ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καμπανάκι για τη ρύπανση στον Βόλο – Στο «κόκκινο» τα αιρούμενα σωματίδια

Έχουμε τονίσει πολλές φορές την ανάγκη να υπάρξουν μετρητές αέριας ρύπανσης και στην περιοχή μας αλλά δυστυχώς κανείς δεν έχει αναδείξει ούτε πιέσει για το θέμα...
Καμπανάκι για τη ρύπανση στον Βόλο – Στο «κόκκινο» τα αιρούμενα σωματίδια

Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών στη χώρα, σύμφωνα με τους σταθμούς μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μέσα σε ένα απέραντο σύννεφο καπνού και σε έντονη οσμή της στάχτης ξύπνησε χθες το πρωί ολόκληρη η Μαγνησία με τους κατοίκους να σπεύδουν να τηλεφωνήσουν στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες για να ενημερωθούν για την ύπαρξη φωτιάς.

Κανείς δεν περίμενε ότι η πορτοκαλί και θαμπή, κατά κύριο λόγο, ατμόσφαιρα οφειλόταν στις μαινόμενες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα στην Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη Θράκη.

«Πρόκειται για ένα σύννεφο που δημιουργήθηκε από τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη και ταξιδεύει από τα Ανατολικά προς τα Νότια, καλύπτοντας αυτή την ώρα μια έκταση από το Ανατολικό Πήλιο μέχρι και την Κύμη» ανέφερε ο μετεωρολόγος Θεοφάνης Τακούδης.

Από χθες το πρωί, το τηλεφωνικό κέντρο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών δέχθηκε δεκάδες κλήσεις από αναστατωμένους πολίτες που ρωτούσαν από πού προέρχονται οι πυκνοί καπνοί. Σε ορισμένα χωριά του Πηλίου, μάλιστα, δείγματα στάχτης είχαν σκεπάσει σκεπές και αυτοκίνητα.

Η εικόνα αυτή επικράτησε μέχρι και νωρίς το βράδυ στον Βόλο, και την υπόλοιπη Μαγνησία με την οσμή φωτιάς να είναι έντονη παρά το γεγονός ότι στον νομό δεν εκδηλώθηκε πυρκαγιά μεγάλων διαστάσεων.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικράτησε χθες σε ολόκληρη, σχεδόν, την Ελλάδα αποτυπώθηκε και στους σταθμούς ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είναι εγκατεστημένοι στον Βόλο και την περιοχή της Βιομηχανικής Περιοχής.

Συγκεκριμένα, για την πόλη του Βόλου ο μέσος όρος των 24ωρών ανήλθε σε 35.56 μg/m³ όταν το επιτρεπτό όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι τα 15 μg/m³. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι η μέγιστη τιμή που παρατηρήθηκε στον Βόλο έφτασε μέχρι και τα 91.96 μg/m³ κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Αντίστοιχα, στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ σύμφωνα με τους σταθμούς μέτρησης του Π.Θ. ο μέσος όρος των 24ωρών ανήλθε σε 66.66 μg/m³ ενώ η μέγιστη τιμή έφτασε τα 175.22 μg/m³, επίσης κατά τις μεσημεριανές ώρες.

«Παρά το ότι η πανδημική φάση τελείωσε, εξακολουθούμε να φοβόμαστε περισσότερο τον «αόρατο εχθρό», ενώ φαίνεται να συνηθίζουμε την ρύπανση από τις πυρκαγιές, όπως η τελευταία της Αλεξανδρούπολης, που είναι ορατή σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις βέβαια τις μακροχρόνιες συνέπειες τους στο περιβάλλον. Έτσι σήμερα το απόγευμα καταγράφηκαν σημαντικές υπερβάσεις σωματιδίων ΡΜ 2,5 στους περισσότερους σταθμούς της χώρας» ανέφερε χθες το απόγευμα σε ανάρτησή του ο καθηγητής πνευμονολογίας του Π.Θ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

πηγή: taxydromos.gr