ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι κύριοι με τα κοστούμια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δεν μπορούν να διαχειριστούν μία τόσο σοβαρή υπόθεση

Oργή και απογοήτευση στην στη Β’ ΒΙΠΕ που βρέθηκε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο
Οι κύριοι με τα κοστούμια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δεν μπορούν να διαχειριστούν μία τόσο σοβαρή υπόθεση
Οι επιχειρήσεις πληρώνουν τέλη και υποδομές δεν έχουν- Ανύπαρκτα τα μέτρα πυρασφάλειας- «Γύμνια» στον συντονισμό και την πρόληψη

Ζήσης Ντελόπουλος μαινόμενος. Ο Στεφανοβικιώτης επιχειρηματίας εξαπολύει σοβαρές καταγγελίες κατά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ όσον αφορά την τραγική κατάσταση με τις πυργκαγιές της Πέμπτης στην Β` Βιομηχανική Περιοχή που βρίσκεται δίπλα μας.

  • "Φέτος δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και η ευθύνη βαραίνει την ΕΤΒΑ".
  • "Οι υποδομές είναι υποτυπώδεις και όπως αποδείχτηκε δεν υπάρχουν μέτρα για την πρόληψη και την πυροπροστασία".
  • "Για τα μάτια του κόσμου το βράδυ της Πέμπτης, ένα 24ωρο μετά το μεγάλο χαμό, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έστειλε εκπρόσωπο από τη Λάρισα για να δει τι έγινε. Πλήρης αδιαφορία και ανευθυνότητα".
  • "Αν δεν υπήρχε η ουσιαστική παρέμβαση και συνδρομή από τη Χαλυβουργία τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα".
  • "Προσωπικά μετέφερα τα παράπονά μου και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Τις δύσκολες ώρες δεν υπήρξε κανένας συντονισμός. Ευθύνες υπάρχουν και στην Περιφέρεια. Δεν είδαμε κανέναν στην Β ΒΙΠΕ. Μόνο ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος έστειλε υδροφόρες στο Σέσκλο και σε περιοχές που βρισκόταν κοντά στη Β΄ ΒΙΠΕ, προκειμένου να βοηθήσουν να μην ξεφύγει η φωτιά".
  • "Οι οδηγοί της δικής μας εταιρείας ανεβήκαν με βυτία, ώστε να τροφοδοτήσουν με νερό τα οχήματα της πυροσβεστικής για να συνεχίσουν την κατάσβεση".
Αναλυτικά, το ρεπορτάζ από τον Ταχυδρόμο

Η οργή και η απογοήτευση είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες ώρες τους εκπροσώπους επιχειρήσεων στη Β’ ΒΙΠΕ που βρέθηκε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, αφού οι πύρινες φλόγες έφτασαν στις αυλές των εργοστασίων, απειλώντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης όταν τα πύρινα μέτωπα άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» από παντού σαν μανιτάρια, σε συνδυασμό με τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας που στην περίπτωση της Β’ ΒΙΠΕ απουσιάζουν παντελώς με ευθύνη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Τις δύσκολες ώρες οι επιχειρήσεις έμειναν ανυπεράσπιστες. Ιδιοκτήτες και προσωπικό με ίδια μέσα προσπαθούσαν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα κτίρια τους.

Με την ουσιαστική συνδρομή της Χαλυβουργίας που διέθεσε δικά της μηχανήματα και προσωπικό δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες για να διευκολυνθεί το έργο της Πυροσβεστικής και να μπει «φραγμός» στις πύρινες φλόγες που κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους. Ακόμη και όταν έγινε διακοπή νερού και ηλεκτροδότησης πάλι η Χαλυβουργία έδωσε τη λύση. Με ειδική γεννήτρια ξεκίνησαν οι αντλήσεις νερού, προκειμένου να τροφοδοτηθούν ακόμη και τα πυροσβεστικά οχήματα που με τους φάρους αναμμένους έτρεχαν πάνω- κάτω, προσπαθώντας να τιθασεύσουν τη φωτιά.

Εκπρόσωπος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εμφανίστηκε στον Βόλο και στη Β΄ΒΙΠΕ την Πέμπτη το απόγευμα και αφού το μεγάλο κακό είχε περάσει. Επί δύο 24ωρα, όπως καταγγέλλουν επώνυμα επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Β’ ΒΙΠΕ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Μόνοι τους κλήθηκαν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους από τη φωτιά που απειλούσε τα πάντα και οι επιχειρηματίες που στεγάζονται στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι επώνυμα πολλοί από εκείνους που το διήμερο του Εφιάλτη «δοκιμάστηκαν» σώζοντας τις επιχειρήσεις τους από την καταστροφή τελευταία στιγμή, επέλεξαν μέσω των socialmedia να ευχαριστήσουν δημοσίως μόνο τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έσπευσαν να τους βοηθήσουν.

Αν και σαφώς καλύτερη η εικόνα στην Α’ ΒΙΠΕ, οι επιχειρήσεις επίσης ένιωσαν τον φόβο της πύρινης λαίλαπας να τους «ακουμπά».

Η δημόσια τοποθέτηση της Ελένης Κολιοπούλου, αντιπροέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σε τηλεοπτική εκπομπή τα λέει όλα:

«Δεν φταίει η Πυροσβεστική που είχε να παλέψει σε πολλά και δύσκολα μέτωπα. Φάνηκε η γύμνια στον συντονισμό και στην πρόληψη. Τα καλύψαμε εμείς οι επιχειρηματίες με τον εθελοντισμό και το φιλότιμο και αυτό είναι άποψη όλων των μελών μας».

Ζ. Ντελόπουλος: Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μόνο εισπράττει από εμάς

Εμπλεος οργής ο γνωστός επιχειρηματίας Ζήσης Ντελόπουλος, που κατέχει την εταιρία Μεταφορών ΝτελόπουλοςTrans, που λειτουργεί στη Β’ ΒΙΠΕ, εξαπολύει μύδρους κατά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και την καθιστά υπεύθυνη.

«Φέτος δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και η ευθύνη βαραίνει την ΕΤΒΑ που είναι διαχειρίστρια αρχή της Β’ ΒΙΠΕ. Δεν μπορούν να διαχειριστούν οι κύριοι με τα κουστούμια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μία τόσο σοβαρή υπόθεση όπως είναι η λειτουργία μίας Βιομηχανικής Περιοχής. Αποδείχτηκε περίτρανα αυτό με τις πυρκαγιές.

Μόνο να εισπράττουν ξέρουν. Η κάθε επιχείρηση καταβάλει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ 500 ευρώ το μήνα. Για ποιόν λόγο;» αναρωτιέται, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στη Β΄ΒΙΠΕ είναι εγκατεστημένες 42 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 37 είναι σε πλήρη λειτουργία και πληρώνουν τέλη στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Παρ’ όλα αυτά οι υποδομές είναι υποτυπώδεις και όπως αποδείχτηκε δεν υπάρχουν μέτρα για την πρόληψη και την πυροπροστασία.

Κι όμως τουλάχιστον μία εβδομάδα πιο μπροστά οι προειδοποιήσει ήταν σαφείς περί κόκκινου συναγερμού λόγω καύσωνα και υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιών.

«Για τα μάτια του κόσμου το βράδυ της Πέμπτης, ένα 24ωρο μετά το μεγάλο χαμό, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έστειλε εκπρόσωπο από τη Λάρισα για να δει τι έγινε. Πλήρης αδιαφορία και ανευθυνότητα», συνεχίζει ο κ. Ντελόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν δεν υπήρχε η ουσιαστική παρέμβαση και συνδρομή από τη Χαλυβουργία τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα».

«Η Χαλυβουργία διέθεσε δύο μπουλντόζες μεγάλες και δύο χειριστές της, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής του ανέβηκαν στο βουνό και έκαναν αντιπυρικές ζώνες, κρατώντας τη φωτιά μακριά από τις δεξαμενές προπανίου που έχουν οι επιχειρήσεις μεταλλοκατασκευών της περιοχής.

Επίσης οι οδηγοί της δικής μας εταιρείας ανεβήκαν με βυτία, ώστε να τροφοδοτήσουν με νερό τα οχήματα της πυροσβεστικής για να συνεχίσουν την κατάσβεση»,εξήγησε.

Ο κ. Ντελόπουλος επίσης εξέφρασε παράπονο και λέει ότι οι επιχειρήσεις στη Β΄ΒΙΠΕ ένιωσαν ανυπεράσπιστες κι αφήνει αιχμές για την απουσία συντονισμού επικρίνοντας την περιφέρεια. «Προσωπικά μετέφερα τα παράπονά μου και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Τις δύσκολες ώρες δεν υπήρξε κανένας συντονισμός. Ευθύνες υπάρχουν και στην Περιφέρεια. Δεν είδαμε κανέναν στην Β ΒΙΠΕ.. Μόνο ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος έστειλε υδροφόρες στο Σέσκλο και σε περιοχές που βρισκόταν κοντά στη Β΄ ΒΙΠΕ, προκειμένου να βοηθήσουν να μην ξεφύγει η φωτιά».

Δημόσιες ευχαριστίες σε πυροσβέστες και εθελοντές

Οπως προαναφέρθηκε μέσω των socialmedia,αρκετοί επιχειρηματίες επώνυμα αισθάνθηκαν την ανάγκη να ευχαριστήσου δημόσια εκείνους που πραγματικά τους βοήθησαν.

Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος που διατηρεί συνεργείο αυτοκινήτων στο ΒΙΟΠΑ έγραψε: «Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω και να ευχηθώ να είναι πάντα γέροι και δυνατοί οι φίλοι, συνεργάτες και άγνωστοι που βοήθησαν να σωθεί την τελευταία στιγμή η επιχείρηση μας στο ΒΙΟΠΑ Βόλου όπου μαζί με τα παιδιά που εργάζονται δείξανε περίσσια ψυχραιμία και γρήγορες αποφάσεις εκκένωσαν το μαγαζί μας από τα αυτοκίνητα των πελατών και μας βοήθησαν να σώσουμε τα πάντα.

Επίσης τους άγνωστους εθελοντές, την πυροσβεστική υπηρεσία τον οδηγό του μηχανήματος που δεν ξέρω το όνομα του. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας απεδείχθη πως μόνο η αλληλεγγύη μπορεί να μας σώσει σε αυτή την χώρα».

Ο Νίκος Πλουμιστός, αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, που επίσης διατηρεί συνεργείο στο ΒΙΟΠΑ, το οποίο βρέθηκε πολύ κοντά… στην πύρινη λαίλαπα, σ’ άλλη ανάρτηση έγραψε: «Ευτυχώς το μαγαζί μας δεν έχει υποστεί καμία ζημιά είμαστε από τους τυχερούς…Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο που ανταποκρίθηκε και με το γκρέιντερ δημιούργησε μια αντιπυρική ζώνη που έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην διάσωση της επιχείρησης μου, όπως επίσης όλους αυτούς τούς νεαρούς εθελοντές που χωρίς να γνωρίζω έβαλαν πραγματικά ψυχή!!!!

Κλείνοντας δεν είναι τώρα η ώρα να σχολιάσω πως ένα παραγωγικό κομμάτι τής περιοχή μας σαν το Βιοτεχνικό Πάρκο έμεινε εντελώς απροστάτευτο. Αυτά εν ευθέτω χρόνω».