ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τάσος Τσιαπλές: Αμεσα μέτρα σωτηρίας των εγκλωβισμένων και στήριξης πλημμυροπαθών

"Οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες, περιφέρεια και δήμοι, ποτέ δεν έφτιαξαν ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τα απαραίτητα έργα, γιατί αυτά, όπως και την αντιπυρική και αντισεισμική προστασία τα θεωρούν κόστος", σημειώνει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την Λαϊκή Συσπείρωση
Τάσος Τσιαπλές: Αμεσα μέτρα σωτηρίας των εγκλωβισμένων και στήριξης πλημμυροπαθών

Η Θεσσαλία σχεδόν σε κάθε γωνία της, για πολλοστή φορά, πληρώνει εδώ και λίγες ημέρες, βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες απώλειες, σε τρομερές καταστροφές σπιτιών, επιχειρήσεων, καλλιεργήσιμων εκτάσεων και υποδομών, από μια έντονη βροχόπτωση, που βρήκε ξανά απροστάτευτους τους κατοίκους της, αφού οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες, περιφέρεια και δήμοι, ποτέ δεν έφτιαξαν ένα ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τα απαραίτητα έργα, γιατί αυτά, όπως και την αντιπυρική και αντισεισμική προστασία τα θεωρούν κόστος.

Παράλληλα όλες αυτές τις ημέρες, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Μαγνησίας, της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων, βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι, τους έχουν αφήσει ουσιαστικά αβοήθητους, με μόνο συνοδό τα μηνύματα του 112, αφού πολλοί εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι και άγνωστο αν είναι στη ζωή, πολλοί χωρίς καμία βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης (νερό, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγαση, ρουχισμό) και πολλές περιοχές δίχως νερό, ρεύμα και επικοινωνία.

Αυτό είναι το επιτελικό αστικό κράτος που δείχνει επιλεκτικά ανίκανο για να καλύψει τις ανάγκες όλων αυτών που υποφέρουν, αλλά έδειξε μεγάλη ικανότητα να στείλει τα ΜΑΤ στο κτίριο της περιφέρειας Θεσσαλίας, για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό λαό που πήγε να διαδηλώσει για όλα αυτά.

Είναι πρόκληση για το λαό της Θεσσαλίας που τον έπνιξαν στα λασπόνερα και τον έχουν αφήσει αβοήθητο, την ίδια ώρα να φιγουράρουν σποτάκια και έντυπες ακριβοπληρωμένες προεκλογικές διαφημίσεις της περιφερειακής αρχής στα ΜΜΕ, για δήθεν χιλιάδες έργα πολλών δισεκατομμυρίων, που δεν άλλαξαν την Θεσσαλία όπως λένε, αλλά τον «αδόξαστο» στους κατοίκους της, που πνίγονται στα λασπόνερα, που καίγονται στις φωτιές και μένουν στα κοντέινερ ή στα μισογκρεμισμένα σεισμόπληκτα σπίτια τους, γιατί τα έργα που διαφημίζουν δεν αφορούν αυτούς, αλλά κατά κύριο λόγο τις ανάγκες του κεφαλαίου, με τα χρήματα των πολλών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει:

–       Την κινητοποίηση όλων των μηχανισμών του κράτους και των σωστικών μέσων, για τον γρήγορο απεγκλωβισμό όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

–       Εξασφάλιση σε όλους, εγκλωβισμένους και πληγέντες καθημερινά, δωρεάν (νερού, τροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ρουχισμό), είτε μένουν προσωρινά σε κλειστούς χώρους (π.χ. γυμναστήρια, στα οποία πρέπει να προστεθούν επαρκείς χημικές τουαλέτες), είτε σε ξενοδοχεία με ευθύνη περιφέρειας και δήμων.

about:blank

–       Να υπάρξει οργανωμένη μέριμνα για ανάπηρους, κατάκοιτους, ανθρώπους με προβλήματα υγείας και τη μεταφορά τους σε δομές υγείας. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας για το σκοπό αυτό. Να εξασφαλισθεί η διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των Κ.Υ.

–       Σε όσους έχασαν το σπίτι τους, να υπάρξει άμεση λύση, είτε με ενοικίαση σπιτιού από το κράτος, είτε με στέγαση σε ξενοδοχεία.

–       Να αποκατασταθεί άμεσα η υδροδότηση, με έλεγχο της καταλληλότητας του νερού.

–       Να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες, καθώς και το οδικό δίκτυο όπου έχει υποστεί ζημιές (δρόμοι, γέφυρες).

–       Άμεση απάντληση των πλημμυρισμένων σπιτιών και επιχειρήσεων, με ευθύνη των δήμων, Π.Υ.

–       Να απομακρυνθούν τα μπάζα και τα φερτά υλικά με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων από τις κατοικημένες περιοχές

–       Να διασφαλισθεί η πλήρη ετοιμότητα των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές μπροστά στην έναρξη της νέας σχολική χρονιάς.

–       Ένα ολοκληρωμένο σύστημα έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης σε όλη τη Θεσσαλία.

–       Να δοθεί άμεσα ουσιαστική οικονομική στήριξη σε όσους έχασαν την δουλειά τους και δεν μπορούν να εργασθούν.

–       Γρήγορη και ουσιαστική καταγραφή όλων των ζημιών. Πλήρη αποζημίωση για την κάλυψη όλων των καταστροφών σε σπίτια, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλισθούν με ευθύνη της κυβέρνησης δωρεάν ζωοτροφές για όσους κτηνοτρόφους έχασαν το απόθεμά τους

–       Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με το βασικό μισθό, για όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.

–       Πλήρη κάλυψη -στο 100%- των εισφορών ατομικής ασφάλισης με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

–       Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες.

–       Άμεση απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την τρέχουσα χρονιά.