ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Κουρέτας: Κόντρα στις «πρακτικές Αγοραστού» εμείς απαντάμε με «Ταχύτητα και διαφάνεια» στα δημόσια έργα

Δ. Κουρέτας: Κόντρα στις «πρακτικές Αγοραστού» εμείς απαντάμε με «Ταχύτητα και διαφάνεια» στα δημόσια έργα
Στις καθημερινές περιοδείες της παράταξής μας ένα είναι το ερώτημα που μας απευθύνουν οι πολίτες: Αφού η πολιτεία έδωσε λεφτά στην Περιφέρεια για συγκεκριμένο σκοπό. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά και πνιγήκαμε πάλι;
 
Δυστυχώς τα λεφτά αυτά η Περιφέρεια τα σπατάλησε σε αναθέσεις σε ημετέρους με χαμηλές εκπτώσεις και ένα σημαντικό μέρος σε έργα βιτρίνας.
 
Έτσι, χάθηκαν στο δρόμο παραπάνω από το 1/3 των χρημάτων ή 11 ολόκληρα εκατομμύρια.
Αν προσθέσουμε και ότι αρκετά από αυτά τα έργα ήταν βιτρίνας, έργα δηλαδή ψηφοθηρικής λογικής που ουδεμία σχέση έχουν με την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, καταλαβαίνουμε που πήγαν τα λεφτά και γιατί πνίγηκε η περιοχή ακόμη μια φορά!
 
Ας μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα. Την διετία πριν τον Ιανό στην Περιφερειακή Ενότητα (νομό) Καρδίτσας δημοπρατήθηκαν 15 έργα για αποκαταστάσεις με μέση έκπτωση 61%. Μετά τον Ιανό ανατέθηκαν, σε διάστημα δύο ετών, 67 έργα συνολικού προϋπολογισμού 31.500.000 € χωρίς δημοσιότητα με μέση έκπτωση 16%. Οι αναθέσεις σταμάτησαν μόνο όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε το έργο: "Καθαρισμός τάφρων και ανακατασκευή τεχνικού στην περιοχή ποταμού Ενιπέα Δ. Παλαμά Καρδίτσας" με το αιτιολογικό ως πότε θα κάνετε αναθέσεις.
 
Στη συνέχεια δημοπρατήθηκαν άλλα 5 έργα αποκαταστάσεων και η μέση έκπτωση ήταν 51%.
 
Πόσα χρήματα χάσαμε ως πολίτες αν λάβουμε υπόψη τη δεύτερη, τη χαμηλότερη έκπτωση αυτή του 51%;
 
Με τις αναθέσεις πληρώσαμε 26,5 εκατομμύρια ενώ με διαφανείς διαδικασίες θα πληρώναμε 15,5 εκατομμύρια.
Το πρώτο «καμπανάκι» ήχησε λοιπόν με την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η μεγάλη «καμπάνα» όμως ηχεί ακόμη, με την παρέμβαση της Εισαγγελίας που ζητά απαντήσεις με 11 ερωτήματα «φωτιά» από τον κ. Αγοραστό και τους αντιπεριφερειάρχες του!
 
Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Συνεπώς, εκεί θέλει δε θέλει θα συρθεί και θα απολογηθεί ο κ. Αγοραστός. Όμως και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις απαντήσεις αυτές πριν εισέλθουν στην κάλπη. Ο κ. Αγοραστός αποδεικνύεται ακόμη φορά «πονηρούλης». Φυγομαχεί. Προσπαθεί να δοξαστεί κρυπτόμενος. Τον καλώ σε δημόσιο διάλογο ή τηλεμαχία για να μας μιλήσει για όλα τα παραπάνω.
 
Μετά από τέτοιες πρακτικές, τίθεται με αγωνία το αίτημα των πολιτών. Να πιάσουν τόπο τα λεφτά.
 
Τρεις είναι οι δικές μας δεσμεύσεις.
 
Δεσμευόμαστε, οι χρηματοδοτήσεις να πάνε όλες στην αποκατάσταση και την πρόληψη νέων ζημιών και όχι σε έργα βιτρίνας.
 
Επίσης δεσμευόμαστε, να συνδυάσουμε την ταχύτητα με την διαφάνεια. Θα χρησιμοποιήσουμε τις διατάξεις του Νόμου για άμεση εκτέλεση των εργασιών αλλά με πρόσκληση σε όλους τους κατασκευαστές και όχι μόνο στους φίλους και ημέτερους όπως ο Αγοραστός.
 
Τέλος θα δώσουμε έμφαση στην αναβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών, με αξιοκρατία και όχι με την τοποθέτηση ημετέρων, σεβόμενοι την ισονομία και επιβάλλοντας ελέγχους, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των έργων.