ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με Ευλάβεια και Ιστορικές Μνήμες η Πανήγυρη της Παναγίας Δυσερκιάς στην Κερασιά

Με Ευλάβεια και Ιστορικές Μνήμες η Πανήγυρη της Παναγίας Δυσερκιάς στην Κερασιά

Με ευλάβεια γιορτάστηκε και φέτος (23/8) η εορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο εξωκκλήσι της Παναγίας Δυσερκιάς ή Δουρκιάς στην Κερασιά.

Πολλοί Κερασιώτες βρέθηκαν στη Θεια Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο πατέρας Αθανάσιος Σκοπιανός. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε αρτοκλασία και έπειτα η πανήγυρης συνεχίστηκε με γλέντι που πολλοί συμφώνησαν ότι θύμισε τα παλιά χρόνια.

Το μουσικό σχήμα που αποτελούνταν από τον Νίκο Κερασιώτη (κλαρίνο), τον πατέρα του Γιώργο Κερασιώτη (κλαρίνο), τον Κων/νο Μούτο (λαούτο), τον Λεωνίδα Χατζηζήση (ακορντεόν) και τον Κων/νο Σταμούλη - Τσεκούρα (τραγούδι) προσφέρθηκε ευγενικά από τον Πολιτιστικό Φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» και έγινε με αφορμή το φετινό θεματικό έτος, που είναι αφιερωμένο στα «Γιορτάσια», στις τοπικές δηλαδή γιορτές, τα έθιμα και τις πανήγυρεις των χωριών μας.

Από την πλευρά του Συλλόγου μας, που συμμετείχε στην όλη προσπάθεια της εορτής, ως συνεργάτης, στήθηκε μια μικρή έκθεση φωτογραφιών με πανηγύρια που έρχονταν από τη δεκαετία του 1960. Σ’ αυτές είδαμε πολλούς παλιούς αείμνηστους Κερασιώτες, που είναι αλήθεια ήταν απ’ αυτούς που συμμετείχαν πάντα στο εορταστικό γίγνεσθαι του χωριού μας.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η Πρόεδρος κ. Ελένη Παπαδημητροπούλου σε σύντομη παρέμβαση της αναφέρθηκε στην ιστορία του χώρου, των κτισμάτων, αλλά και της εικόνας της Παναγίας Δυσερκιάς. Η ημέρα έκλεισε με ευχές και υγεία, ώστε του χρόνου όλοι να είμαστε ξανά εδώ.