Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναφέρεται στη διαδικασία όπου οι οργανισμοί και οι κοινωνίες ενσωματώνουν τεχνολογία και ψηφιακές καινοτομίες σε κάθε πτυχή της λειτουργίας τους, με στόχο να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους, τις διαδικασίες και την απόδοσή τους. Η περιφέρεια Θεσσαλίας με πρωτεργάτη τον Κώστα Αγοραστό κινήθηκε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η διαδικασία αυτή επηρεάζει επίσης τον τρόπο που λειτουργούν οι δημόσιοι φορείς και η τοπική αυτοδιοικήση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτρέποντας την παροχή πιο αποτελεσματικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη πιο σύγχρονων κοινοτήτων.
Η τεχνολογία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις υπηρεσίες που προσφέρονται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Η δημιουργία καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών έχει διευκολύνει τη διασύνδεση των πολιτών με τις διοικητικές υπηρεσίες και τις αρχές. Σήμερα, πολλοί δήμοι προσφέρουν ψηφιακές πλατφόρμες που επιτρέπουν στους πολίτες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά διάφορα αιτήματα, όπως αιτήσεις άδειας κατασκευής ή καταγγελίες.
Παραδείγματα ψηφιακών έργων που πραγματοποιήθηκαν από την περιφέρεια Θεσσαλίας:
Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας: Ψηφιακή πλατφόρμα thess-entaxis.gr του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την ενημέρωση και επικοινωνία του πολίτη με όλες τις Δομές Κοινωνικής Ένταξης και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Στον τομέα της Εκπαίδευσης: η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής σε όλα τα δημόσια σχολεία κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης.
Στον τομέα της επιχειρηματικότητας: εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας ISPS στο λιμάνι του Βόλου, Πρόγραμμα «Ανάπτυξη και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υποδομών των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στον τομέα του περιβάλλοντος: Σταθμός Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, ενίσχυση Εθνικού Δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.
Στον τομέα του πολιτισμού: Σύστημα NOUS υποβρυχίων καμερών παρακολούθησης του ναυαγίου της Περιστέρας σε real time, προηγμένο καταδυτικό σύστημα με ειδικά tablets, ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο ναυάγιο στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου (βραβείο καινοτομίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού).
Για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης: Σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων ΙΡΙΔΑ, προμήθεια πολυμηχανημάτων μεγάλης παραγωγής, οπτικοακουστική αναβάθμιση αίθουσας Περιφερειακού Συμβουλίου, εφαρμογή ps.thessaly.gov.gr .
Επιπλέον, η αυτοματοποίηση διαδικασιών και η ενσωμάτωση τεχνολογίας Internet of Things (IoT) στις υποδομές των πόλεων έχει βελτιώσει τη διαχείριση των αποβλήτων, την ενεργειακή απόδοση και την κυκλοφορία, μειώνοντας την περιβαλλοντική επίπτωση των πόλεων. Επιπλέον, η χρήση δεδομένων και της ανάλυσης Big Data έχει βοηθήσει τις τοπικές αρχές να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις για τη διαχείριση των πόρων και τη βελτίωση των υπηρεσιών. Σ’ αυτό το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας η παράταξη του Κώστα Αγοραστού δηλώνει παρούσα.
Παρά τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού, υπάρχουν και ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις. Η κύρια πρόκληση είναι η εξασφάλιση της κατάλληλης υποδομής και των ανθρώπινων πόρων για την υλοποίηση των ψηφιακών πρωτοβουλιών. Επίσης, η διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών είναι κρίσιμη για την αποδοχή των ψηφιακών υπηρεσιών από το κοινό. Ωστόσο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός ανοίγει επίσης νέες προοπτικές για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Η χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια των διοικητικών διαδικασιών. Επιπλέον, η διασύνδεση των πόλεων μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον συνεργασίας, όπου οι πόλεις μπορούν να μοιράζονται βέλτιστες πρακτικές και να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει αναδιαμορφώσει τον τρόπο που λειτουργούν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, προσφέροντας νέες δυνατότητες και προκλήσεις. Η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών και καινοτομιών βοηθά στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δημόσιες αρχές και τη δημιουργία πιο σύγχρονων πόλεων. Ωστόσο, απαιτείται η ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών και η διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών. Με την κατάλληλη αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πιο αποτελεσματικών και ανθρώπινων-κεντρικών τοπικών αυτοδιοικήσεων.
Απόστολος Ζάντζος*
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών, Κώστας Αγοραστός, Υποψ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
* Ο Αποστόλης Ζάντζος, Πληροφορικός MSc, γεννήθηκε στον Βόλο το 1979. Γονείς του είναι ο Κωνσταντίνος Ζάντζος με καταγωγή από το Νεοχώρι Πηλίου και η Αικατερίνη Κέκια με καταγωγή από τον Άγιο Λαυρέντιο και το Κεραμίδι. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2003. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων ειδίκευσης, στην «Αειφόρο Αγροτική Παραγωγή και Διαχείριση Περιβάλλοντος» και στην «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και έχει επιμορφωθεί μεταξύ άλλων σε θέματα εκπαίδευσης ενηλίκων. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει συμμετάσχει και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Πιστεύει στη «Δια βίου μάθηση» και τις συνεχείς επιμορφώσεις. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός πληροφορικής από το 2003 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διετέλεσε Υποδιευθυντής στo Γενικό Λύκειο Αλμυρού όπου εργάζεται από το 2004 μέχρι σήμερα. Με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αλμυρού έχει αναπτύξει πολλές καινοτόμες δράσεις και είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως επιμορφωτής σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της Μαγνησίας. Είναι εκλεγμένος με την ΔΑΚΕ Καθηγητών στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και προσφέρει από τη θέση του ταμία του συλλόγου. Συμμετείχε σε συνέδρια της ΟΛΜΕ ως τακτικός σύνεδρος και εισηγητής. Παράλληλα κατέχει τη θέση του αναπληρωτή αιρετού στο ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την καλλιέργεια της ελιάς. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Βασιλική Πολύζου με καταγωγή από το Περίβλεπτο του Δήμου Ρήγα Φεραίου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά την Κατερίνα και τον Κωστή.