ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Χρ. Μπουκώρος για την επίσκεψη Αυγενάκη στους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας

Ο Χρ. Μπουκώρος για την επίσκεψη Αυγενάκη στους πυρόπληκτους αγρότες και κτηνοτρόφους της Μαγνησίας

Ταχείες, αντικειμενικές  και δίκαιες αποζημιώσεις  ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος

Στους  αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά, βρέθηκε σήμερα ο  βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ, αποτελούμενο από τον  υφυπουργό  Διονύση Σταμενίτη, τους Γενικούς Γραμματείς Στρατάκο, Μπαγινέτα και Παπαγιαννίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Επισκέφθηκαν επίσης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου "Η ΔΗΜΗΤΡΑ" και μια πρότυπη καινοτόμο, καθαρά εξαγωγική μονάδα  παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ρίγανης, των αδελφών Ιωάννη κ Δημητρίου Σούρλα. 

Ο κ. Μπουκώρος, στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη που ακολούθησε  στην Περιφερειακή Ενότητα, ζήτησε  από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ταχείες, αντικειμενικές και δίκαιες αποζημιώσεις, ενώ δήλωσε, πως η κυβέρνηση και όλοι μας θα σταθούμε δίπλα στους πληγέντες, μέχρι να επανέλθει η παραγωγή σε κανονικά επίπεδα.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε, στην σημασία της ταχύτητας των αποζημιώσεων, έδωσε βαρύτητα στις προκαταβολές που πρέπει να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους για την αποκατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου, του εξοπλισμού, του πάγιου και του φυτικού κεφαλαίου. Τόνισε, πως σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους του έτους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν και να εκταμιευτεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων. 

Ζήτησε, από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί με ταχύτατες διαδικασίες, με απόφαση του Υπουργού να αποζημιωθεί το ζωικό κεφάλαιο στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας του και σε κάθε περίπτωση πριν τα Χριστούγεννα. Όπως δήλωσε ο κ. Μπουκώρος, αυτό έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, ενώ αν χρειαστεί μπορεί να ληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Επίσης, ο βουλευτής πρότεινε, για τις περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον αριθμό ευρεθέντων και δηλωθέντων ζώων, με εντολή του προέδρου του ΕΛΓΑ, να συσταθούν επιτροπές από τον οργανισμό, για την απόδοση απόλυτης δικαιοσύνης.

Για τους ελαιώνες του Πηλίου  και της Ν.Δ. Μαγνησίας

Επιπλέον,  απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία και τους παράγοντες του ΥΠΑΑΤ που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ζήτησε να αξιοποιηθεί κάθε πιθανό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, ώστε να στηριχθεί η  ελαιοκαλλιέργεια και να εξομαλυνθούν τα συνεχή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια.  

«Αξίζει την ιδιαίτερη φροντίδα μας, ένας τόσο σημαντικός παραγωγικός κλάδος του Νομού Μαγνησίας και οι χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές που βιοπορίζονται από την ελιά, στο Κεντρικό, στο Νότιο Πήλιο, αλλά και στις περιοχές της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας, Πτελεό, Αμαλιάπολη, Αχίλλειο, Σούρπη.

Σας ζητώ, να διερευνηθεί και να εξαντληθεί, κάθε δυνατότητα ένταξης των συμπαγών ελαιώνων σε αναπτυξιακά εργαλεία ή ευρωπαϊκά προγράμματα, σε συμφωνία και με το νέο θεσμικό πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίσαμε στη βουλή, για τον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας.

Χαιρετίζω, την πρόθεση του Υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, σε συνεργασία με τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, να διεκδικήσουν κοινή χρηματοδότηση από κεντρικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα τέτοιο εξαιρετικά σημαντικό σκοπό».       

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπουκώρος, δεν παρέλειψε να  ευχαριστήσει τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και το πολυπληθές κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ, για την άμεση ανταπόκριση στην εντολή του Πρωθυπουργού, να είναι παρούσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο πεδίο, να έχει ολοκληρωμένη άποψη, να ενημερώνεται και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν άμεσα.