ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κράτος επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού

Η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ για τις πυρκαγιές που έπληξαν και πλήττουν τον Νομό
Κράτος επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού

Οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στη Μαγνησία έρχονται να αποδείξουν με τον πιο τραγικό τρόπο την πλήρη απουσία μέτρων πυροπροστασίας και του αναγκαίου και έγκαιρου αντίστοιχου σχεδιασμού.

Δυο νεκροί, τρεις πυροσβέστες τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας βαριά, εγκαυματίες, παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, σπίτια, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες παραδομένες στην πύρινη λαίλαπα, είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός ενός κράτους επιλεκτικά ανίκανου, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του λαού γιατί την θεωρεί κόστος.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των λιγοστών πυροσβεστικών δυνάμεων, των κατοίκων και των εθελοντών στις περιοχές που πρωτοεκδηλώθηκε η φωτιά, στον Αγ. Γεώργιο Φερών, στο Βελεστίνο και στο Σέσκλο, δεν μπορούν να κρύψουν  τη γύμνια σε σχεδιασμό, σε προσωπικό και μέσα. Η έλλειψη εναέριων μέσων κατάσβεσης, η δυσκολία πρόσβασης στα μέτωπα της φωτιάς, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, η απουσία υποδομών πυρόσβεσης,  κ.ά., είχε αποτέλεσμα να ξεφύγει η φωτιά απειλώντας δεκάδες κατοικημένες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η φωτιά απειλούσε τα Μελισσιάτικα, υπήρχε διακοπή νερού, γιατί δεν λειτουργούσαν τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ ο Δήμος Βόλου προκήρυξε διαγωνισμό αντιπυρικής προστασίας στις ….14 Ιούνη 2023 με εκτιμώμενη αξία μόνο 161.290,32 ευρώ (!).  Μέτρα και ψίχουλα για τα μάτια του κόσμου!

Ενώ τα συνεχόμενα μηνύματα 112 σχεδόν σε όλους τους κατοίκους της κεντρικής και δυτικής Μαγνησίας δείχνουν και τα ανύπαρκτα σχέδια οργανωμένης εκκένωσης του πληθυσμού στη λογική «τρέξτε να σωθείτε…»

Οι καταστροφές στη Μαγνησία έρχονται να προστεθούν στις τεράστιες επιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα από την απουσία των αναγκαίων μέτρων πυροπροστασίας του λαού μας.

Η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται και από τις πυρκαγιές στη Μαγνησία,  δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η «προστασία της ανθρώπινης ζωής» δυστυχώς και στη Μαγνησία έγινε στάχτη με τον κτηνοτρόφο που απανθρακώθηκε προσπαθώντας να σώσει το κοπάδι του, και τη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που κάηκε αβοήθητη στο τροχόσπιτό της.  Παραμένει για μια ακόμα χρονιά η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, η ανύπαρκτη λήψη μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων. Επίσης είναι γνωστά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, με μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την υποστελέχωση υπηρεσιών, με την ύπαρξη διαφορετικών εργασιακών σχέσεων πυροσβεστών, με προβλήματα τόσο στον επίγειο όσο και τον εναέριο στόλο.

Σήμερα απαιτείται ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας. Με οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης ως αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος, με την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Το κόμμα μας πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση ζητούσε να ληφθούν μια σειρά αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας μας.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, κινητοποίησε δυνάμεις για να συμβάλλουν με οποιαδήποτε τρόπο, στις προσπάθειες κατάσβεσης, θέτοντας τες στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ από την αρχή του ξεσπάσματος της φωτιάς, όπου ήταν δυνατόν, ήταν στο πλευρό των κατοίκων και των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Δημοτική Αρχή Βόλου να ενισχύσουν άμεσα τις δυνάμεις πυροπροστασίας για να μην έχουμε χειρότερα!

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι ενεργά, κατευθύνοται σε περιοχές στα παραθαλάσσια του δήμου Βόλου ( Κριθαριά, Χρυσή Ακτή, Αγχίαλο), όπου υπάρχουν περιοχές με άναρχη πυκνή δόμηση και δυσκολίες πρόσβασης. Υγειονομική βόμβα αποτελεί και η φωτιά στον ΧΥΤΑ Βόλου, που πρέπει άμεσα να σβήσει.

Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες κάτοικους για τα σπίτια και τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν.