ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι φωτιές έσβησαν, καιρός η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου να δείξει-κρύψει τη γύμνια της

Kαταγγελτική ανακοίνωση προς την Δημοτική Αρχή και την συνολική προετοιμασία και αντιμετώπιση του κράτους όσον αφορά τις πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή μας και την Μαγνήσια από τον δημοτικό σύμβουλο κι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ρήγα Φεραίου, Απόστολο Παπαϊωάννου
Οι φωτιές έσβησαν, καιρός η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου να δείξει-κρύψει τη γύμνια της

Οι φωτιές έσβησαν, καιρός η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου να δείξει-κρύψει τη γύμνια της, αφού,  έστω να δεχτούμε ότι οι κλιματικές συνθήκες ήταν δυσχερείς, αλλά γίναμε μάρτυρες ενός ανύπαρκτου σχεδιασμού, ανικανότητας, ανοργανωσιάς και συντονισμού, να προστατέψει στο παραμικρό και  είμαστε στον κάμπο ούτε δύσβατα ούτε μη επισκέψιμα  μέρη φανταστείτε να ήμασταν σε βουνό.

Πάνε όμως να προστατέψουν και αναστρέψουν το κλίμα της ανικανότητας τους. Φταίει ο Σταθμάρχης…! Φταίνε οι ιδιοκτήτες που δεν καθάρισαν τα χωράφια ή τα οικόπεδα λέει η Δημοτική Αρχή με ανάρτηση του Προέδρου Δ.Σ. του Δήμου Ρήγα Φεραίου, λες και οι ίδιοι καθάρισαν τα δικά τους, δρόμους, χαντάκια, οικόπεδα, σκουπίδια, όλος ο Δήμος  μια ΧΑΔΑ και είχαν και μηχανήματα  γκρέηντερ JCB  αλλά αυτά δεν καθαρίζουν βλέπετε τη… γύμνια! Όχι δεν θα τους τα φορτώσουμε όλα αλλά την…αυθάδεια ,την αυθαιρεσία και τη μπάλα στην εξέδρα, ναι θα τους τη χρεώσουμε  εξ ολοκλήρου.  

Φυσικά όλη η χώρα έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών που καταστρέφουν δάση, εκτάσεις, πόλεις χωριά, στρατιωτικοί χώροι εκρήγνυνται μαζί με πυρομαχικά και βέβαια ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος… δυο βιομηχανίες  βρίσκονται στα ορια του Δήμου Αποθήκευσης τοξικότατων Ανακυκλώσιμων Υλικών, εκτιθεμένα φόρα παρτίδα καταηλιού, η μια στο Σέσκλο έκαιγε δυο μέρες, αλλά ήταν αλλουνού παπά, κι εμείς "τυχεροί" στον Αγιο Γεώργιο, αλλά άτυχοι οι συμπολίτες μας κτηνοτρόφοι που… θα τους αποζημιώσουν ,αναμένουμε, στο Μάτι ακόμα καρτερούν.

Με το Νόμο 4662/2020 συγκρότησαν Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.(Τοπικά Επιχειρησιακά Όργανα Πολιτικής Προστασίας) και Τοπικά Σχέδια Αντιμετώπισης για φυσικές, τεχνολογικές και  λοιπές απειλές κτλ. Ρωτάμε Συντάχθηκαν; Αν ναι γιατί είχαμε το αποτέλεσμα αυτό;

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου, είχε σχέδιο, ήξερε  ο καθείς  τι θα κάνει αν ποτέ συμβεί το μοιραίο; Και οι  εργάτες πυροπροστασίας , αντί για μόνιμους πυροσβέστες, προσλήφτηκαν τον Ιούνη, μα η Περίοδος άρχιζε την 1η Μαη,αλλά τότε έβρεχε. Αλλά κι όταν προσελλήφθησαν εκπαιδεύτηκαν ; ( στα σχολεία οι δάσκαλοι δίκην σεισμού κάνουν τόσες δοκιμές !)

