ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων ζητά το ΚΚΕ

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Οικονομικών
Παράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων ζητά το ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Παράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με ευθύνη του υπουργείου και άλλων υπηρεσιών, με σοβαρή επιβάρυνση στη δουλειά των λογιστών-φοροτεχνικών. Γι αυτό το υπουργείο αναγκάζεται την τελευταία ημέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να δίνει παράταση της υποβολής τους.

Με τη μείωση του προσωπικού στις Δ.Ο.Υ. τα τελευταία χρόνια, αλλά και την επιλογή η ψηφιοποίηση να στηριχτεί κατά κύριο λόγο στην υπηρεσία μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών, μεταφέρεται ακόμα μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες τους.  Το αποτέλεσμα είναι πολύωρη δουλειά, χωρίς ρεπό, ενώ την ίδια στιγμή δεν επιτρέπεται ουσιαστικά ούτε να αρρωστήσουν λόγω των καταληκτικών ημερομηνιών.

Και φέτος, μετά από μια μεγάλη περίοδο έντασης της δουλειάς τους και λόγω της εμφάνισης του covid, υπήρξαν μια σειρά καθυστερήσεις από δημόσιους φορείς, που δεν επιτρέπουν στους επαγγελματίες να ολοκληρώσουν αυτή τη διαδικασία στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί.

Δεκάδες Ενώσεις και Σύλλογοι Λογιστών και Φοροτεχνών έχουν ενημερώσει για τις δυσκολίες το υπουργείο και  ζητούν να δοθεί επαρκής παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Παίρνοντας υπόψη ότι και αυτοί δικαιούνται άδεια και ένα διάστημα ξεκούρασης χωρίς να τους κυνηγάνε οι ημερομηνίες, ζητάνε η προθεσμία να μετατεθεί έως 30/9/2023 και να προβλεφθεί να μην υπάρχει καμία δηλωτική υποχρέωση μέσα στον Αύγουστο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

 Αμπατιέλος Νίκος

Έξαρχος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης