ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερωτήματα για την πυροπροστασία του Δήμου από τον Γιώργο Παπαδάμ

Ερωτήματα για την πυροπροστασία του Δήμου από τον Γιώργο Παπαδάμ
"Ανεξάρτητα από την αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών επιβάλλεται να επισημάνουμε βασικά λάθη, παραλείψεις και αστοχίες από τους αρμόδιους. Ο καθένας από μας έχει μερίδιο ευθύνης, που πρέπει να αναλάβουμε, αλλά κυρίως ο δήμαρχος που μέχρι τώρα δεν είδα να αναλαμβάνει καμία ευθύνη", τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Γιώργος Παπαδάμ, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα και αναφέροντας παραλείψεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις προηγούμενες μέρες τον Δήμο.
 
Παράλληλα, τονίζει πως "έχουμε χρέος όλοι να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες αυτης της καταστροφής", εκφράζοντας τα συλλυπητήρια για τον νεκρό συνάνθρωπο μας κι ευχαριστώντας για τη συνεισφορά τους, αστυνομία, πυροσβεστική και εθελοντές.
 
Αναλυτικά, η δήλωσή του
 
Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες τραγικων και δυσάρεστων καταστάσεων στην περιοχή μας λόγω των εκτεταμενων πυρκαγιών που προκλήθηκαν σε αυτή. 
 
Έχουμε χρέος όλοι να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες αυτης της καταστροφής και να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί ως αιρετοί του δήμου Ρήγα Φεραίου. Τραγικό συμβάν ο θάνατος ενός κτηνοτρόφου που απανθρακώθηκε μεσα στη μονάδα του και για τον οποίο εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
 
Ανεξάρτητα από την αιτία πρόκλησης αυτών επιβάλλεται να επισημάνουμε βασικά λάθη, παραλείψεις και αστοχίες από τους αρμόδιους. Ο καθένας από μας έχει μερίδιο ευθύνης, που πρέπει να αναλάβουμε, αλλά κυρίως ο δήμαρχος που μέχρι τώρα δεν είδα να αναλαμβάνει καμία ευθύνη. 
 
Φτάσαμε σε σημείο να έχουμε καταστροφές σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε αγροτεμάχια, επιχειρήσεις.
 
Έφτασε η φωτιά μέσα στο Βελεστίνο, στον Άγιο Γεώργιο, στην Κοκκινα και προκύπτουν ερωτήματα όπως:
-ποιό ήταν το σχέδιο πυροπροστασίας του δήμου και πού εφαρμόστηκε;
-πού απασχολούνται οι συμβασιούχοι της πυροπροστασίας σήμερα,
πού βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και πριν απ`αυτή;
- για ποιό λόγο ο δήμαρχος προσέλαβε λιγότερα άτομα στην πυροπροστασία, από τον αριθμό που προκηρύχτηκε, αν και υπήρχε μεγάλος αριθμός αιτούντων και διαθέσιμο το αντίστοιχο ποσό για δράσεις πυροπροστασίας; Θεώρησε ότι δεν χρειάζονται στην παρούσα χρονική στιγμή ή υπήρχε κάποια σκοπιμότητα στην επιλογή αυτή;
 
Με αρκετά μέλη της παράταξης μας βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς και οφείλω να πω ότι αρκετές φορές συνεργάστηκα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
 
Είναι τραγική η κατάσταση με τα ξερά χόρτα στους οικισμούς του δήμου Ρήγα Φεραίου, κάτι που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς και από δω και στο εξής. Να σημειωθεί ότι στο Βελεστίνο κάηκε ολοσχερώς επιχείρηση που βρίσκεται πάνω από το ρέμα, το οποίο παρά τις εκκλήσεις πολιτών το προηγούμενο διάστημα παρέμενε ακαθάριστο. Επίσης κινδύνεψε άμεσα το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου εξαιτίας των ξερών χόρτων που υπάρχουν σε παρακείμενη έκταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάλλου είναι και ο οικισμός της Κοκκίνας, που δόθηκε εντολή εκκενωσης, όπου τα ξερά χόρτα έχουν κατακλύσει όλο το χωριό.
 
Επανειλημμένα έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο της κοινότητας Περιβλέπτου ο καθαρισμός του οικισμού αυτού, χωρίς ανταπόκριση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
 
Βέβαια αυτό που πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα ήταν η μεγάλη καταστροφή των κτηνοτρόφων σε ζωικό κεφάλαιο, ζωοτροφές και εγκαταστάσεις και για τα οποία εννοείται ότι θα ληφθούν μέτρα.
 
Επίσης σημαντικές ζημιές υπέστησαν και οι αγροτικές εκτάσεις.
 
Οφείλουμε να επισημάνουμε τις παραλείψεις αυτές, όχι μόνο για την απόδοση ευθυνών, αλλά και για την πρόληψη που απαιτείται.
 
Δικαιολογημένη λοιπόν η οργή του κόσμου, στην οποία πρέπει όλοι να σταθούμε υπεύθυνα, όχι για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά για λόγους ουσίας και παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για το σωστό αποτέλεσμα.
 
Σ`αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλουμε όλοι και να συμμετέχουμε.
 
Πώς όμως να συμμετέχουμε όταν σήμερα πραγματοποιήθηκε από το δήμο σύσκεψη στον Άγιο Γεώργιο για την καταγραφή των ζημιών με την παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση από το δήμαρχο για να παραβρεθούμε. Από ποιον συγκλήθηκε η σύσκεψη αυτή και για ποιό λόγο δεν ενημερώθηκαν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου;
 
Παρόλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων, φτάνοντας και σε συγκρούσεις, για το κοινό καλό.
 
Τέλος αν και είναι αυτονόητη η παρουσία των ανδρών πυροσβεστικής και αστυνομίας, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν και επίσης  τους δημότες και τους εθελοντές για την αλληλέγγυα αντιμετώπιση του προβλήματος.