ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανηγύρι στο εξωκκλήσι της Παναγίας Δυσερκιάς στην Κερασιά

Πανηγύρι στο εξωκκλήσι της Παναγίας Δυσερκιάς στην Κερασιά

Κάθε χρόνο την 23η Αυγούστου η εκκλησία μας γιορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και για τους Κερασιώτες είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, αφού πανηγυρίζει το εξωκκλήσι της Παναγίας Δυσερκιάς ή Δουρκιάς.

Τα παλαιότερα χρόνια αυτήν την ημέρα γινόταν μεγάλο πανηγύρι «με τα παλικάρια του χωριού», καθώς σημειώνει ο Ηλίας Λεφούσης στο «Η Κερασιά του Βόλου», «…να πηγαίνουν στην “Παναγία” με τα άλογα και τα μουλάρια στολισμένα με κουβέρτες ή κελίμια». Με τα άλογα και τα μουλάρια μεταφερόταν από το χωριό και η εικόνα της Παναγίας. Γι’ αυτή την εικόνα σημειώνει ο Ηλίας Λεφούσης «…οι παλιές Κερασιώτισσες μανάδες…» την έπαιρναν «…στα σπίτια στις στενάχωρες μέρες που πέρναγαν, κυρίως σε αρρώστιες. Είναι μια εικόνα ποτισμένη με χειμάρρους δακρύων…».

Ο Σύλλογος μας για αυτή την ημέρα, την τόσο γιορτινή, διοργανώνει μετά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» πανηγύρι με μουσικό σχήμα και τραγούδια του τόπου μας.

Στο μουσικό σχήμα θα συμμετέχουν οι Κερασιώτης Νίκος (κλαρίνο), Μούτος Κων/νος (λαούτο), Χατζηζήσης Λεωνίδας (ακορντεόν) και Σταμούλης - Τσεκούρας Κων/νος (τραγούδι).

Η συνεργασία αυτή πραγματοποιείται με αφορμή το φετινό θεματικό έτος της «Μαγνήτων Κιβωτός», που είναι αφιερωμένο στα «Γιορτάσια», στις τοπικές δηλαδή γιορτές, τα έθιμα και τις πανήγυρεις των χωριών μας.