ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις 1.500 οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την κακοκαιρία Daniel

Σύμφωνα με την καταγραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το κόστος των ζημιών κυμαίνονται από 2.000 έως και 1.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση
Στις 1.500 οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την κακοκαιρία Daniel

Στις 1500 εκτιμώνται οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στο Νομό Μαγνησίας από την θεομηνία της 5ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την καταγραφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το κόστος των ζημιών κυμαίνονται από 2.000 έως και 1.000.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, παρουσία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά.

"Είναι εφικτό να ορθοποδήσουμε, αρκεί να πιέσουμε όλοι οι φορείς, ώστε να ξανασταθούμε στα πόδια, σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης που έκανε ξεχωριστή αναφορά στον τουρισμό. «Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί έμμεσα, όπως και ο τουρισμός. Ήδη, η easy-jet μας έβγαλε ως προορισμό από τον προγραμματισμό της και αυτό είναι πλήγμα".

Για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει ζήσει η Μαγνησία έκανε λόγο ο κ. Χατζηθεοδοσίου και προέβλεψε ότι η ζημία στην Θεσσαλία από την φονική κακοκαιρία θα ξεπεράσει τα 5 δις. «Εμείς ζητούμε την άμεση κρατική παρέμβαση, ώστε να υπάρξει και άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και μεσοπρόθεσμη, σημείωσε. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο εθνικών καταστροφών. Θα πρέπει άμεσα να συνταχθεί ένα σχέδιο, καθώς η κλιματική κρίση χτύπησε ήδη την πόρτα μας. Στηρίζουμε από την πλευρά μας το Επιμελητήριο Μαγνησίας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας».

Από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς τόνισε: "Από την πρώτη στιγμή είμαστε στο πλευρό των πληγέντων. Η αποκατάσταση θέλει χρόνο, γι’ αυτό και είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των δυνάμεων. Αυτό που θα παίξει ρόλο στην αποκατάσταση είναι η ταχύτητα, αλλά και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει το κόστος των οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων και όχι τη συσσώρευση χρεών από την πλευρά τους. Ως ΓΣΕΒΕΕ δώσαμε μία συμβολική οικονομική ενίσχυση στην ΟΕΒΕΜ και συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό τους".

Ακολούθησε επίσκεψη των κ.κ. Χατζηθεοδοσίου και Καββαθά στη συνοικία των Παλαιών Βόλου, όπου και συνομίλησαν με επαγγελματίες της περιοχής.