ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ: Καταστροφές στην παραγωγή δενδροκομικών στην περιοχή του Πηλίου

ΚΚΕ: Καταστροφές στην παραγωγή δενδροκομικών στην περιοχή του Πηλίου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές στην παραγωγή δενδροκομικών στην περιοχή του Πηλίου

Οι απότομες εναλλαγές του καιρού στην περιοχή του Πηλίου, οι πολλές βροχοπτώσεις του Μαΐου σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια και υγρασία τους μήνες Απρίλιο και Μάιο είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής σε μεγάλο τμήμα των δενδροκαλλιεργειών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι αγρότες, στις καλλιέργειες μήλου υπάρχει κατά τόπους μεγάλη ζημιά λόγω των πολλών βροχοπτώσεων στην ανθοφορία και κατά περιοχές έντονο φουζικλάδιο εξαιτίας των απότομων αλλαγών του καιρού. Στις καλλιέργειες κερασιών-αχλαδιών υπάρχουν σοβαρές ζημιές από τις απότομες εναλλαγές του καιρού. Ιδιαίτερα για το φουζικλάδιο οι ψεκασμοί ήταν αυξημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα.

Οι καταστροφές αυτές έρχονται να προστεθούν στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και τις πολύ χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα. Η κυβέρνηση αφήνει τους αγρότες εκτεθειμένους τόσο απέναντι στους εμπόρους– μεγαλοεπιχειρηματίες και τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν όσο και απέναντι στα καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες στην παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΛΓΑ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, διατηρεί έναν αναχρονιστικό κανονισμό που δεν αποζημιώνει τέτοιους είδους καταστροφές. Ενώ ακόμα και για εκείνες που προβλέπει κάποια αποζημίωση, αυτή δεν καλύπτει το 100% της ζημιάς και μάλιστα τα ελάχιστα ποσά που δίνει φτάνουν στους αγρότες με μεγάλη καθυστέρηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

  • - Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά,
  • - Να γίνουν άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς,
  • - Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία για το διάστημα μέχρι την καταβολή της αποζημίωσης.

- Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Για την ενίσχυσή του με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και τη στελέχωση του με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Οι Βουλευτές 

Μεταξάς Βασίλης

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος