Περιγραφή των πλημμυρικών φαινομένων
Του Σπύρου Βουτσινά, κατοίκου Στεφανοβικείου
Αγαπητοί φίλοι θα προσπαθήσω να σας δώσω να καταλάβετε την εξέλιξη των καταστάσεων.
Τοπογεωγραφία. Υποθέτουμε ότι ο Θεσσαλικός κάμπος είναι ένας πολύ μεγάλος κύκλος. Περιβάλλεται από βουνά. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του κάμπου βρίσκεται η λίμνη Κάρλα (Βοιβηίς παρ` Ομήρω) όπου είναι και το βαθύτερο σημείο της Θεσσαλίας στους πρόποδες της Όσσας (δυτικού Πηλίου). Τα νερά της δυτικής Θεσσαλίας κατά την διάρκεια των βροχών βρίσκουν διέξοδο δια του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του στο Αιγαίο διαμέσου της κοιλάδας των Τεμπών. Τα υπόλοιπα καταλήγουν στην Κάρλα δια ρεμάτων όπου τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν μέχρι εκεί όταν οι βροχοπτώσεις είναι ήπιες και φυσιολογικές.
Τα παραπάνω περιγράφουν έναν κανονικό ετήσιο καιρικό κύκλο. Οι παλιοί για την περιοχή των χωριών ανατολικής Θεσσαλίας , παρακάρλια χωριά, φοβόντουσαν την υπερχείλιση των ρεμάτων οι Στεφανοβικιώτες ειδικά είχαν φόβο και τρόμο τον Σαλασλαριώτη "μην σπάσει ο Σαλασλαριώτης και μας πνίξει". Εδώ και σαράντα χρόνια δεν συνέβη κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Αυτή την φορά ο ποταμός - ρέμα έσπασε και πλημμύρισε τα χωριά Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Αρμένιο και Σωτήριο. Την μεγαλύτερη ζημιά έπαθαν τα χωριά Σωτήριο και Αρμένιο. Αυτά μέχρι την Πέμπτη το βράδυ σε δύο στάδια. Η έντονη βροχόπτωση ξεκίνησε την Τρίτη. Παρασκευή και Σάββατο έχουμε ηλιοφάνεια και μετράμε τις ζημιές θεωρώντας ότι ο κίνδυνος εξέλιπε πλέον. Πράγματι εκτονώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα και φυσιολογικά η διψασμένη γη απορρόφησε ταχύτατα τα νερά.
Φάση δεύτερη. Σάββατο μας πληροφορεί το 112 να είμαστε έτοιμοι διότι απειλείται πλημμύρα για τα χωριά της ομάδας που ανέφερα παραπάνω. Η απορία μας ήταν αφού τελειώσαμε με τις βροχές πώς θα πλημμυρίσουμε; Από το Σάββατο πιθανόν να δόθηκε εντολή ή και εκ του φυσικού ο ρους των νερών να έφερε την πλημμύρα και έτσι να εκτονώθηκε ο Πηνειός. Αυτά τα νερά μας πλησιάζουν ακόμα, η στάθμη ανεβαίνει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα φτάσει μέχρι τα κατοικημένα μέρη τα νερά όμως πλημμύρισαν τα κτήματα και τα χωράφια και είδατε και πλημμυρισμένο το στρατόπεδο. Οι πλημμύρες αυτές οφείλονται στην εκτροπή υδάτων του Πηνειού και όχι στις αρχικές βροχοπτώσεις.
Η διαχείριση από την πολιτεία ήταν κακίστη. Ενδεχομένως να ετέθη ζήτημα να πλημμυρίσουμε την Λάρισα ή τον κάμπο της Κάρλας. Μπορεί αυτή να ήταν η ενδεδειγμένη λύση δηλαδή να πλημμυρίσουμε τον κάμπο σταδιακά μέχρι να ηρεμήσουν τα φαινόμενα.
Κριτική για τις αποφάσεις μπορούν να την ασκήσουν οι επαΐοντες
Κριτική για το πως θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα ναι μπορούμε να ασκήσουμε. 1) Δεν ενημερώθηκαν οι Δήμαρχοι οι οποίοι με την σειρά τους θα ενημέρωναν τους κατοίκους. 2) Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για να φροντίσουν οι κτηνοτρόφοι για την μεταφορά των ζώων σε ασφαλή μέρη. Πνίγηκαν χιλιάδες ζώα κυρίως πρόβατα. 3) Λόγω της μη ενημέρωσης διασπείρονταν φήμες που δημιουργούσαν πανικό.
4) Η πολιτική προστασία θα μπορούσε να μας δώσει οδηγίες να προμηθευτούμε τσουβαλάκια μαύρης άμμου ώστε να προλάβουμε το πλημμύρισμα των σπιτιών.
5) Η οδηγία να είστε έτοιμοι για εκκένωση δόθηκε στην δεύτερη φάση που σας περιέγραψα. 6) δεν υπήρχε σχέδιο ούτε στοιχειώδης οργάνωση διότι αν υπήρχαν οι ζημιές θα ήταν ελάχιστες και θα περιορίζονταν απλά σε <<πλημμυρισμένη γη>>.
Μια λύση που εξετάζεται και δεν ξέρουμε γιατί δεν εφαρμόστηκε είναι η εξής. Να ανοίξει η σήραγγα αποστράγγισης της Κάρλας και τα νερά να χυθούν στον Παγασητικό κόλπο (Βόλο). Φαίνεται ότι το πολιτικό κόστος είναι μεγαλύτερο η εκβολή αν γίνει στον Παγασητικό. Ας μας ενημερώσουν εν πάσει περιπτώσει γιατί δεν ακολουθήθηκε αυτή η λύση.