Ρώτησαν  ποτέ αν εναέρια μέσα και πυροσβεστικά  και πόσες δυνάμεις πυρόσβεσης χρειαζόταν και  ήταν στη διάθεσή μας  αν είχαν  τα απαραίτητα εφόδια. Ευτυχώς όμως  βρέθηκαν εθελοντές "ο λαός σώζει το λαό" με βυτία καλλιεργητές, αγροτικά μηχανήματα  έστω και  χωρίς σχέδιο και καθοδήγηση κι έσωσαν ότι μπόρεσαν αλλά και τα προσχήματα! Και  το ρεύμα λόγω της πυρκαγιάς  κόπηκε ,τέλος το νερό, τέλος τα αντλιοστάσια, τέλος των πάντων, ήταν αυτό  σχέδιο ΠΡΟΛΗΨΗ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ή "πάμε κι ότι βγει";

Χρειάστηκε μια άσχημη κατάσταση να τους  ξεγυμνώσει και  να  χαλάσει το αφήγημα  της γκλαμουριάς που  δοξάζει  δημάρχους  και πρωτοκλάσάτους που σέρνουν  πρώτοι το χορό  σε  γλέντια  και τραγούδια , δίκην ευμάρειας  σε στραπάτσο κοινωνία. Ετσι  διαπιστώνεται η ανεπάρκειά του επιτελικού κράτους και  της Τοπικής Διοίκησης,  η κυνικότητα και η γύμνια τους! Εμπιστευθείτε τους !

Ακούσαμε πως η Αντιπεριφερειάρχης τα έβαλε με τη Πυροσβεστική, ο Περιφερειάρχης  το έριξε στον εμπρησμό… και ο Υπουργός σε το βολικό άλλοθι της "κλιματικής αλλαγής". Για όλα φταίει ο…Σταθμάρχης! Ωστόσο, ούτε  η κλιματική αλλαγή φταίει, ούτε ο κακός μας ο καιρός για  ελλείψεις ,κενά στην πυροσβεστική, δασική υπηρεσία και απουσία μέτρων πρόληψης  πυρασφάλειας.

Πρόκειται απλά για συνέπειες μιας πολιτικής  κόστους οφέλους που αντιμετωπίζει  την προστασία του περιβάλλοντος ως περιττό κόστος και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Αυτή η  σημερινή πολιτική κυβέρνησης , σε συνέχεια των προηγούμενων, είναι ο πιο μεγάλος εμπρηστής.

ΥΓ1: Δεν το ακούσαμε πουθενά! Ξέρετε πόση ακριβώς είναι η περιβαλλοντική καταστροφή μας ; Πετούμενα, ερπετά τρωκτικά, πρωτεύοντα, δευτερεύοντα,  κουνούπια μέλλισσες, πανίδα, όντα της βιολογικής αλυσίδας,  δεν θα εμφανιστούν τουλάχιστο για μια πενταετία αφού θα εκλείπει η χλωρίδα, και έτσι ακόμη  και οι "μη" παθόντες  συμπολίτες  κ.τ.λπ. θα περιμένουν  εις μάτην ανθοφορία παραγωγή και επικονίαση την άνοιξη ;Κι αν αρχίσουν οι βροχές το Φθινόπωρο και Χειμώνα,  έντονες , αφού ακούμε μας  φταίει η κλιματική αλλαγή, τι είναι αυτό που θα μπορεί να συγκρατήσει τη γη  στον τόπο της …;

ΥΓ2: Διεκδικούμε:

Πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, εγκαταστάσεις, γεωργικές καλλιέργειες και βασικά κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Πλήρη αποζημίωση  στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις  χωρίς καθυστέρηση.   Να δοθεί έκτακτο βοήθημα στους πληγέντες.                                                            

Να απαιτήσει ο Δήμος κονδύλι για να διατεθεί δωρεάν η αποκατάσταση πάσης φύσης κατεστραμμένη  δεντροκαλιέργεια, φυτοκαλλιέργεια με δωρεάν φυτά, να αποφασίσει για παροχές  δωρεάν άρδευσης στα καμένα  μέχρι το 60-7ο έτος της αποκατάστασης του περιβάλλοντος αλλιώς θα καταντήσουμε  ένας διαρκής κρανίου τόπος !  Αφού απαιτήσουμε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής  για την κάλυψη απάντων των  συνθηκών κρίσης. Αν δε γίνει Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία δασών και περιβάλλοντος με κατάργηση του  διαχωρισμού της πρόληψης από κατάσβεση , μην καρτερείτε περιβαλλοντική βελτίωση  …!