ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διερεύνηση της δυνατότητας αποζημίωσης των πληγέντων κτηνοτρόφων ζώων ελευθέρας βοσκής

Διερεύνηση της δυνατότητας αποζημίωσης των πληγέντων κτηνοτρόφων ζώων ελευθέρας βοσκής

Δ. Σταμενίτης με Ζ. Μακρή και ΕΒΟΛ για την διερεύνηση της δυνατότητας αποζημίωσης των πληγέντων κτηνοτρόφων ζώων ελευθέρας βοσκής

Επικοινωνία είχε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Στέφανος Διακουμής, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δ. Σταμενίτη, την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023, με θέμα συζήτησης την εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση που έχει προκύψει για τους κτηνοτρόφους ζώων ελευθέρας  βοσκής, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στον νομό.
 
Όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση, τόσο η Υφυπουργός Παιδείας όσο και ο Πρόεδρος της Ένωσης έθεσαν στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μείζον ζήτημα που αφορά στις απώλειες από πυρκαγιά εκείνων των εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν οι  κτηνοτρόφοι της Ένωσης, και όχι μόνο, για την ελεύθερη βοσκή των ζώων τους. Ο κ. Σταμενίτης, αφού άκουσε με μεγάλη προσοχή το σημαντικό αυτό θέμα και  αναγνώρισε την σοβαρότητα του προβλήματος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία κοινή υπουργική απόφαση, που να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ζώων ελεύθερης βοσκής.  Όμως, δεσμεύθηκε να διερευνήσει την δυνατότητα αποζημίωσης αλλά και την χρηματοδοτική ενίσχυση των ζωοτροφών στο πλαίσιο των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι επίλυσης και αντιμετώπισης του έντονου αυτού ζητήματος κατ’ αναλογία με εκείνους που εφαρμόσθηκαν στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, όπου υπήρξε εμπλοκή και της περιφέρειας.
 
Η κ. Μακρή και ο κ. Διακουμής, αφού ευχαρίστησαν τον κ. Σταμενίτη, θα συνεχίσουν τις κοινές τους προσπάθειες για την ταχύτερη και πληρέστερη ικανοποίηση των πληγέντων κτηνοτρόφων με βάση τις δοκιμασμένες πρακτικές του παρελθόντος.