ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίκαιρη ερώτηση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και σχολών στη Θεσσαλία

Από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλη Μεταξά
Επίκαιρη ερώτηση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και σχολών στη Θεσσαλία

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και σχολών στη Θεσσαλία

Οι τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού, έχουν διαμορφώσει μια εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της παιδείας, προκαλώντας την αγανάκτηση και οργή δεκάδων χιλιάδων γονιών, μαθητών και φοιτητών.

Με βάση την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής στη Θεσσαλία, στον νομό Καρδίτσας εκτεταμένες καταστροφές έχουν υποστεί 27 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου φοιτούν πάνω από 2000 μαθητές και εργάζονται 239 εκπαιδευτικοί. Στη Μαγνησία 12 σχολεία έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές και πάνω από 12 δεν είναι προσβάσιμα οδικώς. Στον νομό Λάρισας 2 σχολεία έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και 5 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον νομό Τρικάλων. Επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί τα κτίρια στον Βόλο, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Στα παραπάνω προστίθενται και δεκάδες σχολεία που παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα (κτιριακά, υλικοτεχνική υποδομή κ.ο.κ.), εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης και τα οποία επιδεινώθηκαν με την πρόσφατη κακοκαιρία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε για δεύτερη εβδομάδα την αναβολή έναρξης των μαθημάτων, χωρίς ωστόσο να δρομολογεί και να υλοποιεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των σχολών που χρειάζεται να περιλαμβάνουν τα εξής:

- Την άμεση επισκευή και τον καθαρισμό των σχολείων και των σχολών με τη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων (κτιριακοί, υγειονομικοί, τεχνικοί).

- Την καταγραφή και άμεση αντικατάσταση του τεχνολογικού εξοπλισμού και παιδαγωγικού υλικού με έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τον σκοπό αυτό.

- Την παροχή δωρεάν σχολικών ειδών, γευμάτων, εμφιαλωμένου νερού στους μαθητές και φοιτητές των πληγεισών περιοχών. Καθώς και την υλοποίηση ενός σχεδίου ψυχοκοινωνικής στήριξης και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μαθητών και γονιών με την αξιοποίηση όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.)

- Την εξασφάλιση της μεταφοράς από και προς τα σχολεία των μαθητών που αδυνατούν να μετακινηθούν.

- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς των περιοχών που επλήγησαν με εξασφάλιση στέγασης και επιδότηση ενοικίου, δωρεάν μετακίνηση και σίτισης.

- Να προσληφθεί άμεσα όλο τα αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων με πλήρες ωράριο.

- Να υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για : Παράταση παράδοσης όλων των εργασιών, ηλεκτρονική διάθεση επιστημονικών συγγραμμάτων της βιβλιοθήκης, άμεση αποκατάσταση του e-class, καθώς και τήρηση αυστηρά όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφαλή επιστροφή φοιτητών και εργαζομένων στις σχολές (απολύμανση, δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας κ.τ.λ.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για τα παραπάνω.

Ο Βουλευτής

Μεταξάς Βασίλης