ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημ. Κουρέτας: Αναγκαία η διερεύνηση της τραγωδίας που βιώνει η Θεσσαλία

Του Δημήτρης Κουρέτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Δημ. Κουρέτας: Αναγκαία η διερεύνηση της τραγωδίας που βιώνει η Θεσσαλία
Η διερεύνηση παραλείψεων και ευθυνών από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως αναγκαία και επιτακτική για την τεράστια τραγωδία που βιώνει η Θεσσαλία. Οι πολίτες αξιώνουν να πληροφορηθούν για τα πραγματικά αίτια της πρωτόγνωρης καταστροφής. Αλλά και εμείς οι ασχολούμενοι με τα κοινά οφείλουμε να γνωρίζουμε για να μπορέσουμε με σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και την υλοποίηση επιτέλους των κατάλληλων έργων να θωρακίσουμε την περιφέρειά μας.
 
Τις προηγούμενες ημέρες, δημοσίως από την πλευρά μας είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι μετά τον «ΙΑΝΟ», από τα 145.000.000 ευρώ που ενέκρινε η κεντρική εξουσία προκειμένου να υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα αντιπλημμυρικής θωράκισής της, μόνο τα 6.000.000 ευρώ διατέθηκαν για αυτό το σκοπό. Τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν σε έργα ασφαλτοστρώσεων, εκλογικής εκμετάλλευσης και μάλιστα με τη διαδικασία των «απευθείας αναθέσεων»! Ορθώς επίσης υπογραμμίσαμε την παντελή απουσία της απερχόμενης περιφερειακής αρχής κατά την εκδήλωση του φαινομένου της θεομηνίας και μετά αφήνοντας τους συμπολίτες μας στην τύχη τους!
 
Η Θεσσαλία χρειάζεται πλέον ένα γενναίο πρόγραμμα ριζικής ανασυγκρότησης. Τα 2,2 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεν καλοδεχούμενα, αλλά δεν επαρκούν για να στηθεί η Θεσσαλία ξανά στα πόδια της. Η «γενναιοδωρία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτερη. Και αυτό δεν είναι αρκετό. Απαιτείται επιπροσθέτως ένα θετικό δείγμα γραφής της κεντρικής εξουσίας, η οποία και πρέπει και μπορεί να αναδιαμορφώσει το κεντρικό ΕΣΠΑ, καθώς και να ανακατευθύνει πόρους του ταμείου Ανάκαμψης υπέρ του μεγάλου εγχειρήματος της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Μέχρι την επόμενη Δευτέρα έχουμε απευθύνει κάλεσμα στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, σε καθηγητές Πανεπιστημίου, προκειμένου να δομήσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά στις ενότητες της γεωργίας, του οικιστικού προβλήματος, της διαχείρισης υδάτων και της οδοποιίας, προκειμένου να αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σήμερα εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Στεκόμαστε με σεβασμό αλληλέγγυοι σε όλους όσους έχουν πληγεί από την πρόσφατη θεομηνία. Τους ζητάμε, όπως ζητάμε και από όλους τους Θεσσαλούς πολίτες να μας εμπιστευτούν. Τούτη την ώρα δεν χωράνε κομματικές ή άλλου τύπου περιχαρακώσεις. Κυρίαρχος είναι ο ορθολογισμός. Αυτόν υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα. Με γνώση, με διάθεση, με ρεαλισμό, με ανθρώπους της γνώσης και της προσφοράς. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, με δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία, ΜΑΖΙ, μπορούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να αντιμετωπίσουμε τη διαιώνιση των παθογενειών που κληροδοτεί μία 13χρονη θητεία της απερχόμενης περιφερειακής αρχής.
 
Μας αξίζει μια καλύτερη Θεσσαλία.