ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Ηθικόν Δίδαγμα"

Επιστολή του συνταξιούχου εκπαιδευτικού και δημότη Βελεστίνου, Αθανασίου Μπόζαρλη, με ερωτήματα για όσα δυσάρεστα έλαβαν χώρα με τις φωτιές αλλά και προτάσεις προς όλους για καλύτερη (αυτό)οργάνωση, σε ενδεχόμενη παρόμοια κατάσταση με πυρκαγιές στο μέλλον
"Ηθικόν Δίδαγμα"

Για τις φωτιές στο Βελεστίνο (Δήμο Ρήγα Φεραίου), Σέσκλο  και Ν. Αγχιάλου, είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά και ενημερωθήκαμε για πράγματα άγνωστα και καίρια.

Κανένας ωστόσο από τους  άρχοντες του τόπου δεν μας είπε «τις πταίει». Είναι αδύνατο να ειπωθεί αυτό για πολλούς και ποικίλους λόγους. Δεν μας είπαν όμως και «τι έφταιξε» και η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη.

Από υπεύθυνα χείλη διακινείται το αφήγημα, για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα ότι «για όλα ευθύνεται η κλιματική αλλαγή», η οποία θα είναι υπεύθυνη για ό,τι κακό θα μας συμβεί από σήμερα και για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, οι «υψηλές θερμοκρασίες των ημερών (καύσωνας), η ξηρασία και ο δυνατός αέρας».

Αμέσως τα ΜΜΕ ηλεκτρονικά και έντυπα, μεταδίδουν το αφήγημα ώστε να το καταλάβουμε καλά όλοι, κοινώς  να το εμπεδώσουμε και να μη ζητάμε βοήθεια και ευθύνες από κανέναν, για την αντιμετώπιση των καταστροφών, αν είναι και είναι δυνατή πολλές φορές, η πρόληψή τους.

Και το Ηθικόν Δίδαγμα, που αβιάστως βγαίνει από όλα τα παραπάνω, είναι το εξής: «Ο σώζων εαυτόν σωθείτο!...» Ο καθένας είναι ατομικά υπεύθυνος για να διασωθεί!.. Ας χρησιμοποιήσει εθελοντές, αλληλέγγυους, τέλος πάντων ας προνοήσει για την σωτηρία του!... `Οσοι εκ του νόμου είναι υπεύθυνοι για την πρόνοια των επικείμενων καταστροφών, συνεπεία πυρκαγιών ή πλημμυρών, αδυνατούν να προνοήσουν να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν την αποτροπή τους, ή τέλος πάντων των μετριασμό των συνεπειών τους!...

Δεν επιχειρώ να επιρρίψω ευθύνες ή να αντιδικήσω με κανέναν. Αυτό είναι υποχρέωση άλλων να το κάνουν οι οποίοι είναι αρμόδιοι και θεσμικά υπεύθυνοι. Προσωπικά, ως πολίτης, έκανα κάποιες διαπιστώσεις παρατηρώντας τα γεγονότα. Σκέφτηκα λοιπόν να προτείνω στους γείτονές μου, για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τις κατοικίες μας από ενδεχόμενη νέα καταστροφική πυρκαγιά στο μέλλον, κάθε χρόνο, αμέσως μετά τον αλωνισμό, να μισθώνουμε ένα τρακτέρ, το οποίο με τον καλλιεργητή του, θα κάνει αλλεπάλληλες ζώνες πυροπροστασίας επάνω στο λόφο Μνήματα  και στα συνορεύοντα με αυτόν χωράφια. Παράλληλα ένας εργάτης θα κόβει τα ξερόχορτα στο πρανές του λόφου και στα κεφαλάρια των χωραφιών. Θεωρώ ότι έτσι θα προστατεύεται η γειτονιά μας, μια περιοχή του Βελεστίνου, που ορίζεται από το ρέμα, τη γέφυρα του «Καραθανάση», την οδό που οδηγεί στον οικισμό των στρατιωτικών και από την άλλη πλευρά εφάπτεται με το λόφο Μνήματα και τα χωράφια. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και άλλες γειτονιές του Βελεστίνου, οι οποίες συνορεύουν με χωράφια.

Είδαμε ότι οι εθελοντές με τα τρακτέρ τους την ώρα του πανικού της πυρκαγιάς κατόρθωσαν, κάνοντας ζώνες πυροπροστασίας, να αποσοβήσουν τον ολοκληρωτικό όλεθρο και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σ’ αυτούς και στους πυροσβέστες που επιτέλεσαν άριστα το καθήκον τους!

Αυτό έχοντας ως εμπειρία, ας πάρουμε τις αποφάσεις μας, στα πλαίσια της γειτονιάς ή του χωριού για τις επόμενες χρονιές γιατί η κλιματική κρίση κ.λπ. κ.λπ. θα είναι εδώ και θα παραμονεύει κάθε μας ολιγωρία και γιατί «δεν μπορούμε να έχουμε για κάθε σπίτι, για κάθε στάβλο, για κάθε δεντροκαλλιέργεια, ένα πυροσβεστικό όχημα ή ελικόπτερο» για να γλιτώσουμε!...

Το πάθημα ας μας γίνει μάθημα... Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!

Υ.Γ.1. Αν βέβαια η δημοτική αρχή, έχοντας πλέον ζωντανή την εμπειρία, προνοήσει, αποφασίσει και σχεδιάσει από κοινού με την πυροσβεστική, ζώνες πυροπροστασίας, περιμετρικά του Βελεστίνου και των άλλων χωριών του δήμου, χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα του δήμου και των εθελοντών και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες στάβλων, καλλιεργειών κ.λπ. τότε τα αποτελέσματα θα είναι τελείως διαφορετικά!...

Υ.Γ.2. «Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ούτε άδομεν ούτε ορχούμεθα ούτε περιηγούμεθα»!...

7/8/2023

Αθανάσιος  Θ. Μπόζαρλης.