ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περιφέρεια και Κυβέρνηση δεν είχαν την ευθιξία να ενημερώσουν τους ανθρώπους πως λόγω αποσυμφόρησης του Πηνειού θα κατευθυνθεί το νερό προς την Κάρλα

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας
Περιφέρεια και Κυβέρνηση δεν είχαν την ευθιξία να ενημερώσουν τους ανθρώπους πως λόγω αποσυμφόρησης του Πηνειού θα κατευθυνθεί το νερό προς την Κάρλα

"Daniel» & Ανεπάρκεια Διοικούντων"

Έχουν παρέλθει δύο εβδομάδες από την κακοκαιρία «Daniel» που προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα, κατέστρεψε βασικές υποδομές της περιοχής της Μαγνησίας, βύθισε ολόκληρα χωριά της Θεσσαλίας κάτω από το νερό και δυστυχώς στέρησε τη ζωή σε 17 συνανθρώπους και χιλιάδες ζώα. Περιοχές του Βόλου είναι ακόμα μέσα στη λάσπη, δρόμοι κατεστραμμένοι, επιχειρήσεις βουλιαγμένες, περιουσίες χαμένες και μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί...Η υγειονομική βόμβα λόγω των στάσιμων νερών, της λάσπης, της σκόνης στον αέρα που προστίθενται στην αέρια ρύπανση της πόλης μας, αλλά και της μετάδοσης ασθενειών λόγω του ακατάλληλου για ανθρώπινη χρήση νερού και των εύφορων συνθηκών για αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Οι καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία έρχονται να προστεθούν στις απώλειες από τις φωτιές, αλλά και στα προβλήματα της ακρίβειας της προηγούμενης χρονικής περιόδου. Η οικονομία της περιοχής μας έχει χτυπηθεί σε τεράστιο βαθμό και οι επιπτώσεις άρχισαν να φαίνονται ήδη. Σε πανελλήνιο επίπεδο θα εμφανιστούν λίαν συντόμως, καθώς η Θεσσαλία εισφέρει σε ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ και ακόμη περισσότερο στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.

Το πρόβλημα της έλλειψης νερού μετά τις καταστροφές έχει επιλυθεί, αλλά παραμένει το πρόβλημα της ποιότητας του νερού. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δημοσιοποιούνται οι αναλύσεις του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Βόλου, σε πολλαπλά σημεία, μαζί με τους δείκτες που επιτρέπουν τη χρήση του νερού. Δηλώσεις προσωπικές από τους αρμόδιους ή λανθασμένες διατυπώσεις, όπως αυτές της Υφυπουργού Υγείας κ. Αγαπηδάκη είναι απαράδεκτες και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τη σημασία των θέσεων που κατέχουν. Αν δεν μπορούν να πράξουν τα δέοντα, ας παραιτηθούν. Αναγνώστες στατιστικών στοιχείων βρίσκουμε πολλούς, υπεύθυνους πολιτικούς που θα δίνουν λύσεις σωστές και άμεσες χρειαζόμαστε.

Ταυτόχρονα, στο παρακάρλια χωριά ο φόβος παραμένει, καθώς τα νερά συνεχίζουν να έρχονται και οι κάτοικοι ζουν με τον καθημερινό τρόμο της εγκατάλειψης των κατοικιών τους λόγω πλημμύρας. Κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι, ενώ δυστυχώς το μεγαλύτερο τμήμα των καλλιεργειών τους και των χωραφιών τους είναι κάτω από το νερό με ανυπολόγιστες συνέπειες. Οι ευθύνες για την καταστροφή ακόμα και των εργαλείων δουλειάς των αγροτών στα χωριά αυτά βαρύνουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Κυβέρνηση, καθώς δεν είχαν την ευθιξία και τον προγραμματισμό να ενημερώσουν τους ανθρώπους αυτούς πως λόγω αποσυμφόρησης του Πηνειού θα κατευθυνθεί το νερό προς την Κάρλα και τις περιοχές τους.

