ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να μάθουν μια γλώσσα προγραμματισμού, θα βρουν σίγουρα δουλειά τα επόμενα χρόνια.

Του Απόστολου Ζάντζου, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με την "Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών" κι επικεφαλής τον Κώστας Αγοραστό
Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να μάθουν μια γλώσσα προγραμματισμού, θα βρουν σίγουρα δουλειά τα επόμενα χρόνια.

Είναι πραγματικότητα, ψάχνουμε καλούς προγραμματιστές και δεν βρίσκουμε. Όταν τους  βρούμε  δεν  δουλεύουν  για εμάς  γιατί στο εξωτερικό τους δίνουν πολλαπλάσια χρήματα ακόμα και για εργασία από απόσταση. Η εκμάθηση μίας γλώσσας προγραμματισμού  είναι  μία  «τέχνη»  που θέλει ταλέντο, γνώσεις,  υπομονή και  επιμονή. Η αλγοριθμική σκέψη και ο προγραμματισμός δεν μαθαίνονται από την μία μέρα στην άλλη, θέλει πολύ χρόνο, κούραση και βοήθεια από κάποιον έμπειρο προγραμματιστή ή ομάδα. Οι προγραμματιστές δημιουργούν ένα ολόκληρο «έργο», ένα λογισμικό το οποίο θα είναι χρήσιμο για μία ομάδα ατόμων, αυτό και μόνο σαν ιδέα είναι ελκυστικό. Στην αγορά εργασίας  όποιος ξέρει αμείβεται.

Η τεχνολογία διαμορφώνει τον κόσμο μας με αυξανόμενη ταχύτητα, επιδρώντας σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Σε αυτό τον ψηφιακό εποχή, η γνώση μιας γλώσσας προγραμματισμού έχει εξελιχθεί  από απλή  τεχνική δεξιότητα σε ένα ισχυρό εργαλείο για την επαγγελματική ανέλιξη των νέων ανθρώπων. Η γλώσσα προγραμματισμού αποτελεί το εργαλείο με το οποίο δημιουργούνται λογισμικά, εφαρμογές και ιστοσελίδες. Από την ανάπτυξη νέων  εφαρμογών και παιχνιδιών μέχρι τη δημιουργία εξειδικευμένων  λύσεων για  επιχειρήσεις, η  προγραμματιστική δεξιότητα είναι ζωτικής σημασίας. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι ανάγκες για ειδικούς προγραμματιστές αυξάνονται σε πολλούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ανάπτυξη εφαρμογών κινητών συσκευών και οι τεχνολογίες του διαδικτύου των πραγμάτων.

Επαγγελματικές Προοπτικές

Ανάπτυξη Λογισμικού: Οι προγραμματιστές αναπτύσσουν λογισμικό για διάφορες ανάγκες, από εφαρμογές για κινητές συσκευές μέχρι ενσωματωμένα συστήματα σε οικιακές συσκευές.

Ασφάλεια και Κυβερνοασφάλεια: Η ανάπτυξη αντιμετώπισης κινδύνων και ασφάλειας στον ψηφιακό κόσμο είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας.

Επιστήμη Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη: Η εξόρυξη δεδομένων και η ανάπτυξη αλγορίθμων μηχανικής μάθησης απαιτούν προγραμματιστικές γνώσεις.

Ανάπτυξη Παιχνιδιών: Η βιομηχανία των video games αποτελεί μια πλούσια πηγή επαγγελματικών ευκαιριών.

Ιστοσελίδες και Εφαρμογές Διαδικτύου: Η ανάπτυξη ιστοσελίδων και διαδικτυακών εφαρμογών είναι απαραίτητη για επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Για να εκμεταλλευτεί κανείς πλήρως τις προοπτικές που προσφέρει η γνώση μιας γλώσσας προγραμματισμού, απαιτείται διαρκής μάθηση και εξέλιξη. Ο τομέας της τεχνολογίας αλλάζει συνεχώς, και οι προγραμματιστές πρέπει να προσαρμόζονται σε νέες τεχνολογίες και μεθόδους. Είναι σημαντικό να επενδύσετε χρόνο στη συνεχή εκπαίδευση, είτε μέσω πανεπιστημιακών προγραμμάτων, είτε μέσω online μαθημάτων και εκπαιδευτικών πλατφορμών.

Συνοψίζοντας, η γνώση μιας γλώσσας προγραμματισμού μπορεί να ανοίξει πολλές προοπτικές για επαγγελματική εξέλιξη στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Ωστόσο, η επιτυχία απαιτεί αφοσίωση, συνεχή μάθηση και προσαρμογή στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του τομέα.

Απόστολος Ζάντζος*

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών, Κώστας Αγοραστός, Υποψ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

* Ο Αποστόλης Ζάντζος, Πληροφορικός MSc, γεννήθηκε στον Βόλο το 1979. Γονείς του είναι ο Κωνσταντίνος Ζάντζος με καταγωγή  από το Νεοχώρι Πηλίου και η Αικατερίνη Κέκια με καταγωγή από τον Άγιο Λαυρέντιο και το Κεραμίδι.  Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2003. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης, στην «Αειφόρο Αγροτική Παραγωγή και Διαχείριση Περιβάλλοντος» και στην «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει παρακολουθήσει  σεμινάρια της  Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και έχει επιμορφωθεί μεταξύ άλλων σε θέματα εκπαίδευσης  ενηλίκων. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει συμμετάσχει και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε Ελληνικά  και  Διεθνή επιστημονικά συνέδρια.  Πιστεύει στη «Δια βίου μάθηση» και τις συνεχείς επιμορφώσεις. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός πληροφορικής από το 2003 στη Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση.  Διετέλεσε Υποδιευθυντής στo Γενικό Λύκειο Αλμυρού όπου εργάζεται από το 2004 μέχρι σήμερα. Με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αλμυρού έχει αναπτύξει πολλές καινοτόμες δράσεις και είναι ιδιαίτερα αγαπητός.  Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως επιμορφωτής σε δημόσια και ιδιωτικά  ΙΕΚ της Μαγνησίας. Είναι εκλεγμένος με την ΔΑΚΕ Καθηγητών  στο  διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ  Μαγνησίας και προσφέρει από τη θέση του ταμία του συλλόγου. Συμμετείχε σε συνέδρια της ΟΛΜΕ ως τακτικός σύνεδρος και εισηγητής. Παράλληλα κατέχει τη θέση του αναπληρωτή αιρετού στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια της ελιάς. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Βασιλική  Πολύζου με καταγωγή από το Περίβλεπτο του Δήμου  Ρήγα Φεραίου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά την Κατερίνα και τον Κωστή.