ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δένδιας: Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν στην περισυλλογή των νεκρών ζώων της Θεσσαλίας

Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε από τον αρχηγό να αναλάβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων
Δένδιας: Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν στην περισυλλογή των νεκρών ζώων της Θεσσαλίας

Για την περισσυλογή των νεκρών ζώων στις πληγείσες από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» περιοχές κινητοποιούνται και οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός ΑμυναςΝΝίκος Δένδιας. 

Ο ίδιος ζήτησε από τον αρχηγό να αναλάβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό. 


Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στην πορεία συλλογής των νεκρών ζώων.

Οπως είπε, μέχρι τις 9 το πρωί της Τετάρτης στον ΕΛΓΑ είχαν δηλωθεί τα εξής νεκρά ζώα:

-49.050 Αιγοπρόβατα
-19.295 Χοίροι
-4.186 Βοοειδή
-40.330 Πτηνά

Από αυτά, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μέχρι χθες το πρωί είχαν διαχειριστεί συνολικά 21.906 νεκρά αιγοπρόβατα και 6.800 νεκρούς χοίρους.

Οπως είχε ανακοινώσει προ ημερών το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα νεκρά ζώα της Θεσσαλίας μεταφέρονται σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας για αποτέφρωση σε ειδικούς κλιβάνους.

Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.

πηγή: kathimerini.gr