ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόφαση για άλλες έξι ημέρες αρδευτικού νερού από την Κάρλα

Ο Δημήτρης Νασίκας, δέχθηκε ότι προηγήθηκε κατασπατάληση νερού για άρδευση, και αυτό το ήξεραν οι αγρότες, ότι κάποια στιγμή θα έρχονταν αυτή η δύσκολη στιγμή
Απόφαση για άλλες έξι ημέρες αρδευτικού νερού από την Κάρλα

Η κατάσταση συναγερμού εξαιτίας παραβίασης του ορίου ασφαλείας της στάθμης της λίμνης Κάρλας, οδήγησε στην διακοπή του αρδευτικού νερού για 400 αγρότες στην ευρύτερη περιοχή Ριζομύλου, Στεφανοβικείου, Αγίου Γεωργίου και για τις καλλιέργειές τους σε 15.000στρέμματα.

Η στέρηση αρδευτικού νερού θα σημάνει καταστροφή των καλλιεργειών, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου και συμπλήρωσε ότι «η χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια με την συμμετοχή και εκπροσώπων των θιγόμενων αγροτών, μας οδήγησε σε μια πρόταση προς τους αρμόδιους φορείς και το αρμόδιο υπουργείου, ώστε και το όριο ασφαλείας της λίμνης να μην παραβιαστεί και οι καλλιέργειες να μην χαθούν. Προτάθηκε να δοθεί αρδευτικό νερό για ακόμα έξι (6) ημέρες, ώστε να διασωθούν οι καλλιέργειες (κυρίως τριφυλλιού και βαμβακιού αυτή την περίοδο) και μέσα στην ημέρα, ίσως και μέχρι το μεσημέρι να υπάρχει θετική απάντηση»

Ο Δημήτρης Νασίκας, δέχθηκε ότι προηγήθηκε κατασπατάληση νερού για άρδευση, και αυτό το ήξεραν οι αγρότες μας, ότι κάποια στιγμή θα έρχονταν αυτή η δύσκολη στιγμή. Αναφέρθηκε, επίσης, στον Φορέα Διαχείρισης που ετοιμάζεται και που θα βάλει σε τάξη το θέμα της άρδευσης από τα νερά της λίμνης, με κανόνες και προστασία και για το οικοσύστημα και τους αγρότες που έχουν τη γη τους πέριξ αυτής και στην ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε ότι είναι ανάγκη στον νέο Φορέα Διαχείρισης θα πρέπει να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου Ρήγα Φεραίου και των αγροτών, καθώς κυρίως είναι εδάφη του δήμου και καλλιέργειες αγροτών δημοτών του δήμου Ρ. Φεραίου. Σήμερα δεν προβλέπεται συμμετοχή στον υπό σύσταση Φορέα.

Σημειώνεται ότι της χθεσινή de facto απόφασης, να διακοπεί το αρδευτικό νερό, προηγήθηκε πριν από 20 ημέρες σύσκεψη στον Ριζόμυλο, με τον δήμαρχο κ. Νασίκα να αναφέρει πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού γιατί η η στάθμη νερού στην Κάρλα έφτασε το όριο ασφαλείας των 4 μέτρων και έγινε ειδική αναφορά σε όλους εκείνους που λαθραία ανοίγουν αγωγούς για να ποτίζουν περισσότερα στρέμματα και ξηλώνουν τους περιοριστές πίεσης από τις βάνες.

πηγή: ertnews.gr