ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Καμπανάκι" για καρκινογόνες ουσίες στον καμένο τόπο της Μαγνησίας από τον καθηγητή Δ. Κουρέτα

“Πώς”, “πότε” και με “ποιον” τρόπο θα προχωρήσει η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το έδαφος της καμένης γης, αφού ο ίδιος κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για καρκινογόνες ουσίες, που θα περάσουν στο υπέδαφος με την πρώτη βροχή
"Καμπανάκι" για καρκινογόνες ουσίες στον καμένο τόπο της Μαγνησίας από τον καθηγητή Δ. Κουρέτα

“Πείτε μας ποιο το σχέδιο απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης;”

Την επόμενη ημέρα των συνέπειων από την μη απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, από τον τόπο της μεγάλης φωτιάς στην Μαγνησίας, ανέδειξε ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών Δημήτρης Κουρέτας,, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου και στην ενημερωτική εκπομπή “Με το βλέμμα στην πόλη”, επιμένοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οφείλει να απαντήσει “πώς”, “πότε” και με “ποιον” τρόπο να προχωρήσει στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το έδαφος της καμένης γης, αφού ο ίδιος κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για καρκινογόνες ουσίες, που θα περάσουν στο υπέδαφος με την πρώτη βροχή.

Ο ίδιος είναι επίσης μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση χημικών κρίσεων, επισημαίνει ότι στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, παρότρυνε να απευθυνθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο, ώστε μέλη του να ετοιμάσουν ένα μοντέλο απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Υπογράμμισε ότι από σήμερα και πέρα πρέπει να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. “Σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν περάσει τέτοιες πυρκαγιές και τέτοιες φωτιές το νούμερο ένα πράγμα που κάνουνε, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις στο Πεδίο σε διάφορα σημεία να γίνει μία χαρτογράφηση, ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης. Πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται γι αυτή τη δράση αποκατάστασης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε πάχος περίπου 15 km, διότι αν αρχίσει να βρέχει όλο αυτό το πράγμα, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν αφήσει πάνω στο χώμα στα καμμένα θα πάνε στο νερό. Οι ενέργειες αυτές οφείλουν να γίνουν μέσα στο επόμενο 15νθημερο, αν δεν έπρεπε αυτή την στιγμή να έχουν ξεκινήσει παίρνοντας δείγματα για να φτιαχτεί το μοντέλο. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια στην Ευρώπη που φτιάχνουν μοντέλα και είναι απαραίτητο να γίνει. Είμαστε Αφρική είμαστε Κίνα της εποχής ΄80 στην μεθοδολογία. Οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αυτό που σας είπα. Να το ρωτήσετε αυτό σας παρακαλώ πολύ δημόσια. Ποιο το πρόγραμμα δράσης για την αποκατάσταση της απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης που είναι γεμάτο καρκινογόνα και που θα πάει στα νερά. Πώς θα γίνει; Θα μας το πούνε; Η Αντιπεριφερειάρχης(;) ο Περιφερειάρχης(;) η Αποκεντρωμένη(;) Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη. Αυτό που συνέβη στην Αγχίαλο είναι πρωτοφανές στην ιστορία. Θα γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες κάποια στιγμή. Αλλά το ζήτημα είναι τώρα τι γίνεται με τα μέτρα, ποια είναι η διαχείριση σε όλα τα επίπεδα με πρώτο και βασικότερο την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσα από δράσεις που συμβαίνουν ή που πρέπει να συμβούν.”

Ακούστε ΕΔΩ τη συνέντευξη