ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρ. Μπασδάνης: Tα δύσκολα για την οικονομία είναι μπροστά μας

Αρ. Μπασδάνης: Tα δύσκολα για την οικονομία είναι μπροστά μας

Στο Γύθειο της Λακωνίας έδωσε το "παρών" ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, εκπροσωπώντας τον φορέα στις εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητήριων, αλλά και στο πρώτο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας.

Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης ξεκίνησαν με την εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητήριου Λακωνίας, κ. Παναρίτη. Ο κ. Παναρίτης αφού ευχαρίστησε τη Διοίκηση της ΚΕΕΕ για την τακτική αποκέντρωσης των συνεδριάσεων της, μίλησε για την επιδείνωση της κατάστασης των επιχειρήσεων από την ενεργειακή, οικονομική και υγειονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι τα επιμελητήρια που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και βοήθησαν τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα δύσκολα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου της ΚΕΕΕ, κ. Μασούτη, με θέμα: «Οι πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της Λακωνίας, η προοπτική στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της οικονομίας, της φιλοξενίας και η αξία που προσθέτουν οι τοπικές επιχειρήσεις» όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην «ΚΕΕΕ επιδιώκουμε ένα σταθερό και ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, έχουμε ως προτεραιότητα να μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση, στους αρμόδιους φορείς και όπου χρειαστεί τις δικές σας θέσεις, τις δικές σας προτάσεις και ανησυχίες, ώστε όλοι μαζί να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και να στηρίξουμε ενεργά όλους όσοι ενισχύουν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μπασδάνης επεσήμανε ότι «τα δύσκολα για την οικονομία είναι μπροστά μας, γι’ αυτό και ως Επιμελητήρια θα πρέπει πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα. Ήδη, τα πρώτα μηνύματα για τα περιορισμένα αποτελέσματα της τουριστικής σεζόν για φέτος είναι πραγματικότητα και φανερώνουν μία υποτονική κίνηση. Μόνο τον Απρίλιο για παράδειγμα, η Κρήτη μέτρησε 700.000 ακυρώσεις, αριθμός που σίγουρα σοκάρει για τις αισιοδοξία που αρχικά επικρατούσε αναφορικά με τη σεζόν. Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση και επανασχεδιασμός του τουριστικού προϊόντος, αλλά και να δοθεί βαρύτητα στον βιωματικό τουρισμό, όπου καθημερινά κερδίζει έδαφος.
Οι εναλλακτικές μορφές και προτάσεις για τον  ελληνικό τουρισμό, σίγουρα θα δώσουν την αναμενόμενη ώθηση στο τουριστικό προϊόν που βάλλεται τα τελευταία χρόνια από τον ανταγωνισμό.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να επανεξετάσει τη δυνατότητα επανίδρυσης των Τεχνικών Σχολών που είχαν ως πολύτιμο εργαλείο τα Επιμελητήρια και οι οποίες δυστυχώς καταργήθηκαν το 1982, για να δημιουργηθούν οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Θεωρούμε ότι μία προοπτική επαναλειτουργίας τους, θα δώσει νέα πνοή στην επαγγελματική εξειδίκευση, από την οποία πάσχει δυστυχώς ο εργασιακός χώρος στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η τεχνητή νοημοσύνη, έρχεται στη ζωή μας με γοργούς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαπίστωση θέσεις εργασίας να χάνονται από ρομπότ, γεγονός για το οποίο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».

Παράλληλα με τη διευρυμένη συνεδρίαση, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Γύθειο και το πρώτο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας με θέμα τα οφέλη της Λακωνικής Γαστρονομίας και της Παραδοσιακής Κουζίνας.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκαν στον λιμένα του Γυθείου, την Παρασκευή το απόγευμα. Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Μασούτης, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του επιμελητηρίου Λακωνίας, Γιάννης Παναρίτης, τα μέλη της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕΕ και πρόεδροι των επιμελητηρίων από όλη την χώρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, αλλά και εκπρόσωποι των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών.