ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήλωση του Απόστολου Ριζόπουλου για την μόλυνση της περιοχής μετά τις πυρκαγιές

Tou Αποστόλη Ριζόπουλου, Γραμματέα της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Βόλου με την Λαϊκή Συσπείρωση:
Δήλωση του Απόστολου Ριζόπουλου για την μόλυνση της περιοχής μετά τις πυρκαγιές

Μπορεί  οι φωτιές που περικύκλωσαν την πόλη του Βόλου την προηγούμενη βδομάδα και άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς ανθρώπους, τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ποιμνιοστάσια με χιλιάδες αιγοπρόβατα και αγελάδες και το βιος εκατοντάδων ανθρώπων να έσβηςε, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του νομού Μαγνησίας παραμένουν ανάστατοι.

Κι αυτό γιατί μπορεί να αποφεύχθηκε ο  κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, ωστόσο  η φωτιά πλησίασε τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου καίγοντας   μια αποθήκη ανακύκλωσης, ενώ αργότερα σημειώθηκαν οι ισχυρές εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης.   Οι κίνδυνοι όμως για την υγεία των  κατοίκων του νομού εξαιτίας της μόλυνσης που προκλήθηκε στο περιβάλλον παραμένουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης είχε ως αποτέλεσμα να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα σημαντικές ποσότητες διοξινών και φουρανίων, καθώς και μικροσωματιδίων.  

Οι ρύποι αυτοί, όπως καταγγέλλουν επιστημονικοί φορείς, δύναται να ενσωματωθούν  σε έδαφος, νερό και τροφική αλυσίδα, καταλήγοντας στον άνθρωπο, με προφανείς μεσομακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία τους.

Με δεδομένα  τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων, που συντελείται εδώ και χρόνια στην πόλη του Βόλου, η ανησυχία των κατοίκων είναι απολύτως δικαιολογημένη και ερωτήματα τους εύλογα. Συγκεκριμένα :

  • Ποιοι κίνδυνοι προκύπτουν για τους κατοίκους του νομού και όχι μόνο, με  δεδομένο ότι οι ουσίες αυτές επικάθονται σε παραγωγικό έδαφος και αγροτικά προϊόντα;
  • Υπάρχει κίνδυνος οι ουσίες αυτές να περάσουν στο υπέδαφος με την πρώτη βροχή; Αν ναι, τι σκοπεύει να κάνει το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ώστε να απομακρυνθούν άμεσα από το έδαφος της καμένης γης; Αντίστοιχα, θα ελεγχθούν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές;

Τα ερωτήματα αυτά επιβάλλουν την άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση του λαού της περιοχής από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και ταυτόχρονα επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς ο  απαραίτητος έλεγχος για :

  • να κατηγοριοποιηθούν ανά περιοχή οι επιβαρύνσειςαπό τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ2,5 και ΡΜ10) και οι προσροφημένοι σε αυτά ρύποι (ενδεικτικά βαρέα μέταλλα).
  • την ενδεχόμενη ρύπανση εδάφουςεξαιτίας της πυρκαγιάς στις πληγείσες περιοχές.  Με βάση τις παρατηρήσεις επιστημόνων οι σχετικοί έλεγχοι πρέπει να αφορούν στις ακόλουθες, τουλάχιστον, ουσίες: Βαρέα μέταλλα, διοξίνες, φουράνια, PCB και PAHs, ώστε να εντοπιστεί η συγκέντρωση και η διασπορά τους.
  • την ενδεχόμενη μόλυνση των επιφανειακών αλλά και των υπόγειων  υδάτων για τις παραμέτρους: Βαρέα μέταλλα, διοξίνες, φουράνια, PCBκαι PAHs ώστε να εντοπιστεί η τυχόν συγκέντρωση και διασπορά τους στον κύκλο του νερού.

Παράλληλα, την ώρα που τα θραύσματα από βλήματα  παραμένουν διάσπαρτα σε κτήματα αλλά και μέσα στην Αγχίαλο, χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι διερεύνησης της τυχόν ύπαρξης, του είδους των ρύπων και της τυχόν διασποράς τους από τα υπολείμματα και τα θραύσματα των εκρήξεων. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα απαντήσει συγκεκριμένα τι ακριβώς ήταν αυτά τα βλήματα που εξερράγησαν. 

Καλούμε την κυβέρνηση και  την Περιφέρεια όχι μόνο να απαντήσουν σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα του λαού της περιοχής αλλά να απαντήσουν και τι μέτρα παίρνονται εκτός από τη γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης» για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς και οι κίνδυνοι για τη ζωή των κατοίκων της. 

Τα παραπάνω ερωτήματα  κάνουν ακόμα πιο επιτακτικό το «Όλοι στο πόδι, καμιά επανάπαυση!», που  ακούστηκε τις προηγούμενες μέρες  στους τόπους της πύρινης καταστροφής. Μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και την επιλεκτική του ανικανότητα να προστατεύσει  την ζωή, την περιουσία και την υγεία  του λαού, οι κάτοικοι της Μαγνησίας μπορούν να  πάρουν ξανά την κατάσταση στα χέρια τους, δυναμώνοντας τη συλλογική διεκδίκηση για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους,  να μπορέσουν να ζήσουν  σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.