ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάρλα: Σε κίνδυνο η λιμναία πανίδα από έναν νέο παρατεταμένο καύσωνα

Κάρλα: Σε κίνδυνο η λιμναία πανίδα από έναν νέο παρατεταμένο καύσωνα

Ο δασολόγος και υπεύθυνος τμήματος Παρακολούθησης Εποπτείας του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας Δημήτρης Μιχαλάκης λέει ότι η ζωή στον υγρότοπο έχει προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς η στάθμη της λίμνης έχει σταθεροποιηθεί σε ασφαλή όρια χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το οικολογικό όριο αφορά στη στάθμιση της ελεύθερης επιφάνειας του ταμιευτήρα σε σχέση με τη στάθμη της επιφάνειας της θάλασσας. Το νερό αυτή τη στιγμή είναι οριακά πάνω αυτό.

"Εχουμε ενεργήσει από πριν ενημερώνοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες για το θέμα του αυξανόμενου ρυθμού μείωσης της επιφάνειας του νερού. Οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν και τώρα βρισκόμαστε σε μία ισορροπία. Εντούτοις, όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα", σημειώνει.

Ο δασολόγος εξηγεί ότι "δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μειωθεί η επιφάνεια της λίμνης, αν έχουμε έναν συνεχιζόμενο καύσωνα και μέσα στον Σεπτέμβριο. Κανονικά έπρεπε να έχουμε κάποιες βροχές το καλοκαίρι".

Στους παρατεταμένους καύσωνες ο Φορέας Διαχείρισης έχει να αντιμετωπίσει το θέμα της εξάτμισης του νερού, καθώς ένα μέρος του καταλήγει στον υπόγειο υδροφορέα.

Στη λίμνη Κάρλα υπάρχει αυτή στη στιγμή μία σημαντική αποικία από πελεκάνους (αργυροπελεκάνους και ροδοπελεκάνους), ένας μεγάλος αριθμός ερωδιών διαφορετικών ειδών, πάπιες και πολλά παρυδάτια είδη όπως σκαλίδρες, τουλίδρες, χουλιαρομύτες.

Τα είδη της ορνιθοπανίδες δεν κινδυνεύουν από μία περαιτέρω μείωση της στάθμης του νερού σε αντίθεση με τα ψάρια.

Στη λίμνη εντοπίζονται δεκαπέντε διαφορετικά είδη. Στο Εκθεσιακό Κέντρο της Κάρλας ο επισκέπτης ενημερώνεται για πολλά διαφορετικά είδη γωβιών, τα καρλιώτικα ψάρια, τις πεταλούδες κ.ά.

Η λίμνη Κάρλα ήταν κάποτε πλούσιος ψαρότοπος. Τα καρλιώτικα ψάρια όπως πλατίτσες, καραπλατίτσες, σαζάνια, ήταν μεγάλα ιδιαίτερα νόστιμα και φημισμένα. Η αλιευτική ζωή της λίμνης ήταν πάνω από 200 τόνους.

Για το έργο της ανασύστασης η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει βραβευτεί πολλές φορές. Τελευταία ήταν τον περασμένο Απρίλιο του του 2022 που έλαβε το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των τελευταίων ετών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επρόκειτο για μια κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση και μια έμπρακτη αναγνώριση, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι το εμβληματικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελεί «υπόδειγμα καλής πρακτικής, με προστιθέμενη αξία και οφέλη για το περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων».