ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας: Η επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ σε «κρανίου τόπο» προκαλεί θλίψη

"Η φωτιά προσέγγισε το Πνευματικό Κέντρο καίγοντας ένα κατάστημα, ενώ μηχάνημα έργου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αντιπυρικές ζώνες, είναι καμένο μέσα σε καμένη έκταση, αποτελώντας μνημείο για την κατάσταση που επικράτησε", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας
ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας: Η επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ σε «κρανίου τόπο» προκαλεί θλίψη

Όσο περνάνε οι μέρες, με τη ζημιά από τις πυρκαγιές στη Μαγνησία, αποκαλύπτεται παράλληλα το τεράστιο έλλειμμα στη πρόληψη αλλά και το επικίνδυνο κενό στον συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των συνέπειών του, ενώ καθίσταται τραγελαφική η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, από αυτούς που έχουν τη πολιτική ευθύνη να τη διαχειριστούν.

Από τη μια ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κος. Τριαντόπουλος δηλώνει ότι όλα έγιναν καλώς, από τους Δήμους Αλμυρού-Βόλου-Ρήγα Φεραίου, τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αστυνομία, τη Πυροσβεστική το Λιμενικό, τον Στρατό, το ΕΚΑΒ και όλους τους θεσμικά εμπλεκόμενους, από την άλλη η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κα. Κολυνδρίνη επέρριψε δριμύ κατηγορητήριο στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, την οποία συνεχάρη ο Υφυπουργός, όντας ο ίδιος πολιτικός προϊστάμενος της. Η κα. Κολυνδρίνη δεν αισθάνεται ότι φέρει καμιά ευθύνη, συνεπώς ούτε και ο κος. Αγοράστος, αλλά δεν είπε και λέξη για τα πεπραγμένα των Δήμων, ειδικά Βόλου-Ρήγα Φεραίου που στα όριά τους καταγράφονται οι μεγαλύτερες ζημιές. Ενώ ο κος. Τριαντόπουλος συγχαίρει την Αστυνομία, την ίδια ώρα έχει παραιτηθεί ο μέχρι χθες πολιτικός της προϊστάμενος, κος. Μηταράκης, επειδή τις στιγμές της «μάχης» ήταν διακοπές. Ωστόσο για τις εκρήξεις πυρομαχικών στη «Καράμπα», που έγινε πασίγνωστη διεθνώς, μεταξύ Ν.Αγχιάλου και Μικροθηβών, ο κος. Υφυπουργός – πρόκειται για το χωριό του- δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο. Καρατομείται ο Διοικητής της 111 Π.Μ., ενώ ένας εκ των πολιτικών προϊσταμένων του, ο κος. Χαρδαλιάς, επιβραβεύεται με χρίσμα της Ν.Δ. για τη Περιφέρεια Αττικής, παρότι μέχρι προχθές θα ξεκινούσε επίβλεψη ασκήσεων πυρασφάλειας στο στράτευμα! Παρεμπιπτόντως το χρίσμα απώλεσε ο μέχρι τώρα εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας γιατί χόρεψε ζεϊμπέκικο σε μέρες εθνικού πένθους, όχι  γιατί άνοιξε τους φακέλους προσφορών με το έργο της πυρασφάλειας στις 20 Ιουλίου. Άραγε ο κος. Αγοραστός με τη κα. Κολυνδρίνη πότε τους άνοιξαν;

