ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύσκεψη Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων στον Βόλο - Τι διεκδικούν

Σύσκεψη Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων στον Βόλο - Τι διεκδικούν

Σύσκεψη πραγματοποίησαν χθες (19/9) στον Βόλο Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν συντριπτική καταστροφή, δυναμώνουν τη συλλογική δράση διεκδικώντας μέτρα στήριξης του εισοδήματος τους και αποκατάστασης των ζημιών καθώς και τη δημιουργία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
 
Άλλωστε, δεν πρόκειται για μια ακόμα καταστροφή σοδειάς, από αυτές που κάθε τόσο παθαίνουν οι αγρότες και με βάση τις οποίες διεκδικούν αποζημιώσεις ώστε να «βγάλουν τη χρονιά» και να καλλιεργήσουν την επόμενη.
Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή, αφού χιλιάδες στρέμματα για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν ξανά απαιτούνται συνδυασμένα μέτρα και αυτό γιατί εκτός από τη ζημιά στα εδάφη και το ολοκληρωτικό ξήλωμα καλλιεργειών, χάθηκαν μηχανήματα, εγκαταστάσεις κ.λπ.
 
Επίσης τονίστηκε από τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους ότι ούτε από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού δεν έχουν αποζημιωθεί αλλά έχουν και νέες μεγάλες απώλειες από το πέρας της κακοκαιρίας daniel, καλούν όλους τους κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.
 
Την ίδια ώρα, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προκαλούν ανακούφιση στους πληγέντες, αλλά αντίθετα μεγαλώνουν την οργή τους, αφού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η «στήριξη» σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είναι μέχρι 70% των ζημιών.
 
Για αυτό και πάρθηκε απόφαση για μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη του Βόλου. Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους της πόλης, αύριο Πέμπτη 21/9 και ώρα 10:45 στο ύψος του Περιφερειακού με Ιωλκού.
 
Ως εδώ με την πολιτική που κερδίζουν οι λίγοι και εμείς οι πολλοί βλέπουμε το βιος μας να καταστρέφεται. Τα σπίτια μας πλημμύρισαν, τα χωράφια μας καταστράφηκαν, τα ζώα μας χάθηκαν, οι αγροτικοί δρόμοι εξαφανίστηκαν. Με τον αγώνα μας και την πείρα που έχουμε αποκτήσει, μπορούμε να διεκδικήσουμε τις πραγματικές ανάγκες που έχουμε σήμερα.
 
Διεκδικούμε:
 
ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση της πρόσβασης σε όλους τους δρόμους για να περισώσουν και να μαζέψουν τη σοδειά τους οι βιοπαλαιστές αγρότες του Πηλίου.
 
ΑΜΕΣΕΣ αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.
 
ΛΗΨΗ άμεσων μέτρων αναπλήρωσης με 1000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα, αχλάδια και κεράσια στο σύνολο των αγροτών.
 
ΝΑ δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
 
ΝΑ απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
 
ΝΑ παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
 
ΝΑ εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά μας. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους. 
 
ΝΑ γίνει με κρατική ευθύνη, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή μας στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά μας, τα σπίτια μας, τα χωράφια μας και τις εγκαταστάσεις μας.
 
Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το Καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το Φθινόπωρο, να εγκλωβιζόμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές αναλώσιμες και κόστος. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει αγώνας και διεκδίκηση.
 
ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΕ.
 
ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ!