ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα μήνα μετά η επίσκεψη, αλλά και με καθυστέρηση οι αποζημιώσεις από την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία

ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μαγνησίας για την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη
Ένα μήνα μετά η επίσκεψη, αλλά και με καθυστέρηση οι αποζημιώσεις από την φονική πυρκαγιά στη Μαγνησία

Τέσσερις εβδομάδες πέρασαν από την πυρκαγιά στη Μαγνησία με τις καταστρεπτικές συνέπειες κυρίως για αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και τους δύο νεκρούς. Μετά λοιπόν από ένα μήνα και την ώρα που καίγεται μια άλλη αγροτική και ακριτική περιοχή, η Θράκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης ήρθε επίσκεψη συνοδευόμενος από μεγάλη κουστωδία όσων δεν μπόρεσαν να εμφανιστούν καλά στα ΜΜΕ, ελέω θεσμικής αρμοδιότητας κ. Τριαντόπουλου τις μέρες της πυρκαγιάς. Το αποτέλεσμα είναι να υποσχεθεί ότι οι πρώτες αποζημιώσεις θα έρθουν τουλάχιστον σε 2 μήνες ενώ η καταγραφή έχει τελειώσει εδώ και μέρες. Δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις για τις υποδομές θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Έως τα τέλη Οκτωβρίου ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην πληρωμή του απολεσθέντος ζωϊκού κεφαλαίου και έως τα τέλη του έτους θα δοθούν προκαταβολές για το φυτικό κεφάλαιο. Στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ θα παραδώσει στην Κυβερνητική Επιτροπή της Κρατικής Αρωγής το ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν, αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες που έχει στη διάθεσή του, τις δηλώσεις των ιδίων των παραγωγών και τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Συνεπώς η καθυστέρηση θα φτάσει ως τις αρχές του 2024 με τις προβλεπόμενες καθυστερήσεις και ίσως ξεπεράσει και την περίοδο αυτή.

Προσπαθούν να δεσμεύσουν έτσι έμμεσα τους παραγωγούς, ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, για να ενισχύσουν τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας κ. Αγοραστό - μέλος μάλιστα της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, ο οποίος παρότι αρμόδιος θεσμικά για την πολιτική προστασία για τη Θεσσαλία, απέτυχε παταγωδώς στο σκέλος αυτό. Θα έπρεπε να αναζητούνται ήδη πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια για άμεση ενίσχυση των παραγωγών από τη ΚΑΠ.

Αλήθεια όμως γιατί την ξέχασαν στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου;

Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση κάθε μέρα επιβεβαιώνει την κυνικότητά της. Επικοινωνιακή πολιτική ακόμα και πάνω στις στάχτες.