστάσεις της Γ.Γ. Πολ. Προστασίας και να δοθούν οι σχετικές οδηγίες προς αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Ειδικότερα οι Δήμοι και η ΔΕΗ ενημερώθηκαν να έχουν σε ετοιμότητα γεννήτριες και αντλίες νερού προκειμένου να γίνεται άμεση χρήση, αν και όπου αυτό απαιτηθεί.

Τέλος, εστάλησαν έγγραφες ενημερώσεις σε όλους τους φορείς, στους πολίτες και σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω των επερχόμενων έντονων καιρικών φαινομένων.