ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Ενημέρωση για τα Ιατρεία Πόνου

Aπό την Ευαγγελία - Ιωάννα Χαυτούρα, Αναισθησιολόγο - Αλγολόγο Επ.Α΄  Γ.Ν.Βόλου  
Ενημέρωση για τα Ιατρεία Πόνου

Κανένα άλλο πρόβλημα στην Ιατρική, δεν έχει αποδειχθεί τόσο δύσκολο στην επίλυσή του, όσο η αντιμετώπιση του πόνου. Ο οξύς πόνος είναι το πιο συχνό, το πιο ενοχλητικό, αλλά και το πιο χρήσιμο σύμπτωμα. Μας προειδοποιεί και μας προφυλάσσει από διάφορες διαταραχές και μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Όμως, ο πόνος όταν γίνεται χρόνιος, με την επίδραση που ασκεί στο κυκλοφορικό, το αναπνευστικό σύστημα και τους ενδοκρινείς αδένες, γίνεται εκτός από δυσάρεστος και επικίνδυνος.

Ο χρόνιος πόνος συχνά είναι ανεξάρτητος από την αρχική του αιτία. Το αίτιο του άλγους μπορεί να μην υφίσταται πλέον, αλλά τα υπερδιεγερμένα νεύρα εξακολουθούν να "στέλνουν" το ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο. Σε άλλες περιπτώσεις, η αιτία του άλγους μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μην είναι δυνατό να θεραπευτεί. Κατ΄αυτό τον τρόπο, ο πόνος διαρκεί πολύ περισσότερο από το χρόνο που απαιτείται για την επούλωση μιας κάκωσης ή για τη βελτίωση μιας νόσου. Η θεραπεία του χρόνιου πόνου απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και δεξιότητες και η αντιμετώπισή του, από μη ειδικούς, είναι το λιγότερο αναποτελεσματική έως επιβλαβής. Σε έρευνα σε 16 χώρες της Ευρώπης, σε 46.394 ασθενείς,  αποδείχτηκε ότι ένας στους πέντε (19%) Ευρωπαίους πολίτες υποφέρουν από χρόνιο πόνο, 1/3 των πασχόντων αναφέρει ότι βιώνει τον πόνο συνέχεια, ενώ οι υπόλοιποι μία φορά καθημερινά ή πολλές φορές την εβδομάδα.

Τα Ιατρεία Πόνου δημιουργήθηκαν για να καλύψουν αυτήν ακριβώς την ανάγκη, την ανακούφιση των ασθενών, τόσο από χρόνιο καλοήθη πόνο, όσο και από καρκινικό πόνο, καθώς και την παρηγορητική φροντίδα των ασθενών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου. Τα Ιατρεία Πόνου αποτελούν συνήθως τμήμα του αναισθησιολογικού τομέα των νοσοκομείων. Στην Ελλάδα, στα δημόσια νοσοκομεία,  λειτουργούν σήμερα 45 Ιατρεία Πόνου, κάποια από τα οποία συνεργάζονται με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή άλλους επιστήμονες, όπως φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους και άλλους για την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών.   

Στο Νοσοκομείο του Βόλου λειτουργεί Ιατρείο Πόνου, δύο φορές την εβδομάδα, στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, εξυπηρετώντας περισσότερους από 850 ασθενείς το χρόνο.

Στις αιτίες επίσκεψης στα Ιατρεία πόνου περιλαμβάνονται:

  • Η οσφυαλγία και η οσφυοισχιαλγία, ο πόνος στον αυχένα και στους ώμους
  • Ο πονοκέφαλος, οι ημικρανίες η ινομυαλγία
  • Πόνοι από αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες ή από οστεοπόρωση
  • Μια μεγάλη ομάδα πόνων με το όνομα "νευροπαθητικός πόνος" (π.χ. πόνος μετά από προσβολή από έρπητα ζωστήρα, πόνος εξαιτείας διαβητικής περιφερικής νευροπάθειας, νευραλγία τριδύμου κ.α.)
  • Μετατραυματικός ή μετεγχειρητικός πόνος (π.χ. πόνος μετά από ακρωτηριασμό, μετά θωρακοτομή, σύνδρομο μετά πεταλεκτομή κ.α.)
  • Καρκινικός πόνος (πόνος απαντάται στο 20-25% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου και προκαλείται τόσο από την εντόπιση της νόσου, όσο και από τις επιπλοκές της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας)

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι είτε φαρμακευτική αγωγή, είτε επεμβατικές τεχνικές, είτε εναλλακτικές θεραπείες, είτε ο συνδυασμός τους μαζί με συμβουλευτική.

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει απλά αναλγητικά φάρμακα (παρακεταμόλη), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μυοχαλαρωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά, τοπικά κορτικοστεροειδή, αγχολυτικά. Στις παρεμβατικές τεχνικές ανήκουν  οι επισκληρίδιες εγχύσεις σε οσφυοισχιαλγία, αποκλεισμοί νεύρων, όπως του υπερπλάτιου νεύρου σε "παγωμένο ώμο", των μεσοπλευρίων νεύρων σε μεθερπητική νευραλγία, του μέσου νεύρου σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κ.α. εγχύσεις τοπικών αναισθητικών στα λεγόμενα σημεία πυροδότησης, στις περιπτώσεις εντοπισμένου μυικού πόνου (μυοπεριτοναικός πόνος), ενδαρθρικές ενέσεις  κορτικοστεροειδών, νευρολύσεις νευρικών πλεγμάτων ή μεμονωμένων νεύρων σε ανθεκτικό χρόνιο πόνο, όπως σε πόνο που οφείλεται σε αρθρίτιδα των αρθρώσεων των σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης.

Όλα τα παραπάνω σκοπό έχουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου, αλλά και την επανένταξή του στο κοινωνικό σύνολο, καθώς μια σημαντική επίπτωση του χρόνιου πόνου είναι και η κατάθλιψη.

Η αναζήτηση έγκαιρα βοήθειας για την αντιμετώπιση του πόνου μπορεί να καταστήσει τη θεραπεία για τον πόνο περισσότερο αποτελεσματική.