ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Τριτοκοσμική η κατάσταση με την αερορύπανση - Ο Περιφερειάρχης δεν έλαβε προληπτικά μέτρα για τους πολίτες"

"Τριτοκοσμική η κατάσταση με την αερορύπανση - Ο Περιφερειάρχης δεν έλαβε προληπτικά μέτρα για τους πολίτες"

Κριτική στην διαχείριση της αερορύπανσης των τελευταίων ημερών και οχι μόνο στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς από τον νυν περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, άσκησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από το Βόλο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας.

Παρουσίασε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπου η ατμόσφαιρα του Βόλου και της Λάρισας τις τρεις τελευταίες ημέρες θυμίζει «Πεκίνο», και τόνισε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Επισήμανε ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Αγοραστού είναι μεγάλες και του ζήτησε να προσέλθει σε διάλογο για αυτό το σοβαρό θέμα, με τη συμμετοχή επιστημόνων συμβούλων του.

Ο κ. Κουρέτας παρουσίασε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία σήμερα 24 Αυγούστου στο Βόλο τα μικροσωματίδια ήταν στο κόκκινο με την επισήμανση ότι η ατμόσφαιρα είναι ανθυγιεινή για ευαίσθητες ομάδες, ενώ στη Λάρισα η ατμόσφαιρα χαρακτηρίζονταν μέτρια σε σχέση με χθες που οι τιμές ήταν 150mg/cm3 στη Λάρισα και 170mg/cm3 στο Βόλο. Εκτίμησε ως θετική τη σημερινή ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τους πολίτες να προσέξουν γιατί η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη τόνισε όμως ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν ηλεκτρονικές οθόνες παντού και να ενημερώνεται ο κόσμος από ένα online σύστημα, σημειώνοντας ότι οι σταθμοί του υπουργείου σε Βόλο και Λάρισα τους τελευταίους έξι μήνες είναι εκτός.

Τόνισε ότι «κορυφαίο ζήτημα για την παράταξή μας είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής, όχι όμως ως άλλοθι αλλά ως πρόληψη και με σημαντικές παρεμβάσεις. Από το 2018 έπρεπε η κυβέρνηση να ενσωματώσει το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το 2019 ο κ. Αγοραστός ανήγγειλε ότι το σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση. Μέχρι σήμερα όπως βλέπετε ακόμη είναι σε διαβούλευση. Τους ενδιαφέρουν μόνο οι φωτογραφίες και οχι η ουσία», τόνισε. Κάλεσε δε τον Περιφερειάρχη να απαντήσει γιατί συμβαίνει αυτό και φυσικά να προσέλθει σε διάλογο με τους επιστήμονες συμβούλους του για το θέμα για να βρεθεί λύση, καθώς η κατάσταση είναι «τριτοκοσμική». «Να μας πουν γιατί δεν εναρμονίζονται με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνοι γιατί δεν έλαβαν προληπτικά μέτρα για τους πολίτες. Να μας πουν πόσα χρήματα δόθηκαν για πρόληψη στη δημόσια υγεία σε σχέση με την καταστολή. Είναι τεράστιο το ζήτημα».

Τέλος τόνισε ότι ο πολιτικός που «δεν κάνει σωστά τη δουλειά του να πάει σπίτι του. Απέναντί μας δεν είναι το πρόσωπο Αγοραστός, αλλά οι πολιτικές που έφεραν την Θεσσαλία και δη το Βόλο, αναφορικά νε το συγκεκριμένο θέμα, σε αυτή την κατάσταση».