ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τραγικές στιγμές βιώνει η Θεσσαλία

Της υποψήφιας Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Ελευθερίας Τζανακούλη
Τραγικές στιγμές βιώνει η Θεσσαλία
Στον απόηχο των καταστροφικών γεγονότων που έπληξαν τη Θεσσαλία τις τελευταίες μέρες, αφήνοντας στο πέρασμα τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, καίριες υποδομές κατεστραμμένες, συνοικίες και χωριά κάτω από τις λάσπες, ανθρώπους ξεσπιτωμένους και χιλιάδες ζωντανά πνιγμένα, αναζητούνται ευθύνες.
 
Δυστυχώς όμως όπως όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά οι ευθύνες αυτές δεν πρόκειται να αναληφθούν από κανέναν.
 
Ο παραπαίων και επί δεκατρία συναπτά έτη Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός προκαλεί ανερυθρίαστα και καθημερινά το κοινό αίσθημα με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του στα κανάλια. Από τη μία ζητά να αναβληθούν οι εκλογές και από την άλλη να τον ξανά εμπιστευτεί ο κόσμος.. Για ποιο πράγμα όμως να τον εμπιστευτεί δεν μας εξηγεί. Αγνοεί πλήρως το ιστορικό τέλμα στο οποίο έχει κατρακυλήσει ο θεσσαλικός κάμπος, οι πόλεις μας και τα χωριά που έχουν υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά, με τους ειδικούς να κάνουν λόγω για δισεκατομμύρια ευρώ μόνο σε οικονομικό επίπεδο.
 
Στον αντίποδα, ο πολιτικά άφαντος για δεκατρία χρόνια περιφερειακός σύμβουλος κ. Κουρέτας βρίσκει την ευκαιρία να υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια στον δοκιμαζόμενο λαό, περιπαίζοντας τον κ. Αγοραστό για την επίθεση που δέχτηκε, λέγοντας πως δεν συμφωνεί με αυτά τα πράγματα από τη μία αλλά ταυτόχρονα δημοσίευσε το βίντεο της προπηλάκισης του από την άλλη..
Την ίδια στιγμή η παραγγελία της Εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται προκειμένου να αναζητηθούν, έστω και εκ των υστέρων ευθύνες, για πιθανές εγκληματικές πρακτικές της Περιφέρειας και άλλων αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής, που ερευνώνται πλέον αν δεν έγιναν τα αναγκαία έργα για να περιοριστεί η τραγωδία. Αναβαθμίζοντας την έρευνα σε επίπεδο και κακουργημάτων ορίζει ένα πλαίσιο αδικημάτων που πρέπει να ερευνηθούν, όπως αυτό της
-Πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κτλ.
Πολλά από αυτά όπως επισημαίνεται επισύρουν βαριές ποινές πολυετούς κάθειρξης εφόσον κριθεί ότι έχουν διαπραχθεί.
 
Εμείς ως «Ενωμένοι Θεσσαλοί» που φιλοδοξούμε να πάρουμε στα χέρια μας τις τύχες αυτού του βαθύτατα ρημαγμένου τόπου, το μόνο για το οποίο μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο είναι πως θα σταθούμε δίπλα του σε κάθε προσωπική και συλλογική τραγωδία που αντιμετωπίζει, όπως ήδη κάνουμε από τις πρώτες μέρες.
 
Διαθέτοντας εξειδικευμένους επιστήμονες και συνεργάτες, τόσο σε θέματα μηχανικής υδατολογίας και φυσικών καταστροφών, οι οποίοι έχουνε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις σε άλλες χώρες μπορούμε να συνδράμουμε καταλυτικά όπου η κεντρική διοίκηση πλέον το απαιτήσει.
 
Καθότι όπως έχουμε ενημερωθεί από τη Βουλή, τα έργα υποδομής που απαιτούνται άμεσα για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας περνάνε πλέον με τροπολογία στην αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παραγκωνίζοντας πλήρως τον νυν Περιφερειάρχη, εμείς θα βρισκόμαστε στη διάθεση των αρμοδίων για οποιαδήποτε συνεργασία και διαβούλευση.
 
Τις επόμενες μέρες θα δώσουμε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου για το τι θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, αφού συνομιλήσουμε και με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, ώστε να αποκτήσει η Θεσσαλία όσο πιο σύντομα γίνεται τη σύγχρονη θωράκιση που απαιτείται, καθώς η συχνότητα αυτών των φαινομένων δεν μπορεί να παραβλεφθεί ούτε να προβλεφθεί όπως ισχυρίζονται κάποιοι.
 
Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως στη νεοσύστατη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας λίμνη Κάρλα, ένα έργο που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη, τα οποία αποποιείται πλέον, κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ελλοχεύει κίνδυνος υπερχείλισης των υδάτων καθώς τίποτα δε φαίνεται να λειτούργησε σωστά ούτε εκεί και θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς τα συντονιστικά όργανα να ασχοληθούν άμεσα με το θέμα αυτό χωρίς καμία καθυστέρηση.