ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων

Σκοπελίτικη Εβδομάδα, Γιορτή Αμυγδάλου στις Μικροθήβες και μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Κριθαριά, είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Νομό Μαγνησίας στις 18 και 19 Αυγούστου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από τις 18 μέχρι τις 22 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σκοπέλου θα πραγματοποιηθεί, για πέμπτη χρονιά, η πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Σκοπελίτικη Εβδομάδα» η οποία αποτελεί πλέον θεσμό με ευρεία απήχηση.

Πρόκειται για μια γιορτή προβολής εθίμων και τοπικών προϊόντων, με σκοπό τη διάδοση της Σκοπελίτικης πολιτιστικής κληρονομιάς, την αναβίωση του παραδοσιακού τρόπου διασκέδασης, τη γνωριμία με την ντόπια γαστρονομία και την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Παρουσίαση του σκοπελίτικου δαμάσκηνου, με ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες και ντόπιους παραγωγούς στην οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την προέλευση του δαμάσκηνου Σκοπέλου, την καλλιέργεια, αλλά και να δοκιμάσουν τον περίφημο καρπό.
  • Παρουσίαση της παραδοσιακής σκοπελίτικης τυρόπιτας από γυναίκες του νησιού όπου  οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το ιδιαίτερο αυτό έδεσμα. 
  • Παρουσίαση της παρασκευής σκοπελίτικου τραχανά από κτηνοτρόφους του νησιού και γευσιγνωσία.
  • Παρουσίαση των Σκοπελίτικων ενδυμασιών με ιδιαίτερη έμφαση στη νυφική φορεσιά το «Μόρκο» και αναπαράσταση παραδοσιακού σκοπελίτικου γάμου, με τα ήθη τα έθιμα και φυσικά με το παραδοσιακό γλέντι όπου θα προσφερθούν κεράσματα σε όλους τους παρευρισκομένους. 

Οι εκδηλώσεις αυτές, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που ως στόχο τους έχουν τη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και τη διάδοσή τους στις νέες γενιές, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών που συρρέουν κάθε χρόνο αυτή την περίοδο στη Σκόπελο προκειμένου να παρακολουθήσουν τα παραδοσιακά αυτά δρώμενα.  

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Σκοπέλου.

Στις 19 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροθηβών «Φθιώτιδες Θήβες» θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Αμυγδάλου». Πρόκειται για ολοήμερη δράση για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού προϊόντος, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενημερωτική ομιλία και συζήτηση με παραγωγούς σχετικά με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη συμβολή του αμύγδαλου στην οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, παρουσίαση διαφόρων εκθεμάτων με θέμα το αμύγδαλο και μουσική εκδήλωση. 

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή και ανάδειξη του αμύγδαλου ως τοπικού προϊόντος μιας και αυτό αποτελεί σημαντική πτυχή της κοινωνικής, εργασιακής και οικονομικής ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η ενημέρωση του συμμετέχοντος κοινού για θέματα σχετικά με την καλλιέργειά του, η σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων της περιοχής, η ποιοτική ψυχαγωγία τους και η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Π.Ε. Μαγνησίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροθηβών «Φθιώτιδες Θήβες».

Επίσης στις 19 Αυγούστου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού, Εξωραϊστικού, Αθλητικού και Αλιευτικού Συλλόγου οικισμών Κριθαριάς & Πλάκες Βόλου Ν. Μαγνησίας, θα πραγματοποιηθεί  στην Κριθαριά μουσικοχορευτική εκδήλωση. Στόχος της εκδήλωσης είναι μεταξύ άλλων η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα στους νέους, η αναβίωση του παραδοσιακού τρόπου διασκέδασης, η  ψυχαγωγία των κατοίκων και η προσέκλυση επισκεπτών στην περιοχή.

Συνδιοργανωτές είναι: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Π.Ε. Μαγνησίας με τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό, Αθλητικό και Αλιευτικό Σύλλογο οικισμών Κριθαριάς & Πλάκες Βόλου Ν. Μαγνησίας.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε: "Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στηρίζει και ενισχύει τη δράση τοπικών φορέων και συλλόγων, είτε αφορά σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, είτε αφορά σε συνέδρια και ημερίδες. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις που αποσκοπούν είτε στη ψυχαγωγία, είτε στην ενημέρωση του κοινού και που μπορούν με ελεύθερη είσοδο να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας".