ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για τις ευθύνες για την πυρκαγιά που απείλησε Βόλο και περίχωρα

Για τις ευθύνες για την πυρκαγιά που απείλησε Βόλο και περίχωρα

Στο μόνο πράγμα που είναι πραγματικά άριστη η κυβέρνηση  της ΝΔ και οι τοπικοί της εκπρόσωποι σε Δήμο (κ.Μπέος) και Περιφέρεια (κ.Αγοραστός) είναι η μετάθεση ευθυνών

Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την περιοχή μας αλλά η φωτιά ακόμα σιγοκαίει. Ακόμα καίγονται λάστιχα δίπλα στο ΧΥΤΑ του Βόλου, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και την υγεία των πολιτών του Βόλου. Όλοι οι πολίτες περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές τις οποίες θέλουμε να αφήσουμε πίσω, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να κάνουμε μια αποτίμηση, γιατί υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί το ίδιο τραγικό γεγονός.

Πολίτες και πυροσβέστες είναι οι ήρωες

Είναι βέβαιο ότι όλοι μας ως πολίτες αυτής της πόλης θα θέλαμε να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας, ουσιαστικά και συμβολικά, σε όλους τους συμπολίτες μας στη Μαγνησία που δοκιμάστηκαν από τις φωτιές των προηγούμενων ημερών. Τη στήριξή μας σε όσες κι όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μη γνωρίζοντας αν θα τα ξαναβρούνε, σε όλες κι όλους που ένιωσαν τον φόβο κι αυτό το έντονο συναίσθημα της τεράστιας ανασφάλειας, βλέποντας τις φλόγες κι ακούγοντας τις εκρήξεις τόσο κοντά τους.

Επίσης αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσες κι όσους έβαλαν πραγματικά πλάτη στο να σβήσει η φωτιά, στους απλούς ανθρώπους αλλά και στους επιχειρηματίες που προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στους νέους που σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο Σέσκλο αλλά και αλλού, ήταν αυτοί που έσωσαν ολόκληρες κατοικημένες περιοχές.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο θέλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι παρά τα λίγα μέσα που διαθέτουν εξαιτίας των περικοπών, τον αριθμό που είναι όλο και μικρότερος τα τελευταία χρόνια, την έλλειψη συντονισμού, έδωσαν με αυτοθυσία μαζί και με τους εθελοντές τη μάχη με τη φωτιά. Μένοντας άγρυπνοι για πολλές ώρες, προσπαθώντας να κάνουν ότι καλύτερο μπορούσαν, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, δυστυχώς.

Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση ανύπαρκτες και ανίκανες

Οι πολίτες πραγματικά έδρασαν συντονισμένα, ψύχραιμα και με αυταπάρνηση, ενώ κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση ήταν απροετοίμαστη, ασυντόνιστη κι εν τέλει ανίκανη να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Δεν είναι άποψη μόνο δική μου ή μόνο του ΜέΡΑ25 Μαγνησίας, αλλά όλοι οι πολίτες του Βόλου, της Ν. Αγχιάλου, του Βελεστίνου και άλλων περιοχών, είδαν από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, την παντελή έλλειψη συντονισμού, την απουσία οργάνωσης και την προσπάθεια για ακόμα μια φορά της μεταφοράς ευθυνών.  

  • Δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή του Δήμου, αλλά και τα χόρτα, ακόμα κι αν είχαν κοπεί από την Περιφέρεια, είχαν ξαναφυτρώσει.
  • Δεν είχαν γίνει καθαρισμοί ικανοί να αποτρέψουν την φωτιά σε περιοχές του Δήμου Βόλου
  • Πυροσβέστες και εθελοντές έμειναν χωρίς νερό. Το ίδιο κι ολόκληρες περιοχές, όπως η βιομηχανική περιοχή αλλά και στο Σέσκλο.
  • Δεν υπήρχε κανένα σχέδιο δράσης για έκτακτες ανάγκες, δεν υπήρχαν γεννήτριες σε αντλιοστάσια.
  • Δεν υπήρχε, εκ του αποτελέσματος, ούτε καν σχέδιο για αυτές τις αποθήκες πυρομαχικών, στις οποίες προκλήθηκαν εκρήξεις βλημάτων.

Όλα δηλαδή υπό κατάρρευση.

Το μόνο που υπήρχε ήταν το 112 να στέλνει μηνύματα εκκένωσης και η αστυνομία να αποτρέπει τους πολίτες να πλησιάσουν περιοχές που καταχρηστικά εκκενώνονταν.

Η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει κι αυτό τον τομέα στην απαξίωση

Η κατάσταση αυτή ούτε τυχαία είναι, ούτε αναίτια. Οι πολιτικές των μνημονίων των τελευταίων ετών, που έχει εφαρμόσει και η ΝΔ τα τελευταία χρόνια (κυβέρνηση Σαμαρά, κυβέρνηση Παπαδήμου, κυβέρνηση Μητσοτάκη), έχουν οδηγήσει σε απαξίωση υπηρεσίες πυρόσβεσης και δασοπυρόσβεσης, προστασίας και πρόληψης. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι όχι μόνο κάθε καλοκαίρι να καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και να καταστρέφονται περιουσίες, αλλά να μην μπορούν να ελεγχθούν ούτε φωτιές σε κάμπο, με χαμηλή βλάστηση και εύκολη πρόσβαση.

Προφανώς η λύση δεν είναι αυτή που προτείνει η κυβέρνηση, να μπούνε δηλαδή ιδιωτικές επιχειρήσεις πυρόσβεσης αλλά να ξαναστηθεί ο κρατικός μηχανισμός, Πυροσβεστική, Δασαρχεία κ.α. και προφανώς Δήμος και Περιφέρεια να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Στόχος οφείλει να είναι η σωστή πρόληψη, για να μην εκδηλωθεί πυρκαγιά και ο σωστός συντονισμός ώστε όταν εκδηλωθεί να σβήνεται άμεσα.

Αυτό που γίνεται όμως ακόμα και τώρα είναι η μεταφορά ευθυνών από την μια υπηρεσία στην άλλη. Προσπάθεια δημιουργίας ατομικής ευθύνης στους πολίτες (όπως έκαναν και στην πανδημία) και ομοβροντία των ΜΜΕ για το πόσο άμεσα έδρασε η κυβέρνηση στις εκκενώσεις.

Αυτή η πολιτική όμως θα επιφέρει χειρότερες καταστροφές στο μέλλον.

Κανελλής Δημήτρης

Μέρα25 Μαγνησίας