ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυγενάκης από Λάρισα: Θα σπάσουμε αυγά αν είναι να κάνουμε το καλύτερο για τους αγρότες

Γύρω από το φλέγον ζήτημα των πυρκαγιών που τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν «τυλίξει» στις φλόγες την Ελλάδα κινήθηκε η σημερινή σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη με αγροτικούς συνεταιρισμούς του νομού Λάρισας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου
Αυγενάκης από Λάρισα: Θα σπάσουμε αυγά αν είναι να κάνουμε το καλύτερο για τους αγρότες

Ρεπορτάζ και βίντεο - onlarissa.gr

Εκφράζοντας σε πρώτη φάση τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων των πυρόπληκτων, ο κ. υπουργός επεσήμανε τον προβληματισμό του για «τις αφύσικες πυρκαγιές με την αφύσικη πορεία που ακολούθησαν». «Σε όλους δημιουργεί δεύτερες σκέψεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Σε τέσσερα 24ωρα, πολλές διαφορετικές πυρκαγιές, σε πολλά διαφορετικά σημεία της χώρας δικαίως έχουν απασχολήσει τις Αρμόδιες Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής.» συμπλήρωσε, συγχαίροντας όσους βρίσκονται στο πεδίο της μάχης για βοήθεια: Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, εθελοντές, στελέχη Αυτοδιοίκησης, Ελληνικό Στρατό.

Μιλώντας για τη σημερινή σύσκεψη ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως «δε θα ανεχτεί καταστάσεις ή κουλτούρες που καλλιεργήθηκαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.» Κατ΄επέκταση με ιδιαίτερο τόνο υπογράμμισε «θα σπάσουμε αυγά αν είναι να κάνουμε το καλύτερο για τους αγρότες. Σε αυτό δε κάνουμε καμία έκπτωση».

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ρητή εντολή: όλη η Κυβέρνηση να κινηθεί με γρήγορο ρυθμό ώστε να κλείσει πληγές και σύντομα να επαναφέρει την κοινωνία την αγορά στην κανονικότητα… Σε ότι αφορά το ΥΠΑΑΤ κινούμαστε από άκρη σε άκρη της χώρας με σκοπό αν ακούσουμε, να παρουσιάσουμε τις προτεραιότητές μας, να ανοίξουμε διάλογο ενόψει της επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά την ίδια στιγμή να δώσουμε απαντήσεις με χρονοδιάγραμμα κάτι το οποίο ζητά η πλειονότητα των εμπλεκομένων με τον πρωτογενή τομέα και με περιστατικά πυρκαγιών στη Θεσσαλία", τόνισε.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή τις εργασίες στην ύπαιθρο έκανε ο κ. Αγοραστός επισημαίνοντας πως το πρόβλημα των πυρκαγιών είναι μεγάλο.

«Και στη Θεσσαλία είχαμε πολλές φωτιές τις τελευταίες δύο ημέρες. Οι πυρκαγιές δε γεννιούνται μόνες τους. Μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι είτε ηθελημένα είτε αθέλητα. Ή πολλές φορές από τα καλώδια της ΔΕΗ.» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην πολύωρη σύσκεψη που προηγήθηκε και ευχαριστώντας ξεχωριστά τον υπουργό κ. Αυγενάκη δήλωσε πως: «Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Στηρίζουμε τους νέους αγρότες με σχέδια βελτίωσης… Σήμερα έγινε μια μεγάλη συζήτηση στην οποία ο καθένας ανέφερε τα προβλήματά του. Ζούμε σε μία εποχή που η κλιματική είναι έντονη και οι επιπτώσεις εντονότερες. Πέντε μεγάλα ζητήματα βαίνουν προς λύση: 1. το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ 2. το θέμα της αναθεώρησης του ΕΛΓΑ 3. το θέμα των εργατών γης και κτηνοτροφίας 4. το θέμα των ΤΟΕΒ 5. το θέμα του νερού.»

Τέλος, βαρύτητα έδωσε στο έργο της Περιφέρειας στον Αχελώο λέγοντας πως «χωρίς αυτόν τα πράματα είναι δύσκολα. Είναι το μεγαλύτερο green deal έργο στην Ευρώπη". 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Λυκουρέντζος μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πυρκαγιά στη Μαγνησία.

«Το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις οριοθετήσεις μετά την πύρινη συμφορά που έπλεξε την Μαγνησία, θα τηρηθεί στο ακέραιο. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του ΕΛΓΑ στο πεδίο. Ένα μήνα αργότερα θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής και πριν τις εορτές των Χριστουγέννων θα λάβουν αποζημιώσεις οι παραγωγοί.» κατέληξε.