ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Οχι" από τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θα καταβάλει κάθε δυνατή νόμιμη προσπάθεια  και θα λάβει κάθε προβλεπόμενο νόμιμο – ένδικο μέσο για να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Μαυροβούνι», όπως αναφέρεται στην ενημέρωση
"Οχι" από τον Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Αρνητική παραμένει η θέση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα και του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, στη θέση ΄΄Μαυροβούνι’’, συνολικής ισχύος 80 MW και συνοδά υποστηρικτικά έργα», όπως είχε αποτυπωθεί σε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου το έτος 2021, μετά από πρόταση του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου, Δημήτρη Νασίκα.

Παρά την αρνητική θέση του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των Τοπικών Κοινοτήτων, ήδη από το 2021, με πρόσφατη απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας «Εγκριθήκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου με τίτλο: ‘‘Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 80 MW, στη θέση ‘Μαυροβούνι’, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΙΚΕ’’.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επέμβασης στο οικοσύστημα παρατίθενται κάποια από τα στοιχεία του έργου: Θα αποτελείται από δεκαέξι 16 ανεμογεννήτριες τύπου Siemens Gamesa SG5.0-145, ονομαστικής ισχύος 5 ΜW έκαστη, με προβλεπόμενη συνολική εγκατεστημένη ισχύ 80 MW και μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ 80 MW. Κάθε ανεμογεννήτρια θα έχει ύψος πύργου 127,5 μέτρα και διάμετρο ρότορα 145 μέτρα. Σε κάθε πλατεία μετά τη διαμόρφωση, θα πραγματοποιηθεί διάνοιξη ορύγματος θεμελίωσης, σχήματος κυκλικού, με διάμετρο της τάξης των 22 m περίπου και βάθους 3,1 m περίπου. Εντός του ορύγματος θα κατασκευαστεί η βάση οπλισμένου σκυροδέματος της ανεμογεννήτριας, η οποία θα είναι κυλινδρική με διάμετρο 21 m περίπου και βάθος 3 m περίπου. Η τελική επίχωση θα πραγματοποιηθεί με προϊόντα εκσκαφής και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το θεμέλιο θα είναι υπόγειο. Ακόμη, θα κατασκευαστούν τα απαραίτητα κτηριακά και δομικά έργα, γειώσεις και σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, περιμετρικός φωτισμός – οδοφωτισμός – φωτισμός κτηριακών χώρων και όλες οι απαιτούμενες Η/Μ εγκαταστάσεις ψύξης, θέρμανσης, αερισμού, πυρόσβεσης, αδιάλειπτης παροχής τάσης στα κρίσιμα φορτία. Για την πρόσβαση στη θέση του κυρίως έργου (πολύγωνα εγκατάστασης Α/Γ) θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής (υφιστάμενη οδός Κανάλια – Κεραμίδι), στο οποίο θα πραγματοποιηθούν 14 τοπικές επεμβάσεις / διαπλατύνσεις. Επίσης, οι εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνουν και εργασίες εσωτερικής οδοποιίας (νέας διάνοιξης και βελτίωσης). Το συνολικό μήκος της εσωτερικής οδοποιίας θα είναι 14.005,50 μ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το γεγονός ότι το Μαυροβούνι αποτελεί σημαντικό βιότοπο και προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούν τα αιολικά πάρκα στην υγεία του ανθρώπου, των ζώων, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO), ο Δήμος Ρήγα Φεραίου δηλώνει παρόν σε κάθε ενέργεια προσβολής και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορίας του τόπου μας.

Επίσης, υπάρχει σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής για προσέλκυση τουρισμού και επενδύσεων προκειμένου να καταστεί τουριστικός προορισμός και πόλος έλξης αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο, την τοπική ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό της.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θα καταβάλει κάθε δυνατή νόμιμη προσπάθεια  και θα λάβει κάθε προβλεπόμενο νόμιμο – ένδικο μέσο για να αποτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση «Μαυροβούνι» και θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο προς προστασία της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Θα επανέλθουμε….!