Για τις υποδομές και τα έργα που καταστράφηκαν, ενώ μέχρι και μια μέρα πριν τις πλημμύρες παρακολουθούσαμε διαφημίσεις και video της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του κ. Αγοραστού για το πόσο άρτια ήταν κατασκευασμένα μετά τον «Ιανό», αλλά και πόσο επιτυχημένη διαχείριση των καταστροφών έχει γίνει, θεωρούμε πως δεν έχει νόημα να αναφερθούμε. Η οργή και η απόγνωση των Θεσσαλών θα καταγραφεί στις 8 Οκτώβρη. Η αποτυχία της Περιφερειακής Αρχής Θεσσαλίας και του κ. Αγοραστού είναι εμφανής. 14 χρόνια απραξίας και μοιράσματος χρημάτων σε ημετέρους με κακοτεχνίες (βλ. γέφυρα Ξηριά Αλμυρού & γέφυρα Άσπρων Πεταλούδων στη Νέα Ιωνία), αλλά και η απουσία αντιπλημμυρικών έργων παρά τη διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων προς την Περιφέρεια από Ευρωπαϊκά και Κρατικά κονδύλια, μόνο θυμό προκαλούν. Σε όλο αυτό όμως, η ευθύνη βαρύνει και το κεντρικό κράτος και τη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για ελλιπή έλεγχο. Άλλωστε, δικό τους παιδί είναι και τον στηρίζουν ανοικτά. Στηρίζουν την πολιτική ανυπαρξία της Περιφέρειας και την καταστροφή της Θεσσαλίας. Και το χειρότερο είναι πως δεν ντρέπονται να το δηλώνουν, χωρίς να έχουν ζητήσει έστω και μία συγγνώμη.

Στο δε Πήλιο, οι δύο Δήμοι είναι σε τραγική κατάσταση με τις καταστροφές στις υποδομές να μην μπορούν να αποκατασταθούν επαρκώς και άμεσα. Ευτυχώς υπάρχει και ο στρατός με λύσεις ανάγκης. Η αγροτική παραγωγή των μήλων της Ζαγοράς απειλείται από την καταστροφή της αγροτικής οδοποιίας, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η συγκομιδή. Αλλά ακόμα και αν καταφέρουν οι αγρότες να μαζέψουν τα προϊόντα τους, η μεταφορά τους μέσω τριαξονικών οχημάτων σε αυτό το οδικό δίκτυο είναι απαγορευτική.

Αυτό που ζητά άμεσα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι η σύσταση μίας task force, η οποία με ταχύτητα και αξιοπιστία, με τη συγκατάθεση όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, θα επιβλέπει τα έργα και την αξιοποίηση των πόρων στη Θεσσαλία. Το σχέδιο της κυβέρνησης και τις fast track διαδικασίες τις είδαμε στην περίπτωση του Ιανού και τα αποτελέσματα της αναποτελεσματικότητας τα βιώνουν δυστυχώς οι πολίτες της Θεσσαλίας. Η αλαζονεία της κυβέρνησης δεν έχει θέση εδώ. Η Θεσσαλία πρέπει να γίνει ένα τεράστιο εργοτάξιο ΑΜΕΣΑ! Απαιτούνται χρήματα και διάθεση πόρων και δυνάμεων, ώστε να αναδημιουργηθεί εκ βάθρων με ορίζοντα εκατονταετίας. Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι πρόχειρος και με «μπαλώματα». Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, αντίστοιχα φαινόμενα ίδιας ή μικρότερης έντασης θα γίνονται συχνότερα. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και ως χώρα δεν προετοιμαστήκαμε. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τα έλεγε και προσπάθησε να προετοιμάσει το έδαφος με έργα και πράξεις, αλλά κάποιοι ανίδεοι μιλούσαν για «πράσινα άλογα».

Ας προετοιμαστούμε κατάλληλα και ας προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες της ζωής μας. Μόνον έτσι θα πορευτούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Για ένα μέλλον που θα μπορέσουν τουλάχιστον τα παιδιά μας να το βιώσουν χωρίς αβεβαιότητα. Ας μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.