Εντωμεταξύ σύσκεψη είχαν όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, με πρωτοβουλία του κου. Τριαντόπουλου, αλλά σήμερα ο ίδιος διοργάνωσε συνέντευξη τύπου, έχοντας δίπλα του μόνο τον κο. Μπέο, χωρίς εκπροσώπους της Περιφέρειας, με τον Δήμαρχο Βόλου μάλιστα, χωρίς ίχνος ντροπής και με το γνωστό ύφος δήθεν "μάγκα", να προσπαθεί να θολώσει την εικόνα ρίχνοντας λάσπη σε άλλους για να καλύψει τις δικές του ευθύνες. Ο ίδιος ήταν που με τις γνωστές εκφράσεις του, απαξίωσε εντελώς και τη δεκάλεπτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υφυπουργός. Άραγε ποιον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία στον Δήμο Βόλου; Αλήθεια τον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας για τη Κλιματική Κρίση και Πολιτική Προστασία κο. Δημήτριο Αναγνωστόπουλο τον άκουσε κάπου, κάποιος όλες αυτές τις ημέρες ή το προηγούμενο διάστημα; Όπως σε όλη τη χώρα ότι αυτονόητο γίνεται με «εντολή Μητσοτάκη» και για ότι αρνητικό φταίνε πάντα άλλοι, το ίδιο γίνεται περίπου σε κάθε επίπεδο διοίκησης από τη Νέα Δημοκρατία. Ξαναρωτάμε λοιπόν και ζητάμε απαντήσεις. Ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και συντονισμού από όλους τους πληγέντες Δήμους και τη Περιφέρεια και γίνονται από χθες διορθωτικές κινήσεις σε κάθε επικίνδυνο σημείο ή όχι; Οι δήμοι της Μαγνησίας που δεν επλήγησαν έχουν λάβει σήμερα όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα; Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στο Βελεστίνο έκαψε χιλιάδες στρέμματα του Νομού και συνταράσει τη τοπική οικονομία, κυρίως λόγω της ζημιάς στη κτηνοτροφία, ειδικά στον Άγιο Γεώργιο Φερών. Η φωτιά προσέγγισε το Πνευματικό Κέντρο καίγοντας ένα κατάστημα, ενώ μηχάνημα έργου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αντιπυρικές ζώνες, είναι καμένο μέσα σε καμένη έκταση, αποτελώντας μνημείο για την κατάσταση που επικράτησε. Άραγε τι έγινε στη Κοκκίνα που σώθηκε και δεν έγινε στο Βελεστίνο ή στον Άγιο Γεώργιο; Σίγουρα θα γνωρίζει η Δημοτική Αρχή του κου. Νασίκα και οφείλει επίσης μια απάντηση, γιατί δάσος δύσβατο δεν υπήρχε πουθενά. Θα επανέλθουμε αναλυτικά για κάθε σημείο της Μαγνησίας, αναφέροντας παραλείψεις που διαπιστώθηκαν αλλά και με πρόσθετες προτάσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων, αφού τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται να καλύψουν τη ζημιά που έγινε. Σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε τα ζητήματα αυτά με ένα άλλο ήθος, όχι με φτηνή επικοινωνιακή πολιτική και να είμαστε όλοι μαζί προετοιμασμένοι για να μην υπάρξει επόμενη φορά.

Συγχαίρουμε για άλλη μια φορά τους εθελοντές που παραβρέθηκαν σε όλες τις φάσεις της πυρκαγιάς, αλλά και όσα στελέχη των αρμοδίων φορέων (Πυροσβεστική-Αστυνομία-Λιμενικό-ΕΚΑΒ-υπαλλήλους Ο.Τ.Α.,κ.α.) αγωνίστηκαν τίμια αυτές τις ημέρες, παρά τα ελλιπή μέσα που διέθεταν. Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι για ένοπλες δυνάμεις-σώματα ασφαλείας και δημοσίας τάξεως-πολιτικής προστασίας, κύρια ευθύνη φέρει η αρμόδια πολιτική ηγεσία που ασκεί τον δημοκρατικό έλεγχο. Αντίστοιχα για τοπικές δυνάμεις πολιτικής προστασίας, κύρια ευθύνη φέρουν οι εκλεγμένοι από τον λαό εκπρόσωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι τουλάχιστον πρέπει να γίνεται σε ευνομούμενες δημοκρατίες. Δυστυχώς στο τόπο μας, στη Περιφέρειά μας, στη χώρα μας, οι επικρατούσες αντιλήψεις των αρμοδίων φαίνεται ότι είναι διαφορετικές και μόνο θλίψη προκαλούν. Η επικοινωνιακή πολιτική όλων, θα μπορούσε να προκαλεί γέλιο, αν δεν λάμβανε χώρα μέσα στο κλάμα, στο θρήνο και στην αγωνία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας για την «επόμενη ημέρα».